Palveluliiketoiminnan harjakaiset pystyyn!

Mirva Juntti
Palvelupäällikkö, liiketoiminta
Korkeakoulusuunnittelupalvelut
Lapin ammattikorkeakoulu

Olen kuunnellut kumppaneita tämän syksyn. Kohdannut parisataa ihmistä, jotka ovat riemumielin vastanneet kysyessäni; mitä mieltä sinä olet Lapin AMK:sta palveluntoimittajana.

Näistä rakennusaineista on nyt vuodenvaihteessa syntymässä Lapin AMK:n palvelutoiminnan yksikkö. Sen seinistä löytää varmasti oman kädenjälkensä jokainen, joka on suunsa avannut. Olen jokaisesta palasesta suunnattoman kiitollinen niin kumppaneillemme kuin oman talonkin väelle!

Kun katson vastavalmistunutta yksikköä, näen ensinnäkin yhteistyön voiman. Ilman tiivistä LUC-yhteistyötä Yliopiston ja AMK:in kanssa, emme olisi ikinä päässeet näin pitkälle. Kenttäkierros osoitti, että vain yhdistämällä voimamme, olemme kyllin kiinnostava keskustelukumppani organisaatioiden ja yritysten silmissä. Te, hyvät kumppanimme, nimittäin viis veisaatte, mistä koneistosta palvelunne saatte – kunhan haasteeseen ratkaisu löytyy. LUC-yhteistyö olkoon toiminnan kulmakivi jatkossakin.

Katsoessani sitä, miltä yksikkömme näyttää, näen vielä valitettavan monenkirjavat seinät. Liian monesti eri osaamisalat erottuvat omilla väreillään, omilla ratkaisuillaan tai itseellisellä tarjonnallaan. Siinä unohtuu se, että kovin harvoin arkielämän ongelmat ovat ratkaistavissa yhden toimijan voimin. Päinvastoin – mitä kiperimmistä ongelmista on kyse, sitä ilmeisempää on myös se, että se haaste on luonut lonkeroitaan jo yrityksen eri toimintoihin ja saanut mitä moninaisemmat kasvot. Yksikkökohtaisuuden joutaisi vähenevän jatkossa.

Kun katson maaperään, mihin rakennuksen juuret kietoutuvat, kuulen historian havinan. Miehet ja naiset, jotka nyt jo kasvavat horsmaa, tekivät aikoinaan aimo työn lappilaisen korkeakoulun tunnettuuden nostamiseksi. Heidän mukana meni maan multiin liian monta kontaktia ja kun aika muuttui, ei palveluitakaan sellaisenaan enää voi päivänvaloon nostaa. Ihan liikaa on aina laskettu yksittäisten henkilöiden varaan. Ja kun siinä yhteisöllisyydessä se meidän voimavaramme olisi!

Katsoessani taivaalle, näen kirkkaasti sen, että korkeakoulujen palvelutoimintaa tarvitaan. Kumppanimme tunnistavat meidät puolueettomana ja luotettavana toimijana, joka toimii ilman kaupallisia tarkoitusperiä. Meidän osaamistamme arvostetaan, jopa pidetään edelläkävijyytenä. Voimavaraksemme lasketaan monialaisuus, mutta myös mahdollisuus ujuttaa ratkaisuihin opiskelijoita. Se, että yritysten aitoja ongelmia tarjotaan myös heille oppimisalustaksi, on taatusti voitokasta molemmin päin. Se kasvakoon kukoistukseen uuden opsin myötä!

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen näkemääni. Helppoa tämän rakennuksen ylläpitäminen ei tule olemaan, pitäähän sen kantaa niskansa omin voimin ilman valtion rahoitusta. Mutta saadessamme sitä kannattelemaan kaikki ne kädet, mitkä rakentamiseenkin tänä syksynä osallistuivat, on se täytetty suurella rakkaudella!