Menestyjäksi Lapissa -hankkeen päätöstilaisuudessa keskusteltiin ohjaustoiminnan onnistumisista

Lapin tieto-, neuvonta- ja ohjaustoiminnan (TNO) ammattilaiset kokoontuivat Menestyjäksi Lapissa, Elinikäisen ohjauksen toimintamallin kehittäminen -hankkeen päätöstilaisuuteen, joka järjestettiin Rovaniemellä 25. marraskuuta 2013.

Tilaisuuden avasi Rovaniemen koulutuskuntayhtymä kehitysjohtaja Veli-Pekka Laukkanen.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän kehitysjohtaja Veli-Pekka Laukkanen ja ennakointikoordinaattori Päivi Holopainen Lapin liitosta.

 

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän kehitysjohtaja Veli-Pekka Laukkanen ja ennakointikoordinaattori Päivi Holopainen Lapin liitosta.

Ennakointikoordinaattori Päivi Holopainen Lapin liitosta esitteli TNO-toiminnan ennakointia, heikkoja signaaleja ja megatrendejä.

–          Ennakointi ei ole ennustamista vaan kommunikointia ja vuorovaikutusta, tulevaisuuden innovointia ja aktiivista tulevaisuuden tekemistä.

Holopainen osallisti kuulijat ennakoimaan. Tilaisuudessa pelattiin signaaliperheet-peliä, jonka avulla löydettiin yksittäisiä signaaleja luokittelemalla laajempia merkityksiä ja teemakokonaisuuksia.

Yhdessä tehtyä

Hankkeen projektipäällikkö Arja Taavetti ja projektisuunnittelija Niina Tikkanen haastattelivat alueryhmien toimijoita, jotka kertoivat yhteisistä onnistumisista ja hyvistä kokemuksista.

Moni totesi, että oppilaitosten välinen kilpailuasetelma on poistunut yhteistyön tuloksena. Toimijoiden välinen luottamus on syventynyt ja keskustelu on avointa. Asiakas on kaikille se tärkein asia ja häntä palvellaan yhdestä suunnasta.

Verkostovalmentaja Hannele Torvinen nosti kommenttipuheenvuorossaan esiin asiantuntijuutta kokemuksena ja verkostoyhteistyötä. Torvinen on mukana Jyväskylän ammatillisen opettajakorkeakoulun aikuisohjauksen koordinaatioprojektissa.

Aikuisohjauksen koordinaatioprojektin verkostovalmentaja Hannele Torvinen.

Aikuisohjauksen koordinaatioprojektin verkostovalmentaja Hannele Torvinen.

Askelmerkkejä eteenpäin

Uskoa tulevaan loi myös Lapin ELY-keskuksen sivistystoimen päällikkö Kauko Kunnari.

Hän puhui valtakunnallisista linjauksista, askelmerkeistä ja elinikäisen ohjauksen strategisista tavoitteista. Lähiajan toimenpiteitä ovat esimerkiksi yhteistyöryhmän toimintasuunnitelma, uuden yhteistyöryhmän asettaminen ja Menestyjäksi Lapissa -jatkohanke.

Rohkaisevat päätössanat lausui lopuksi Anu Pruikkonen, joka toimii hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana.

Menestyjäksi Lapissa -hankkeessa (1.2.2012 – 31.1.2014) on rakennettu lappilainen elinikäisen oppimisen ja ohjauksen palvelumalli, joka muodostuu verkosto-organisaatioiden yhteisistä, organisaatioiden omista sekä valtakunnallisista palveluista. Hankkeessa on kehitetty maakunnallinen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden toimintamalli. Lisäksi monialaisessa ohjaajaverkostossa toimivien työntekijöiden osaaminen on hankkeen myötä kehittynyt.

Hankkeen päätoteuttaja on Lapin matkailuopisto ja osatoteuttajana toimii Ammattiopisto Lappia. Hanke päättyy tammikuun lopussa 2014. Jatkohankehakemus on parhaillaan käsittelyssä ja toteutuessaan uusi hanke tulee syventämään TNO-toimintaa entisestään.

Päätöstilaisuuden materiaalit ja nauhoitelinkki ovat saatavilla www.lapintno.fi -sivustolla. Sivusto on tiedon ja materiaalien välityksen sekä yhteydenpidon kanava ja yksi hankkeen konkreettisista tuotoksista.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Arja Taavetti, puh. 020 798 4619, arja.taavetti@redu.fi
Projektisuunnittelija Niina Tikkanen, puh. 010 383 4723, niina.tikkanen@lappia.fi