ENNAKOI -hankkeen 3. Työpaja 6.2.2024
Ennakoi hankkeen 3. työpajaan kokoonnuttiin Tervolan kunnan valtuustosaliin ja mukana oli hankkeen asiantuntijoita sekä innokkaita kehittäjäryhmän jäseniä. Työpajassa oli tarkoituksena aloittaa valmistelut ennakoivan toiminnan mallin kehittämiseksi ja erityisesti pohtia kussakin pilotissa hyödynnettäviä digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja. Valittujen ratkaisujen avulla on tarkoitus kerätä tietoa ikäihmisten toimintakyvystä ja hyödyntää sitä toimintakyvyn tukemiseen tähtäävän neuvonnan ja ohjauksena tukena.
Työpajassa palattiin vielä edellisten työpajojen sisältöihin ja erityisesti haluttiin vielä tarkentaa ennakoivassa mallissa mahdollisesti hyödynnettäviä eri toimijoita ja heidän rooliaan. Kolmannelta sektorilta keskusteltuun nousivat esim. kyläyhdistykset, martat, urheiluseurat ja vapaaehtoiset toimijat. Ryhmä keskusteli em. toimijoiden mahdollisuuksista ”löytää” ennakoivista toimista hyötyvät ikäihmiset ja välittää siitä tietoa eteenpäin. Myös seurakunnan tekemä monipuolinen työ ikäihmisten parissa puhututti; miten he voisivat omassa toiminnassaan löytää ennakoivasta toiminnasta hyötyviä ikäihmisiä ja miten seurakunta omalta osaltaan voisi esim. neuvonnan ja ohjauksen kautta tukea ikääntyneen toimintakykyä ja ohjata oikeanlaisen toiminnan pariin. Pohdittiin myös sitä, millaista toimintakyvyn arviointia seurakunnan toimintaan ikäihmisten parissa voisi liittyä. Yksityisiä palveluntuottajia ja yrityksiä kaivattiin myös mukaan ennakoivaan toimintaan, mutta tieto yritysten toiminnasta ja tarjolla olevista palveluista pitäisi kuitenkin olla helpommin ja kootusti saatavilla. Yksityistä sektoria toivotaan mukaan kehittämistyöhön ja innovoimaan uusia palveluja ja tuotteita ennakoivan toiminnan vahvistamiseksi.
Muitakin toimijoita keskusteluissa tuli esille, mutta erityisesti keskustelua käytiin hyvinvointialueen ja kunnan velvoitteista ja mahdollisuuksista kansalaisten ja eritysesti ikääntyneiden hyvinvoinnin tukemisessa. Projektipäällikkö Sari Arolaakso alusti aiheesta lakien näkökulmasta ja samalla tarkasteltiin myös ikäteknologian käytön kansallista toimintamallia (KATI-mallia). Keskustelua käytiin myös HYTE-kertoimen vaikutuksesta hyvinvointialueiden ja kuntien hyvinvoinnin ja terveydenedistämiseen liittyvään toimintaan. Totesimme keskustelun jälkeen yhteisesti, että eri toimijoiden roolien selkeyttämisessä on vielä paljon tehtävää. Ennakointia toteuttavien toimijoiden roolien selkeyttäminen on myös Ennakoi- hankkeen yhtenä tavoitteena, joten siihen tullaan vielä palaamaan hankkeen edetessä.
Työpajan lopuksi käytiin keskustelua eri piloteissa hyödynnettävästä teknologista ja tarkemmin siihen pureudutaan seuraavassa työpajassa. Seuraava työpaja toteutettiin 13.2. Lapin AMKn tiloissa Kemissä.
Liitteenä oleva diasarja oli kehittämisryhmän keskustelun pohjana työpajassa.