Ennakoi – teknologiset ratkaisut ennakoivan tiedon keräämisessä ja ikäihmisten kotona asumisen tukemisessa

TAUSTAA

Suomalaisen vanhuspolitiikan keskeinen tavoite on ikääntyneen toimintakyvyn ja itsenäisen selviytymisen tukeminen. Itsenäinen selviytyminen omassa kodissa mahdollisimman pitkään on myös useimman ikääntyneen oma toive. Liikkumisongelmat ovat yleisin syy avuntarpeen lisääntymiseen ja ne voivat heikentää ikääntyneen itsenäistä selviytymistä päivittäisistä toiminnoista. Usein liikkumisongelmat kuitenkin huomataan ja niihin puututaan vasta, kun henkilöllä on jo kaatumishistoriaa tai hän itse kertoo liikkumisongelmistaan. Prekliinisiä liikkumisongelmia, jotka ennakoivat varsinaisia liikkumisongelmia, on usein vaikea ikääntyneen itsensä huomata. Tästä syystä näitä ennakoivia tekijöitä on tärkeä tunnistaa ajoissa ja niiden tunnistamiseen tulee käyttää riittävän herkkiä mittareita, jotta toimintakykyä uhkaaviin riskitekijöihin voidaan puuttua ajoissa.

Fyysinen aktiivisuus on keskinen tekijä liikkumisongelmien ehkäisyssä ja kotona asumisen tukemisessa. Erilaiset teknologiset ja pelilliset ratkaisut ovat yksi keino lisätä fyysistä aktiivisuutta. Pelillisten harjoitteiden on todettu parantavan ikääntyneiden liikkumiskykyä ja päivittäisistä toiminnoista suoriutumista. Liikuntapelit, aktiivisuuden seurannan mittalaitteet ja päälle puettava teknologia voivat KATI-esiselvityshankkeen (VTT Technology 373: Kotona asumista tukeva teknologia ) mukaan tukea ikääntyneen kotona asumista. Potentiaalistaan huolimatta teknologiaa hyödynnetään ikääntyneen toimintakyvyn tukemisessa kuitenkin vielä melko vähän.

Ikääntyneen itsenäistä kotona asumista tuetaan kannustamalla iäkkäitä omaehtoiseen terveyden ja toimintakyvyn vahvistamiseen. Kuntien tulisi lisätä tähän liittyvää neuvontaa, lisätä tunnistettuihin riskiryhmiin kuuluvien ikäihmisten etsintää ja ohjata heitä hyvinvointia ja toimintakykyä vahvistavan toiminnan pariin lisätä. Tarvitaan uusia innovatiivisia tapoja toteuttaa ennakoivaa toimintaa, olemassa olvien teknologisten ratkaisujen hyödyntämistä ja jatkokehittämistä sekä uusien teknologisten mahdollisuuksien löytämistä.

HANKKEEN VALMISTELU

Lapin AMK on valmistellut hanketta yhteistyössä alueen kuntien vanhuspalveluiden asiantuntijoiden, teknologiayritysten, järjestöjen toimijoiden ja alueella käynnissä olevien hankkeiden asiantuntijoiden kanssa. Hankevalmistelun aikana on konsultoitu Lapin hyvinvointialueen asiantuntijoita.

Hankkeen valmistelussa on hyödynnetty olemassa olevia ennakoivia toimintamalleja, joita on kehitetty ja toteutettu oppilaitosyhteistyönä Kemin kaupungin kanssa Kunto65- ja Ikäterve-tarkastuksista (70 vuotta täyttäneille) sekä Hyvinvointia edistävät kotikäynnit 75-vuotta täyttäneille (HEKO) ja Hyvinvointirehvit 80-vuotta täyttäneille yhteistyössä Rovaniemen kaupungin kanssa. Hankkeen sisällön suunnittelussa on huomioitu myös vuonna 2019 Lapin AMKissa toteutettu Hyvinvointia edistävät kotikäynnit digiaikaan -hanke, jossa testattiin HEKO-mobiilisovellusta ennakoivan tiedon keräämisessä ja kerättiin ikääntyneiden ja käyntejä toteuttaneiden kokemuksia sovelluksen käytöstä.

TAVOITTEET JA TULOKSET

Hankeen tarkoituksena on edistää ennaltaehkäisevien palveluiden tuottamista hyödyntämällä digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja ikäihmisten kotona asumisen tukemiseksi pitkien etäisyyksien alueella.

Hankkeen tavoitteina on

  • Yhteiskehittää ja pilotoida ennakoivan toiminnan malli ikäihmisten toimintakyvyn riskitekijöiden tunnistamiseen ja kotona asumisen tukemiseen hyödyntäen digitalisaatiota ja teknologisia ratkaisuja.
  • Lisätä eri toimijoiden tietoisuutta ja kykyä neuvoa ja ohjata ikäihmisiä hyödyntämään digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja. fyysisen aktiivisuuden lisäämisessä, jotta ikäihmisiä pystyttäisiin motivoimaan entistä tehokkaammin omaehtoiseen toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen.
  • Vahvistaa ja jatkokehittää olemassa olevien digitaalisten ja teknologisten sovellusten hyödyntämistä ikäihmisten toimintakyvyn muutosten ja kotona asumisen riskitekijöiden tunnistamisen ennakoimisessa ja tiedon siirtämissä ja hyödyntämisessä.
  • Selvittää ja selkeyttää eri toimijoiden rooleja ikäihmisten ennaltaehkäisevien palveluiden toteuttamisessa ja liiketoimintamahdollisuuksien löytämisessä.

 

Hankkeen tuloksena on kehitetty ennakoivan toiminnan malli, jolla tuetaan ikäihmisten toimintakykyä ja kotona selviytymistä hyödyntäen digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja. Pitkän aikavälin tuloksena lappilaiset ikäihmiset asuvat kotona pidempään ennakoivien toimien ja digitaalisten ja teknologisten ratkaisujen tuella. Hankkeessa kehitettyä toimintamallia on tarkoitus hyödyntää koko hyvinvointialueella.

HANKKEEN TOTEUTUS

Hankkeen päätoteuttajana toimii Lapin ammattikorkeakoulu yhteistyössä Lapin hyvinvointialueen (Lapha)  kanssa. Hankkeen kohderyhmänä ovat julkiset ja yksityiset sosiaali- ja terveysalan toimijat, järjestöt sekä liikunta- ja kulttuuritoim. Hanke toteutetaan Laphan lounaisen Lapin palvelualueella ja pilottikuntina ovat Kemi, Tervola ja Tornio sekä Laphan kaakkoiselta palvelualueelta Rovaniemi.

Hankkeen alussa nimetään kehittäjätyöryhmä, joka työpajatyöskentelyn avulla valmistelee ennakoivan toiminnan mallit vuoden 2024 alussa. Työpajoissa valmistellaan ennakoivan tiedonkeruun menetelmiä ja toimintakykyä tukevia ratkaisuja, joissa hyödynnetään digitalisaatiota ja teknologiaa. Kehittämistyöhön pyritään osallistamaan toimijoita mahdollisimman laajasti ja aktivoidaan heitä mukaan toimintaa innovoimaan erilaisille keskustelalustoille. Yhteistyössä hankekuntien kanssa kehitettyjä toimintamalleja pilotoidaan vuoden 2024 aikana. Hankkeen kolmentena vuonna kaikilla Laphan palvelualueilla toteutetaan työpajat, joiden tavoitteena on jakaa hankkeessa tuotettuja hyviä käytäntöjä ja yhtenäistää ennakoivan toiminnan käytäntöjä. Työpajoihin toivotetaan tervetulleeksi kaikki ikäihmisten ennaltaehkäiseviin palveluihin osallistuvat toimijat ja asiasta kiinnostuneet. Lisäksi toteutetaan kaikille avoin loppuseminaari.