Ennakointi matkailun muutoksiin varautumisessa

0 of 31 lessons complete (0%)

5. Ennakoinnin menetelmiä – Heikot signaalit

5.5 Yrityksen heikkojen signaalien tunnistaminen

This is a preview lesson

Register or sign in to take this lesson.

Jatka heikkojen signaalien tunnistamista, joilla on merkitystä oman yrityksesi tai työpaikkasi liiketoiminnan kehittämisessä.


Kesto: 1 h 15 min

Tehtävä: pohdinta ja muistiinpanot

Pohdi ja tee muistiinpanot

Valitse jokin yrityksesi tai työpaikkasi nykyiseen toimintaan liittyvä aihe tai asia. Mieti miltä aihe näyttäisi tulevaisuudesta käsin. Millaisia kysymyksiä tulevat sukupolvet esittäisivät aiheesta? Mikä siinä olisi outoa? Mikä tuttua? Mikä herättäisi ihmetystä? Voit miettiä myös, miltä aihe näyttäisi eri kulttuurista, ajasta tai paikasta käsin, tai miten eri taustaiset ihmiset sen tulkitsisivat.  

Jatka tehtävää valitsemalla alla olevista eläimistä yksi ja tee harjoitus tämän eläimen näkökulmasta.  

  1. Musta joutsen: listaa yllättäviä tapahtumia, jotka saattaisivat muuttaa tarkastelemasi asian tulevaisuutta merkittävästi. Tapahtumat voivat olla hyvin epätodennäköisiä, ja niillä tulisi olla toteutuessaan suuri merkitys.  
  1. Elefantti: listaa asioita, jotka ovat hyvin todennäköisiä, mutta joista ei juurikaan puhuta. Mikä tuntuu hankalalta tai mikä on tabu? 
  1. Meduusa: listaa ilmiöitä, joiden nopealla yleistymisellä tai muutoksella olisi merkittävä vaikutus tarkastelemaasi asiaan. Miten vaikkapa asiakasryhmien muutos tai jonkin palvelun suosion kasvu voisi vaikuttaa tulevaisuuteen?  
  1. Krottikala: mieti millaisia taustaintressejä tarkastelemaasi aiheeseen liittyviin kehityskulkuihin tai esitettyihin tulevaisuuskuviin liittyy? Kuka tulevaisuusväittämät on esittänyt? Kuka hyötyy ja kenet on jätetty huomiotta?

Kirjaa tehtävän aikana tunnistamasi asiat ja pohdinnat itsellesi muistiinpanoina.