Kurkistuksia hybridityön arkeen
webinaari pidetään 3.11. ja sinne on kutsuttu viidestä organisaatiosta HR-ammattilaisia keskustelemaan hybridityöstä.
Yhtenä viidestä keskustelijasta on Lapin ammattikorkeakoulun henkilöstöpäällikkö ja hän avannee sitä, miten alkusyksystä julkaistuun monipaikkaisen työn ohjeistukseen on päädytty. Ennen tätä paljastusta voisi olla hyvä kurkistaa hieman, miten näitä ohjeita eletään tuolla ammattikorkeakoulun arjessa. Otetaan tähän esimerkiksi tuon webinaarin järjestävä Digitiimi.
Arkea Teamsissa Arno, Marjo, Anne ja Nelly
Digitiimin arkea
Digitiimi on Lapin ammattikorkeakoulun hankeporukka, johon kuuluu viisi henkeä. Mukana on projektipäällikkö Marjo ja asiantuntijat Nelly, Katja, Anne ja Arno. Meitä on siis viisi ja asumme neljällä eri paikkakunnalla. Tästä maantieteellisestä hajonnasta johtuen töitä on aina tehty digisti eli etänä. Me tapaamme parin viikon välein Teamsissa ja kaikki järjestämämme tapahtumat ovat olleet Zoomissa. Tämä jako on muotoutunut varmaankin sen vuoksi, että Lapin ammattikorkeakoulussa opetus tapahtuu Zoomissa ja nämä sisäiset palaverit tulee järjestettyä Teamsissa, koska se juttelee sähköpostin ja kalenterin kanssa todella sujuvasti.
Ajasta ja paikasta riippumatta
Hybridityöhön liitetään usein sanat ajasta ja paikasta riippumatonta sekä ei-synkroninen työskentely. Digitiimissä se toteutuu niin, että hyödynnämme melko monipuolisesti Teamsin ominaisuuksia. Työstämme juttuja chättäilemällä, jakamalla aiheeseen kuuluvia sisältöjä ja hyödynnämme jaettuja dokumentteja. Jokainen voi tähän palavereiden ulkopuoliseen työstämiseen osallistua valitsemanaan aikana. Teamsista myös löytyvät koosteet aikataulutetuista palavereista ja tietenkin se tärkein eli omalle kontolle koottu to-do-lista.
Digitaalisten ympäristöjen on todettu vähentävän vuorovaikutusta. Digitiimissä sovittiin heti alkuun, että kamerat pidetään päällä. Totuus on nyt selvinnyt. Osalla meistä on virttyneitä paitoja, tukka huonosti ja aamukahvi hieman myöhässä. Satunnaisesti tapaamme myös muiden lapsia ja koiria. Keskustelu sujuu huomattavan helposti, koska eleistä ja ilmeistä näkee, kun jollakin on asiaa eikä päälle puhumisia tule normaalia enempää. Tietenkin ryhmän pieni koko ja halu yhteistyöhön auttaa asiaa.
Meri-Lapin yrittäjänaisten aamukahvit livenä Cafe Hertassa Kemissä.
Digistä liveen
Kaikki ei kuitenkaan aina ja ikuisesti toimi etänä. Kutsuimmekin tiimin Meri-Lapin yrittäjänaisten aamukahveille ja lähdimme joukolla virittämään keskustelua. Netin yli toimiessa osa osallistujista vaikenee aktiivisesti, mutta kasvotusten tavatessa heidät on helppo saada mukaan keskusteluun ja jakamaan omia kokemuksiaan. Tällä kertaa aiheena oli asiakkaiden tavoittaminen verkossa.
Pidimme myös ensimmäistä kertaa live-palaverin eli istuimme oikeasti samassa tilassa. Ehkä uutuuden viehätys oli syynä sille, että työtehot eivät olleet parhaimmillaan. Olivatko palaverit aikaisemmin juuri tällaisia: juttu kulkee, asiat eivät niinkään. En muista, vanhasta normaalista on jo niin kauan.
Ja paluu digiin
Livepäivä oli hauskaa vaihtelua ja kolmen tunnin autoilu mahdollisti kerrankin oikein ajan kanssa kuulumisten vaihtamisen. Paluu arkeen kuitenkin tapahtui jo samalla viikolla ja uudet suunnitelmat ja livetilaisuuden yhteenveto tehtiin Teamsissa. Minä istuin palaverin Rovaniemen Kampuksen Lumen kahvilassa. Siinä palaverin edetessä tajusimme, että Arno on samassa rakennuksessa. Koska kahvitauko kuitenkin alkoi lähestyä, päätimme palaverin ja sovimme, että juomme kahvit Livenä. Siinä se hybridityö onkin varmaan koko moninaisuudessaan: Diginä, monipaikkaisesti, etänä toimistolta ja kahvilasta sekä yhteisöllisyyttä tukien ilmielävänä kahvilassa.
Cafe Lumenissa ilmielävänä Nelly ja Arno.
Cafe Lumenissa etänä, mutta toimistolla.
Tulossa!
Siitä, miten kuvatunlaiseen ja muuntyyppisiin käytäntöihin on päädytty, keskustellaan Digitiimin webinaarissa Kurkistuksia hybridityön arkeen torstaina 3.11.2022 klo 8-9. Tervetuloa mukaan keskusteluun ja vinkkejä keräämään. Mukana keskustelemassa:
- Tarja Vanhanarkaus, Accountor Suomi
- Johanna Kaikkonen, Norrhydro Oy
- Janne Keskinarkaus, Napapiirin kuljetus Oy
- Tiina Huhtalo, Lapin AMK
- Hanna Mäki-Runsas, Outokumpu Oyj
Kirjoittaja Nelly Korteniemi on Digitiimi-hankkeessa johtamisen ja työyhteisöjen asiantuntijana. Digitiimi – yhteisöllisyyttä etätyöhön -hankkeen tavoitteena on kasvattaa lappilaisten yritysten osaamista yhteisöllisyyden ja vuorovaikutuksen rakentamiseen digitaalisissa ympäristöissä toimittaessa. Hankkeen toiminnan ydin on 10-osainen webinaarisarja ja siihen kytkeytyvät vertaisoppimisen klinikat.
Aiemmat uutiset:
Työyhteisöissä kohtaamisen laadulla vahvistetaan yhteisöllisyyttä
Katja Kankaanpää työskentelee liiketalouden lehtorina Digitaaliset ratkaisu -osaamisryhmässä sekä vastuullisen johtamisen asiantuntijana Lapin ammattikorkeakoulun Digitiimi-hankkeessa. Artikkeli on alun perin julkaistu Pohjoisen tekijät -blogissa 23.8.2023. Lapin...
Tietoturva ja luotettava datayhteys hybridityössä – mitä on otettava huomioon?
Monipaikkaisuus ja lukuisat eri digitaaliset työvälineet haastavat työntekemisen ja johtamisen, mutta myös työssä käytettävät datayhteydet sekä huomioitavat tietoturva- ja tietosuoja-asiat.
Asiakkaiden kohtaaminen verkossa
Kirjoittaja Katja Kankaanpää työskentelee liiketalouden lehtorina Digitaaliset ratkaisut -osaamisryhmässä sekä vastuullisen johtamisen asiantuntijana Digitiimi-hankkeessa. Liiketoiminta on muuttanut muotoaan yhä digitaalisempaan maailmaan. Digitaalinen markkinointi on...