Tehemmä poies-työpajat

Perjantaina ohjelmassa on kaksi työpaja osuutta. Työpaja voi sisältää toiminnallisia osuuksia, keskustelua, luentoja ja asiantuntija osuuksia. Työpajojen kuvaukset löytyvät alta. Työpajoihin on rajoitettu osallistujamäärä. Valitse sinua kiinnostavat työpajat ilmoittautumisen yhteydessä. 

Opopäivien luennot ja työpajat kartalla

    1. Keskustelua nuorten työelämäodotuksista ja arvoista
      1. Lauri Vaara / Nuorten yrittäjyys ja talous NYT
        Työpaja perustuu NYT Nuorten tulevaisuusraportti 2023 -kyselytutkimuksen tuloksiin. Työpajassa tutustutaan keskustellen NYT Nuorten tulevaisuusraportti 2023 -kyselytutkimuksen keskeisimpiin tuloksiin nuorten työelämäodotuksista, alaharkinnoista sekä arvoista. Pajan tavoitteena on tarjota osallistujille konkreettinen Erätauko-keskusteluihin pohjautuva malli siihen, miten tulevaisuusraportin teemoista ja tuloksista voi myöhemmin keskustella nuorten kanssa (14-19 v.) oppitunneilla.
    2. Mun juttu – ryhmämuotoinen ohjaus tehostetun oppilaanohjauksen työvälineenä
      1. Sinikka Kuukasjärvi-Kanto, Opinto-ohjaaja, ratkaisukesk. valmentaja / Rovaniemen kaupunki
    3. Osaamiskiekko: harrastuksissa hankittu osaaminen avuksi ammatinvalinnassa
      1. Laura Kalervo, osaamiskeskuspäälikkö / Osaamiskeskus Kentauri
        Osaamiskiekko havainnollistaa, kuinka harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa kertyvää osaamista voi hyödyntää tutkintoon johtavissa opinnoissa. Harrastuksissa hankittu osaaminen voi selkeyttää ammatinvalintaa ja vauhdittaa opintoja. Osaamiskiekko on hoksautin nuorille, ammattia vaihtaville aikuisille sekä opettajielle ja ohjaajille aiemmin hankitun osaamisen hyödyntämiseen.
    4. Opopassi haltuun! – Tulevaisuuden suunnittelun ja korkeakoulu- sekä työelämäyhteisön mahdollisuudet!
      1. Satu Alatalo &Anniina Järvinen, Opopassitiimi / Opopiste Oy
        Opopassi.fi on tulevaisuuden suunnittelun työkalu, jonka avulla nuori voi suorittaa lukion OP2-opintojakson. Opopassia voi hyvin käyttää myös muun jatko-opinto-ohjauksen tukena. Työpajassa tutustumaan myös Opopassin korkeakoulu- ja työelämäyhteistyön mahdollisuuksiin.
    5. Lukiopaja ja TUVA
      1. Elina Pehkonen, Piia Sillanpää ja Niina Nurmela / Laatua laajuudesta -hanke
        Tervetuloa kuulemaan lukiopajan ja tutkintoon valmentavan TUVA-koulutuksen yhteistyön askelista. Kokonaisuudessa on tiiviisti mukana myös Nuorisopalvelut.
    6. RUORI – arviointimenetelmän ja VETOVOIMALA – korttien käyttäminen opinto-ohjauksessa
      1. Jaana Heikkinen, opinto-ohjaaja ja RUORI – kehittäjä / Ammattiopisto Luovi
        Tässä pajassa tutustutaan RUORI -arviointiin sekä VETOVOIMALA -kortteihin opinto-ohjauksen menetelminä. RUORIn avulla peruskoulun oppilas, koulutukseen hakija tai opiskelija voi yhdessä asiantuntijoiden kanssa arvioida ja tunnistaa voimavarojaan, oppimis- ja työskentelyvalmiuksiaan, yhteistyötaitojaan, sekä asumisen ja arjen taitojaan. Yhteisessä työskentelyssä tunnistetaan ja kuvataan erityisen tuen tarvetta opinnoissa ja jatko-opintojen suunnittelussa.
    7. Oppivelvollisuuden laajentuminen ja asuinkuntien ohjaus- ja valvontavastuu
      1. Jenni Rinnemaa, Oppivelvollisuuskoordinaattori & Kati Ainassaari, opinto-ohjaaja, oppivelvollisuusohjaaja / Valpasverkosto
        Oppivelvollisuuden laajentuminen on tuonut mukanaan uuden vastuualueen kuntien järjestettäväksi. Jokainen kunta on itsenäisesti saanut päättää, miten asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuu kunnassa toteutetaan. Suomen kunnissa tätä vastuuta on toteutettu varsin kirjavasti, erilaisin resurssein ja eri lähtökohdista. Työpajasta saat ajankohtaiskatsauksen asuinkunnan ohjaus- ja valvontatyöstä työtä tekevien silmin. Esiin nousevat mm. moniammatillinen yhteistyö, rajapintatyöskentely ja keskinäinen työnjako käytännön esimerkein. Osallistujat pääsevät halutessaan esittämään kysymyksiä aiheisiin liittyen.
    8. Amisopon työviikko
      1. Henna Yli-Huikku ja Maija Mäkihannu, opinto-ohjaajat / Lapin koulutuskeskus REDU
        Suvi Huhtila, Sinni-hanke / Lapin koulutuskeskus REDU
    9. Vahvuuksilla tulevaisuuteen
      1. Opinto-ohjaajat Hannele Nimei, Jaana Kauppi, Sirpa Torvinen, Susanna Kantola ja Tiia Ahola / Lapin AMK
        Työkaluja vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Lisätietoa vahvuusperustaisesta ohjauksesta: https://blogi.eoppimispalvelut.fi/vahto/
    10. Etsivä nuorisotyö nivelvaiheessa
      1. Etsivät nuorisotyöntekijät Emilia Mustajärvi ja Heini Niemelä / Etsivä nuorisotyö, Rovaniemen kaupunki
        Toiminnallinen case-työpaja opojen ja etsivän nuorisotyön yhteistyöstä.
    11. Sukupuolisensitiivinen syöte ja kehotietoisuus itsetuntemuksen tukena
      1. Riikka Matala, seksuaalineuvoja, seksuaaliväkivaltatyöntekijä / Tyttöjen Talo Rovaniemi
        Työpaja on kaksiosainen.
        1) Mitä sukupuolisentiivisyys on, ja miten se voi ilmetä omassa työnkuvassasi?
        Ensimmäisessä osassa esitellään Tyttöjen Talojen ymmärtämällä tavalla sukupuolisensitiivistä työotetta. Pohditaan lisäksi lyhyesti omaa arkista käsitystä sukupuolista, ja sitä mitä sukupuolisensitiivisyys voi omassa työssä omalla.
        2) Kehotietoisuus itsetuntemuksen tukena
        Tässä osuudessa koetaan itse joitain seksuaaliväkivaltatyössä käytettäviä vakautumisen keinoja ja herätellään kehotietoisuutta. Lopussa on rentoutus, joka ohjataan traumasensitiivisellä tavalla.
    12. Ohjaa nuori tulevaan – näkökulmia monialaiseen uraohjaukseen
      1. Pauliina Keskinarkaus, koulutuspäällikkö & Krista Rautio koulutuspäällikkö / Lapin yliopiston koulutus ja kehittämisyksikkö
        Työpajassa tutustumme menetelmiin ja näkökulmiin, joilla yläkoulun oppilaiden ja toisen asteen opiskelijoiden urasuunnittelua voidaan tukea ja vahvistaa. Työpajassa hyödynnämme Ohjaa nuori tulevaan -hankkeessa tuotettua työkirjaa.
    13. Onnin psyko-sosiaalinen tuki
      1. Tanja Luolamo, Onni-työntekijä / Ohjaamo Rovaniemi
        Ohjaamojen Onni tarjoaa maksutonta tukea 18-29-vuotiaille koko Suomessa. Onni-toiminnan tavoitteena on lisätä nuorten aikuisten psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä osallisuutta, ja siten poistaa koulutukseen ja työelämään kiinnittymisen esteitä. Työskentely pohjautuu vahvuuksiin ja voimavaroihin. Tule tutustumaan Onnin työskentelymenetelmiin ja nappaa omaan reppuusi parhaat ideat myöhemmin hyödynnettäväksi.
    14. Ohjausalan tutkimus 1
      1. Kalle Vihtari ja Sara Peltola / Kasvatustieteellinen seura / Ohjaus-SIG
        Tule työpajaan kuulemaan meneillään olevista ohjausalan tutkimuksista ja tuoreimmista tutkimustuloksista. Työpajassa kuulet kolme lyhyttä esitelmää tutkimuksista. Jokaisen esityksen jälkeen on aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Työpajassa 1 esitellään seuraavat tutkimukset:
        1) Elontila: elinikäisen ohjauksen tilan kansallinen arviointi – makupaloja kentältä Jaakko Helander ja Päivi Pukkila, HAMK Edu -tutkimusyksikkö
        2) Askeleita elinikäisen ohjauksen laatutyöhön, Kalle Vihtari ja Päivi-Katriina Juutilainen, Haaga-Helia AOKK
        Lisätietoa tutkimuksesta
    15. Tulevaisuustaajuus
      1. Susanna Törmänen KM, Opinto-ohjaaja, projektipäällikkö & Elina Laukkanen KM, projektityöntekijä / Lukion laatu- ja saavutettavuusohjelma 2023-2024 Lapin Luke-verkostossa
        Tulevaisuustaajuus on työpajamenetelmä 8-20 hengen kokoisille ryhmille. Tulevaisuustaajuus on kehitetty Sitrassa rakentaen aiemman ennakointityön päälle. Menetelmän tarkoituksena on lisätä osallistujien kykyä kuvitella erilaisia tulevaisuuksia ja toimia toivotun tulevaisuuden toteutumiseksi. Menetelmä on tarkoitettu kenen tahansa käyttöön ja sovellettavaksi. Voit perehtyä tarkemmin ajatteluun menetelmän taustalla julkaisussa Vaikuta tulevaisuuteen. Tulevaisuustaajuutta voi soveltaa ja sovittaa erilaisten ryhmien tarpeisiin.
    16. eGuidance (etätoteutuksella englanniksi)
      1. Ilse Jensen, eCounselor / Undervisningsministeries, Denmark