Muuttuva matkailun liiketoimintaympäristö

0 of 34 lessons complete (0%)

1. Yrityksen liiketoimintaympäristö

1.4 Yrityksen ulkoinen toimintaympäristö

This is a preview lesson

Register or sign in to take this lesson.

Perehdy siihen, mitä yrityksen ulkoisella toimintaympäristöllä tarkoitetaan ja mikä merkitys sen tuntemisella on liiketoimintaan.  


Kesto: 30 min

Tehtävä: kuuntele tai lue materiaalit

Tutustu materiaaleihin

Kuuntele Ulkoinen toimintaympäristö -nauhoite (Lempiäinen, M. 2023) tai lue teksti.

Ulkoinen toimintaympäristö
Kuvio 2. Ulkoinen toimintaympäristö

Yrityksen ulkoinen toimintaympäristö käsittää kaikki ne tekijät ja voimat, jotka ovat yrityksen ulkopuolella, mutta vaikuttavat sen toimintaan ja menestykseen. Ulkoisen liiketoimintaympäristön sisältö voidaan ryhmitellä kuuden pääteeman mukaisesti. Se muodostuu erilaisista markkinoihin ja kilpailuun, taloudellisiin, poliittisiin ja lainsäädännöllisiin, sosiaalisiin ja demografisiin, teknologisiin sekä ekologisiin tekijöihin liittyvistä sisällöistä, joihin yritys ei voi itse suoraan vaikuttaa.

1. Markkinat ja kilpailijat. Markkinoiden koko, rakenne ja kehitys sekä kilpailijoiden määrä ja heidän strategiansa vaikuttavat yrityksen markkina-asemaan ja sitä kautta yrityksen toimintaan ja kilpailukykyyn. Asiakkaiden tarpeet ja ostokäyttäytyminen puolestaan vaikuttavat keskeisesti markkinoiden kokoon ja kilpailutilanteeseen.

2. Taloudelliset tekijät. Taloudelliset olosuhteet, kuten talouskasvu, inflaatio, työttömyysaste ja korkotaso, vaikuttavat yrityksen toimintaedellytyksiin ja kuluttajien ostovoimaan.

3. Poliittiset ja lainsäädännölliset tekijät. Poliittiset päätökset, lainsäädäntö ja hallinnolliset säännökset voivat vaikuttaa yrityksen toimintaan esimerkiksi verotuksen, kaupan esteiden, ympäristösääntöjen ja työlainsäädännön kautta.

4. Sosiaaliset ja demografiset tekijät. Yhteiskunnalliset ja demografiset muutokset, kuten väestön ikääntyminen, kuluttajien arvot, elämäntavat ja ostokäyttäytyminen, vaikuttavat yrityksen kohderyhmään ja tarpeisiin.

5. Teknologiset tekijät. Teknologian nopea kehitys ja innovaatiot voivat muuttaa markkinoita, tuotteita, palveluita ja toimintatapoja. Yrityksen on seurattava teknologista kehitystä ja sopeuduttava muutoksiin pysyäkseen kilpailukykyisenä.

6. Ekologiset tekijät. Ympäristötekijät, kuten ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja luonnonvarojen käyttö, ovat tärkeitä yrityksen toiminnan ja maineen kannalta. Yritysten odotetaan nykyään ottavan oman toimintansa ympäristövaikutukset ja kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut entistä vahvemmin huomioon.

Yrityksen on hyvä tunnistaa markkinoiden mahdollisuudet, kilpailijoiden toiminta ja asiakkaiden tarpeet, joihin se voi vastata paremmin kuin kilpailijansa. Ulkoisen toimintaympäristön tuntemus auttaa yritystä kehittämään ainutlaatuisia arvolupauksia, erottumaan kilpailijoista ja luomaan kestävää liiketoimintaa. Se voi liittyä esimerkiksi tuoteinnovaatioihin, parempaan palvelukokemukseen, tehokkaaseen toimitusketjuun tai kilpailukykyiseen hinnoitteluun.

Kokonaisuudessaan ulkoisen toimintaympäristön tuntemus auttaa yritystä sopeutumaan ja menestymään muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Se auttaa yritystä tekemään parempia päätöksiä, kehittämään tehokkaampia strategioita, hyödyntämään mahdollisuuksia, välttämään riskejä ja pysymään kilpailukykyisenä. Ulkoisen toimintaympäristön jatkuva seuranta ja analysointi ovat tärkeitä, jotta yritys voi reagoida nopeasti muutoksiin ja menestyä pitkällä aikavälillä.

Ulkoinen toimintaympäristö muodostaa yritykselle sekä mahdollisuuksia että uhkia. Yrityksen menestys riippuu siitä, kuinka hyvin se kykenee reagoimaan ulkoisiin muutoksiin ja hyödyntämään sen tarjoamia mahdollisuuksia.  

Tarkemmin sanottuna yrityksen ulkoinen toimintaympäristö tarjoaa yritykselle mahdollisuuksia, kuten uusien markkinoiden avaamisen, kysynnän kasvun tai uusien teknologioiden hyödyntämisen. Esimerkiksi talouden elpyminen voi luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille, kun taas teknologian kehitys voi auttaa yritystä parantamaan tuottavuuttaan ja luomaan innovatiivisia tuotteita tai palveluita.

Toisaalta ulkoinen toimintaympäristö sisältää myös uhkia, joita yrityksen on otettava huomioon strategioidensa suunnittelussa. Kilpailun kiristyminen, muuttuvat kuluttajatarpeet, poliittiset muutokset tai lainsäädännön tiukentuminen voivat aiheuttaa haasteita yritykselle. Esimerkiksi kilpailijoiden uudet tuotteet tai palvelut voivat viedä markkinaosuutta, kun taas lainsäädännön muutokset voivat asettaa yritykselle uusia vaatimuksia tai rajoituksia.

Yrityksen menestyminen edellyttää ulkoisen toimintaympäristön tarkkaa seurantaa ja sen vaikutusten ymmärtämistä. Yrityksen on kyettävä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin, ennakoimaan trendejä ja tulevia haasteita. Tämä voi edellyttää strategisten muutosten tekemistä, uusien markkinoiden tai asiakassegmenttien tavoittelua, tuotevalikoiman päivittämistä tai operatiivisten prosessien tehostamista.

Kokonaisvaltainen näkemys sekä sisäisestä että ulkoisesta toimintaympäristöstä on tärkeää, jotta yritys voi kehittää kilpailukykyisiä strategioita, erottua markkinoilla ja menestyä pitkällä aikavälillä.

Miksi ulkoisen toimintaympäristön tuntemun on yritykselle tärkeää?

Kuvio 3. Miksi ulkoisen toimintaympäristön tuntemus on yritykselle tärkeää?

Ulkoisen toimintaympäristön tuntemus on tärkeää monestakin syystä:

  1. Mahdollisuuksien hyödyntäminen. Ymmärtämällä ulkoista toimintaympäristöä yritys voi havaita uusia mahdollisuuksia ja trendejä markkinoilla. Tämä auttaa yritystä tunnistamaan kysynnän muutokset, uudet markkinasegmentit, teknologian kehityksen ja muut tekijät, jotka voivat tarjota kilpailuedun ja kasvumahdollisuuksia.

Liiketoiminnan menestymisen kannalta tärkeimpiä asioita ovat oman toimialan markkinoiden ymmärtäminen ja asiakastarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen.

Markkinoiden ymmärtäminen. Ulkoisen toimintaympäristön tuntemus auttaa yritystä ymmärtämään markkinoiden nykytilannetta, kuten kysyntää, tarjontaa, kilpailutilannetta, asiakkaiden tarpeita, mieltymyksiä ja ostokäyttäytymistä. Tämä auttaa yritystä kehittämään tuotteita ja palveluita, jotka vastaavat markkinoiden tarpeisiin.

Asiakastarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen. Ulkoinen toimintaympäristö vaikuttaa suoraan asiakkaiden tarpeisiin ja odotuksiin. Yrityksen on ymmärrettävä nämä tarpeet ja pystyttävä tarjoamaan tuotteita ja palveluita, jotka vastaavat niitä. Ulkoisen toimintaympäristön tuntemus auttaa yritystä määrittämään kohdeyleisönsä, segmentoimaan markkinoita ja kehittämään markkinointistrategioita.

2. Uhkien ennakointi. Ulkoisen toimintaympäristön tuntemus auttaa yritystä myös havaitsemaan potentiaaliset uhkat ja riskit, jotka voivat vaikuttaa sen toimintaan. Tällaisia uhkia voivat olla esimerkiksi uudet kilpailijat, lainsäädännön muutokset, taloudelliset epävakaudet tai muuttuvat kuluttajakäyttäytymisen trendit. Ennakoimalla näitä uhkia yritys voi valmistautua niihin ja kehittää ratkaisuja niiden torjumiseksi.

3. Kilpailuedun luominen. Yrityksen kyky reagoida ja sopeutua ulkoisen toimintaympäristön muutoksiin voi olla tärkeä kilpailuetu. Jos yritys pystyy ennakoimaan markkinoiden muutoksia ja reagoimaan niihin nopeasti, se voi erottua kilpailijoistaan ja säilyttää tai vahvistaa markkina-asemaansa.

4. Strateginen suunnittelu ja päätöksenteon tukeminen. Ulkoisen toimintaympäristön tuntemus tarjoaa yritykselle arvokasta tietoa ja näkemystä strategisten päätösten tueksi. Se mahdollistaa realistisen liiketoiminnan suunnittelun ja kehittämisen. Yrityksessä on hyvä ymmärtää markkinoiden muutokset, kilpailutilanne, teknologian kehitys ja muiden ulkoisten tekijöiden merkitys strategisen suunnittelun taustana. Tuntemalla ulkoisen toimintaympäristön keskeiset muuttujat ja osatekijät yritys voi kehittää realistisia ja tehokkaita ratkaisuja, jotka auttavat saavuttamaan tavoitteet ja pysymään kilpailukykyisenä

5. Riskienhallinta. Ulkoinen toimintaympäristö sisältää aina myös riskejä, jotka voivat vaikuttaa yrityksen toimintaan ja tuloksiin. Yrityksen on hyvä tunnistaa nämä riskit ja kehittää toimenpiteitä niiden hallitsemiseksi. Ulkoisen toimintaympäristön tuntemus auttaa yritystä havaitsemaan potentiaalisia uhkia ja varautumaan niihin, jolloin riskit voidaan minimoida ja välttää niiden haitallisia vaikutuksia. Yritys voi esimerkiksi valmistautua ennakoituihin riskeihin laatimalla varasuunnitelmia tai hajauttamalla riskejä eri markkina-alueille tai asiakassegmentteihin.

Kokonaisuudessaan ulkoisen toimintaympäristön tuntemus auttaa yritystä olemassaolon ja menestyksen kannalta keskeisissä asioissa, kuten markkinoiden ymmärtämisessä, asiakastarpeiden täyttämisessä, strategisen suunnittelun tukemisessa, riskienhallinnassa ja kilpailuedun luomisessa.