Paljonko €€€€€€€€?

Kysymys kuuluu kuinka paljon rahaa saan kun yrittäjänä myyn yritykseni? Projekti ryhmän (Tuohi Group) tavoitteena on hakea ja löytää vastaukset arvonmääritykseen liittyviin kysymyksiin. Tässä blogissa tavoitteeni on avata aihetta hyvin maanläheisesti eri näkökulmista.

No paljonko se nyt tekee?!!

Mitä ihmettä?

Ensimmäinen sudenkuoppa kun lähdetään arvostamaan yritystä on yrittäjän oma tunne-arvo yritystä kohden. Joku voi huudahtaa, että: ”kyllä tämä on miljoona yritys!” kun todellisuus voi olla jotain aivan muuta.

Totuus on, että ostajalla ei kiinnosta pätkän vertaa maksaa höpöhöpö tunne-arvoista. Vaan vaaditaan realistisia perusteluja, analyyttisia ennustuksia, mitä yritys oikeasti tulisi lähivuosina tuottamaan mahdolliselle uudelle omistajalle.

Myyjän mahdollinen jääräpäisyys voi aiheuttaa lisä päänvaivaa niin ostajalle kuin myös taustatyötä tekeville ammattilaisille. Tämän seurauksena YRITYSKAUPPA prosessi voi olla hyvinkin pitkä ja tuskallinen…

Nykypäivänä internetti tarjoaa monia työkaluja auttamaan arvonmäärityksessä.  Kun asetan itseni eläköityvän yrittäjän (MYYJÄN SAAPPAISIIN), ensimmäinen keino mikä itselleni putkahtaa mieleen on kirjoittaa googleen yrityksen arvon määrittäminen. Heti tulee tarjolle useita sivuja mistä tietoa lähteä hakemaan. Esimerkiksi FINNVERA tarjoaa erinomaisen laskurin, mistä saa jo esimakua tulevasta.

Tottakai myönnettäköön se, että yrityksen arvonmääritys  prosessi on kokonaisuudessaan todella tärkeä ja se vie monesti runsaasti aikaa. Fakta on että, yrityskauppa ei toteudu ilman selkeää arviota yrityksen arvosta…

 

 

Jori Hartikainen