Muuttuva matkailun liiketoimintaympäristö

0 of 34 lessons complete (0%)

7. Ekologinen toimintaympäristö

7.2 Yrityksen ekologinen toimintaympäristö

This is a preview lesson

Register or sign in to take this lesson.

Tarkastele yrityksesi tai työpaikkasi nykyistä tilannetta ekologisen toimintaympäristön näkökulmasta. 


Kesto: 2 h

Tehtävä: pohdinta ja itsearviointi

Tarkastele yrityksesi liiketoimintaympäristöä ja tunnista siitä ekologisen toimintaympäristön vaikutuksia ja mahdollisia haasteita tai riskejä.  Pohdi myös toimintaympäristön tarjoamia mahdollisuuksia, joita yritys voisi hyödyntää.  

Kirjaa tunnistamasi tekijät Liiketoimintaympäristön nykytila-analyysin powerpoint -pohjan kohtaan E.

Hyödynnä itsearvioinnissa seuraavia kysymyksiä:

  1. Arvioi energiankulutusta:  
  • Tarkastele yrityksesi tai työpaikkasi energiankulutusta ja arvioi, kuinka voisitte vaikuttaa kulutuksen määrään. Tarkastele esimerkiksi sähkönkulutusta, lämmitysjärjestelmiä, valaistusta ja energiatehokkaita laitteita. Pohdi myös mahdollisuuksia hyödyntää uusiutuvaa energiaa, kuten aurinko- tai tuulivoimaa. 
  1. Kestävä kuljetus:  
  • Tarkastele yrityksesi tai työpaikkasi kuljetusjärjestelyjä. Mieti, miten voisitte edistää kestäviä kuljetusvaihtoehtoja, kuten julkisen liikenteen käyttöä, kimppakyytejä tai pyöräilymahdollisuuksia. Voit myös harkita sähköautojen käyttöönottoa tai hybriditekniikkaa ajoneuvoissa. 
  1. Jätteiden käsittely:  
  • Selvitä yrityksen jätteiden hallintaa. Arvioi, miten voisitte vähentää jätteiden määrää ja edistää kierrätystä. Mieti myös keinoja vähentää yksittäisten käyttötuotteiden, kuten muovipullojen tai kertakäyttöisten pakkausten käyttöä. Onko tavoite jätteettömyydestä ja kestävistä kierrätysratkaisuista saavutettavissa? 
  1. Ympäristöystävälliset toimintatavat:  
  • Pohdi ja arvioi, miten voisitte ottaa käyttöönne ympäristöystävällisiä toimintatapoja, esimerkiksi veden säästäminen ja veden laadun parantaminen, luonnon monimuotoisuuden suojeleminen alueella, paikallisten luonnonvarojen kestävä käyttö sekä ekologisesti kestävien tuotteiden ja palvelujen tarjoaminen. 
  1. Ympäristötietoisuuden lisääminen:  
  • Mieti, miten voisitte lisätä matkailijoiden ja henkilökunnan ympäristötietoisuutta. Voisitteko järjestää tiedotuskampanjoita, tarjota opastusta kestävistä toimintatavoista tai tuoda esiin paikallisen luonnon ja kulttuurin merkitystä? Pohdi myös ratkaisuja matkailijoiden kannustamiseksi osallistumaan ekologisiin toimintoihin, kuten roskien keräämiseen tai luontopolkujen ylläpitämiseen. 
  1. Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa:  
  • Selvitä mahdollisuuksia yhteistyöhön paikallisten toimijoiden kanssa, kuten ympäristöjärjestöjen, koulujen tai tutkimuslaitosten kanssa. Miten voisitte yhdessä kehittää ekologisia hankkeita, osallistua yhteisiin ympäristönsuojelutapahtumiin tai edistää paikallista kestävää kehitystä? 

Tämä itsearviointitehtävä auttaa arvioimaan nykytilannetta ja kehittämään konkreettisia toimenpiteitä ekologisen toimintaympäristön parantamiseksi. Tavoitteena on luoda kestävä ja vastuullinen matkailutoiminta, joka ottaa huomioon ympäristönäkökulmat ja edistää kestävää kehitystä alalla.