Tuttu harrastus, uusi tuttavuus

Marraskuun alussa pääsen tutustumaan ensimmäistä kertaa Rovaniemellä järjestettäviin Kelekkamessuihin. Messut järjestetään nyt jo 12. kertaa, kyseessä on siis suuri vuosittainen tapahtuma johon näytteilleasettajia saapuu ympäri Suomen ja myös muualta Euroopasta. Avoimin mielin ja silmin lähden tapahtumaan tutustumaan ja vieläpä osaltani niitä järjestämään! Koulutehtävän puitteissa ollaan mukana työskentelemässä messujärjestäjälle, Lapin messuille. Aihealueena kelkkailu on minulle kyllä tuttu. Perheemme on harrastanut kelkkailua, voisi sanoa aina, mutta kyseiset messut ovat jääneet meiltä kokematta. Vaikka matka Rovaniemelle ei näihin välimatkoihin tottuneelle niin pitkä olekaan, ei ole koettu messujen tarjontaa niin houkuttelevina että olisi sinne lähdetty. Mutta tänä vuonna messuilla panostetaan myös perheisiin, joten erittäin innolla odotan mitä siellä on tarjolla.

Täällä pohjoisessa moottorikelkka ja -kelkkailu on osalle elämäntapa, osalle työväline tai jopa välttämätön kulkuväline talviaikaan. Perheet on tänä vuonna otettu messuilla entistä enemmän huomioon ja sunnuntaina tarjotaan lapsiperheille myös omaa ohjelmaa. Mielenkiinnolla lähden katsomaan mitä tänä päivänä tarjotaan perheille liittyen kelkkailuun ja talviretkeilyyn. Mieheni on aikanaan kilpaillut kyseisellä pelillä, meillä kotona kelkka on ollut lähinnä vapaa- ajan käytössä viimeiset vuodet. Lähes joka kevätviikonloppu pakkasimme eväät ja lapset rekeen ja usein isommalla porukalla lähdettiin retkeilemään Inarijärvelle tai sen ympäristöön. Välillä pilkittiin ja tietysti evästeltiin ja paistettiin makkaraa, sehän on aina retkien kohokohta! Lapsemme ovat tottuneet talviretkeilyyn kelkalla aivan pienestä pitäen ja nyt on kasvettu jo siihen hetkeen että esikoista opastetaan turvallisen kelkkailun pariin maagisen 15 ikävuoden lähestyessä. Ei siis talvea ilman kaksitahtisen käryä,  jatkossakaan 😉

Minkä pienenä alkaa, sen vanhana taitaa.

Ajattelinkin siis ottaa tämän esikoisen ystävineen mukaan tutustumaan messuihin ja niiden tarjontaan. Nuorten parissa, ainakin täällä meilläpäin, myös kelkkavaatteet ovat sellainen asian johon kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Enää ei riitä että tarkenee, vaan pitää näyttää myös hyvältä. Nämä vaatteita ja varusteita tarjoavat messuosastot tullaan siis kahlaamaan läpi hyviä messutarjouksia silmällä pitäen. Tarjontaa on tänä päivänä todella paljon ja materiaaleihin on panostettu. Ja mikä mahtavinta, myös lapsille ja nuorille on omat mallinsa ja valinnan varaa riittää.

Yksi kiinnostava aihe on tietysti kelkkauutuudet jotka kiinnostavat kaikkia. Kahden nuoren asiantuntijan mukaan ottaminen saa äidinkin näyttämään asiaan vihkiytyneeltä ehkäpä hieman miesvoittoisilla messuilla. Vaikka eipä siinä, en ihan eilisen teeren tyttö minäkään kelkan selässä ole! Yksi ensimmäisistä työpaikoistani oli kelkkasafariopas Saariselällä. Joten on äidilläkin oppinsa annettava tulevalle kelkkailijalle. Enkä usko että isäntäkään pahastuu jos esitteitä edustajien osastoilta kulkeutuu kotiin, kivahan niitä on myös siellä kotisohvalla tutkailla.

Nähdään messuilla!

-Riitta