Vilpillä tarkoitetaan hyvän tieteellisen käytännön loukkaamista epärehellisyydellä joko tahallisesti, harhauttamistarkoituksessa tai piittaamattomuuttaan. Vilppiä on muun muassa sepittäminen (tekaistut havainnot ja/tai tulokset), vääristely (havaintojen ja/tai tulosten muuttaminen, valikointi tai esittämättä jättäminen) sekä plagiointi (luvaton lainaaminen tai anastaminen).
Esimerkiksi Helsingin yliopiston ohjeessa “Mitä ovat vilppi ja plagiointi?” on selkeästi listattu kaikki plagioinnin eri muodot. Kannattaa muun muassa huomioida, että pelkkä lähdeviite ei pelasta suoraan toisesta tekstistä kopioitua osuutta, eli suorat lainaukset tulee aina erottaa tekstistä lähdeviitteen lisäksi lainausmerkein/kursivoinnilla (ohjeet tähän löytyvät Lapin AMKin opinnäytetyön raportointiohjeesta). Myös muutaman sanan muuttaminen tai pieni sanajärjestysmuutos eivät ole referointia omin sanoin, eli tämäkin lasketaan plagioinniksi, vaikka lähdeviite olisikin mainittu.
Jos epäilet vilppiä, ota asia aina ensin puheeksi opiskelijan kanssa. Monesti voi paljastua, että kyseessä ei ole vilppi vaan opiskelijan tietämättömyys tai osaamattomuus referoinnissa ja/tai tieteellisten käytäntöjen noudattamisessa.
Plagioinnilla tarkoitetaan toisen tekstin luvatonta lainaamista, kopiointia tai käyttöä omana tekstinä. Plagiointi voi olla myös ns. itseplagiointia.
Plagiointi on mahdollista tunnistaa Turnitin-plagiointitunnistusjärjestelmän analyysiraportin avulla, joka paljastaa yhtäläisyydet internet-sivujen, lähdeaineistojen (kirjat, artikkelit, sanakirjat) sekä Turnitin-tietokantaan arkistoitujen muiden materiaalien (esim. oppimistehtävät) kanssa. Analyysiraportin prosenttiluku kuvaa, kuinka monta prosenttia opinnäytetyössä on tekstiä, johon Turnitin löysi vastaavuuden. Prosenttiluvusta ei voi suoraan tehdä päätelmiä työn plagioinnista, vaan vastaavuuksiin ja analyysiraportin tuloksiin on tutustuttava tarkemmin.
Jos huomaat, että opinnäytetyössä on plagiointia, analyysiraportti on hyvä käydä läpi opiskelijan kanssa ja pyytää opiskelijaa tarkistamaan/täydentämään lähdeviittaukset ja tekemään tämän jälkeen plagiointitarkastus uudelleen.
Plagioinnintunnistuksessa on hyvä ohjata opiskelijaa tekemään avoin plagioinnin tarkistus, joka mahdollistaa plagioinnin tarkistamisen siten, että teksti ei indeksoitu eli tallennu järjestelmään. Tarkistus on mahdollista tehdä useampaan kertaan kirjoittamisen eri vaiheissa.
Opiskelijoille on käytössä avoin Moodle-työtila, jossa voi käydä tarkastamassa tekstejä ja opinnäytetyötä:
- Linkki Moodle-työtilaan: https://moodle.eoppimispalvelut.fi/course/view.php?id=14811.
- Itserekisteröitymisavainta ei tarvita, valitse vain ”Lisää minut työtilaan” -painike.
- ensimmäisellä käyttökerralla tulee hyväksyä Turnitin-käyttöoikeussopimus (EULA, End User License Agreement).
- ohjeet Turnitinin käyttöön: https://docs.google.com/document/d/15rhI7tC94VbZwdE_ULE5Wv1Kqv5k8Q6P.