Laatuun johtaminen

0 of 32 lessons complete (0%)

3. Laadunhallinnan perusteet ja hyödyt

3.2 Laatupuutteiden jäävuori-ilmiö

This is a preview lesson

Register or sign in to take this lesson.

Tutustut laatupuutteiden jäävuori-ilmiöön, joka kuvaa sitä miten organisaation laatuongelmien kokonaismäärästä havaitaan ja korjataan vain pieni osa ajoissa.


Kesto: 1h

Tehtävä: Osaat määritellä, mikä laatupoikkeamien jäävuori-ilmiö on ja mistä se johtuu.

Laatupuutteiden jäävuori-ilmiö, kuvassa 2, viittaa tilanteeseen, jossa havaittavat tai tunnistetut laatupoikkeamat tai virheet muodostavat vain pienen osan todellisesta laatuongelmien kokonaismäärästä organisaatiossa. Samalla tavalla kuin jäävuori, joka näkyy vain pinnan yläpuolella, suurin osa laatupuutteista ja virheistä jää piiloon organisaation syvemmille tasoille.

Kuva 2. Laatupuutteiden jäävuori-ilmiö (Lähde: Juran, J.M. Juran’s Quality Handbook – The Complete Guide to Performance Excellence, 7th edition, 2017)

Jäävuori-ilmiöllä halutaan korostaa sitä, että monia laatupoikkeamia tai virheitä ei havaita tai korjata ajoissa. Ne voivat olla piilossa prosesseissa, käytännöissä tai järjestelmissä ja aiheuttaa haitallisia vaikutuksia organisaation toimintaan ja asiakastyytyväisyyteen. Tämä voi liittyä esimerkiksi puutteisiin tuotteiden suunnittelussa, valmistuksessa, toimituksessa tai palveluiden tarjoamisessa.

Laatupuutteiden jäävuori-ilmiö voi johtua useista syistä, kuten puutteellisesta viestinnästä, puutteellisesta koulutuksesta, prosessien epäjohdonmukaisuudesta tai organisaation kulttuurista, joka ei kannusta avoimuuteen ja virheistä oppimiseen. Ilmiön ymmärtäminen on tärkeää, jotta organisaatio voi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin laatupoikkeamien tunnistamiseksi, ennaltaehkäisemiseksi ja korjaamiseksi.

Laatupuutteiden jäävuori-ilmiö korostaa tarvetta systemaattiseen laadunhallintaan ja jatkuvan parantamisen kulttuurin luomiseen organisaatiossa. Sen avulla organisaatio voi pyrkiä havaitsemaan ja korjaamaan laatupoikkeamia laajemmin ja syvällisemmin sekä kehittämään prosessejaan ja käytäntöjään ennaltaehkäisevällä lähestymistavalla. Tämä auttaa organisaatiota parantamaan laatuaan, vähentämään kustannuksiaan ja saavuttamaan paremman asiakastyytyväisyyden.