Miten ohjaan opiskelijaa kirjoittamaan Lapin AMKin ohjeen mukaiset Johdanto- ja Pohdinta-luvut?

Tärkeintä on huomioida, että Johdanto- ja Pohdinta-luvut ovat lukijan näkökulmasta opinnäytetyöraportin keskeisimmät sisällöt, eli ne toimivat yhdessä ikään kuin koko työn käyntikorttina. Niiden avulla myös opiskelija voi työn valmistuttua tarkistaa, että työn punainen lanka on säilynyt eli Johdannossa esitettyihin tavoitteisiin on esitetty vastaukset Pohdinnassa. Hyvä vinkki opiskelijalle voisi olla pohtia, että jos lukija näkisi vain työn Johdanto- ja Pohdinta-luvut, niin ymmärtäisikö hän kokonaisuudessaan, mitä on tehty, miksi, miten ja mitkä ovat keskeisimmät tulokset.

Johdannossa kerrotaan, mihin laajempaan temaattisen kontekstiin työn aihe liittyy, mistä näkökulmasta opinnäytetyössä aihetta käsitellään, mikä on tutkimusongelma ja tutkimuskysymys sekä millä menetelmällisillä valinnoilla tutkimusongelma ratkaistaan. Menetelmään liittyviä valintoja voi toki kuvata myöhemmin tarkemmin omassa luvussaan, mutta Johdanto-luvussa tulee olla kerrottuna keskeiset valinnat.

Pohdinta-luvun alussa kerrataan työn taustat ja tavoitteet muistutuksena lukijalle. Ensin siis esitetään tutkimuskysymykset, jonka jälkeen kerrotaan niihin vastaukset eli tehdään työn tulosten yhteenveto. Tulosten yhteenveto on vasta toinen Pohdinta-luvun keskeisistä asiasisällöistä, eli sen lisäksi Pohdinnasta tulisi löytyä opinnäytetyön toteuttamiseen liittyvä kriittinen tarkastelu, joka sisältää esimerkiksi eettisyyden ja luotettavuuden sekä hyödynnettävyyden arvioinnin sekä jatkokehittämisaiheiden esittämisen.

Monesti opiskelijalle voi olla epäselvää, miten mahdollinen Johtopäätökset-luku eroaa Pohdinta-luvusta. Johtopäätöksillä tarkoitetaan pääosin sellaista sisältöä, jossa opiskelija tekee perusteltuja päätelmiä oman opinnäytetyönsä tuloksista peilaten niitä esittämäänsä tietoperustaan (mainiten lähdeviitteet). Jos johtopäätöksiä ei esitetä kovin pitkästi, ne kannattaakin sisällyttää Pohdinta-lukuun. Pohdinta-luvun keskeisimmät tehtävät sen sijaan ovat työn tulosten yhteenveto ja oman opinnäytetyöprosessin kriittinen arviointi. Johtopäätöksissä siis esitetään niin sanotusti uutta tietoa, Pohdinta-luvussa sen sijaan tehdään yhteenvetoa jo esitetyistä tuloksista. Joka tapauksessa siis johtopäätökset voi esittää osana Pohdinta-lukua.

Lapin AMKin opinnäytetyön raportointiohjeessa on kuvattu, mitä kaikkea Johdanto- ja Pohdinta-lukujen tulisi ainakin sisältää. Ohjaa siis opiskelijaa perehtymään oman korkeakoulunsa opinnäytetyön raportointiohjeeseen.