Kuinka saada yritys menestymään? 6 täsmävinkkiä nuorelle yrittäjälle

Oman yrityksen perustaminen on loistava tapa työllistää itse itsensä ja päästä tekemään asioita, jotka ovat lähellä sydäntä. Elämä yrittäjänä on myös rutkasti vapaampaa ja itsenäisempää kuin tavallisessa palkkatyössä käyvänä. Ei siis mikään ihme, että oman yrityksen perustaminen tuntuu monelle houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Yrityksen perustaminen on pienen perehtymisen jälkeen varsin helppoa eikä alkuun pääseminen ole useinkaan hankalaa, jos vain liikeidea ja asenne ovat suurin piirtein kohdillaan. Yrittäjän huuli saattaa kuitenkin pyöristyä siinä vaiheessa, kun liiketoimintaa pitäisi lähteä viemään toden teolla kannattavampaan suuntaan, mahdollista kasvua tavoitellen.

Kuinka yrityksen saa menestymään?

Seuraavat kuusi vinkkiä kannattaa pitää mielessä nuorehkoa yritystä eteenpäin viedessä.

  1. Aseta asiakas aina etusijalle.

Jokainen yritysjohtaja tuntee vanhan mantran siitä, kuinka asiakas on aina oikeassa. Tämän toistelu ei kuitenkaan lämmitä, jos teot kertovat toista kuin sanat. Yrittäjän on ensiarvoisen tärkeä muistaa, ettei liiketoimintaa ole olemassa ilman asiakkaita. Siksi yrityksen kannalta järkevintä onkin keskittyä pohtimaan, ketä ja missä ovat juuri ne asiakkaat, joille yritys voi tuottaa eniten lisäarvoa.

Kun alat kehittää uutta tuotetta ja palvelua, ota asiakas mukaan jo prosessin alkuvaiheessa. Kuuntele, mitä sanottavaa asiakkaillasi on ja mitä he toivovat ja tarvitsevat. Jos ideasi tyrmätään heti alkuunsa – hyvä. Silloin voit suoraan keskittyä kehittelemään jotakin parempaa eikä aikaa ole turhaan tuhrautunut väärillä jäljillä kulkemiseen.

Tyytyväinen asiakas on yritykselle parasta mahdollista mainosta, joten olemassa olevien asiakkaiden tyytyväisinä pitäminen on aina etusijalla uusien haalimiseen nähden. Pidä aina asiakkaille antamasi lupaukset ja kehitä yrityksen toimintaa asiakkaan näkökulma huomioiden.

  1. Hyödynnä ammattilaisten tarjoama apu.

Todella harva yrittäjä on mestari kaikilla liiketoiminnan osa-alueilla – eikä tarvitsekaan olla. Neuvoa ja ohjeita kannattaa rohkeasti kysyä ja erityisesti ammattilaisten tarjoamasta avusta kannattaa ottaa hyöty irti, olipa kyseessä sitten yrityspalvelu tai vaikkapa konsulttitoimisto. Palkkaa erikoistunut konsultti parantamaan yrityksesi kasvua, niin voit itse keskittyä tekemään sitä, minkä parhaiten osaat ja minkä vuoksi olet yrityksen alun alkaen perustanutkin.

Miksi pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tarvitaan konsulttipalveluita?

Konsultin palkkaaminen saattaa äkkiseltään ajateltuna tuntua pienehköä yritystä pyörittävän tarpeisiin turhan suurieleiseltä ratkaisulta, mutta todellisuudessa myös pienet ja keskisuuret yritykset hyötyvät konsulttien tarjoamista palveluista valtavasti. Konsultti on oman osaamisalansa asiantuntija, jolla on sellaista osaamista, jota harvoin löytyy yrityksen sisältä. Konsultin palkkaamisen hyödyt näkyvät pitkään yhteistyön jälkeenkin ja usein kasvu sekä menestys saattavat käynnistyä juuri asiansa osaavan konsultin vauhdittamina.

  1. Panosta markkinointiin.

Asiakkaista huolehtiminen on tärkeää, mutta ensin on tietysti hankittava asiakkaita, joista huolehtia. Tämä ei onnistu ilman toimivaa markkinointia. Rajaa yrityksesi kohderyhmä ja mieti, mitä kautta ja millaisilla viesteillä tavoitat nämä ihmiset parhaiten. Se, mikä on paras mahdollinen ratkaisu, riippuu paitsi tarkemmasta kohderyhmästä, myös siitä, onko kyseessä b2c vai b2b myynti. Sopivia keinoja kannattaa kokeilla rohkeasti.

Markkinointi on mainio esimerkki niistä osa-alueista, jonka toteuttamiseen kannattaa palkata ulkopuolista apua esimerkiksi konsultin muodossa, jos oma osaaminen ja mielenkiinto suuntautuvat toisaalle. Markkinoinnin voi halutessaan myös ulkoistaa kokonaan yrityksen ulkopuolisiin käsiin, jos budjetti antaa myöten.

  1. Aseta tavoitteita.

Tavoitteiden asettaminen on todella tärkeää matkalla kohti menestyvää yritystä. Motivoivia ja tuloksiin johtavia tavoitteita asettaessa on syytä olla sekä optimistinen että realistinen: positiivisuus tavoitteissa kannustaa, mutta toisaalta eteneminen pienin askelin on järkevämpää kuin liian suuren palan haukkaaminen kerralla. Kun ensimmäinen maali on saavutettu, voi siirtyä tavoittelemaan seuraavaa.

Tavoitteiden on hyvä olla mahdollisimman tarkkoja ja täsmällisiä, jotta päämäärä pysyy selkeänä mielessä ja motivoi työskentelemään sen saavuttamisen eteen. Jos tavoitteena on vain lisätä pääomaa, on projekti paljon epämääräisempi kuin jos tavoitteena olisi vaikkapa lisätä pääomaa 20 000 euroa johonkin tiettyyn ajankohtaan mennessä. Lyhyen aikavälin tavoitteita kannattaa asettaa siinä missä pidemmänkin aikavälin tavoitteita.

  1. Huolehdi hyvinvoinnista – sekä omastasi että muiden.

Oma yritys on totta kai tärkeimpiä asioita jokaisen yrittäjän elämässä, mutta menestyksen ei koskaan pitäisi olla omaa hyvinvointia tärkeämpää. Itsensä piippuun ajamalla ei saavuta pitkällä tähtäimellä mitään hyvää, joten omasta hyvinvoinnista huolehtiminen auttaa aina myös yritystä. Tämä kannattaa muistaa myös tavoitteita asettaessa: ole määrätietoinen ja uskalla unelmoida, mutta älä koskaan sido omaa henkistä hyvinvointiasi tai onnellisuuttasi yritykselle asettamiesi tavoitteiden toteutumiseen.

Yrittäjällä ei ole määrättyjä työaikoja eikä näin ollen myöskään tiettyä vapaa-aikaa. Siksi työnteon määrä on kyettävä pitämään hanskassa omaa tahdonvoimaa käyttämällä. Nuku riittävästi, syö hyvin ja liiku sekä harrasta, vaikka aika tuntuisikin olevan kortilla. Teet palveluksen itsellesi ja yrityksellesi.

Jos liiketoimintasi on jo lähtenyt luistamaan siinä määrin, että henkilökunnan palkkaaminen on tullut ajankohtaiseksi, on myös näiden ihmisten hyvinvointi tärkeä tekijä yrityksen menestyksessä. Pidä siis hyvää huolta itsesi lisäksi myös henkilöstöstä. Arvosta ja luota, sillä menestys rakentuu palkkaamiesi työntekijöiden varaan.

  1. Hyväksy virheet.

Yrittäjän on tehtävä jatkuvasti erilaisia päätöksiä ja osa niistä osoittautuu väistämättä myöhemmin joiksikin muiksi kuin parhaiksi mahdollisiksi. Yrityksen pyörittämisessä pätevät samat lainalaisuudet kuin elämän muillakin osa-alueilla: virheitä sattuu kaikille ja niistä oppii parhaiten. Älä siis pelkää virheitä äläkä lannistu niistä. Jokainen menestynyt yrittäjä on tehnyt omat virhearviointinsa ja väärät päätöksensä.

Matkalla menestykseen

Yhtä ja samaa ohjetta. jolla yrityksen kuin yrityksen saisi menestymään, ei varmasti ole olemassakaan. On kuitenkin monia asioita, joihin yrittäjä voi vaikuttaa ja jotka parantavat onnistumismahdollisuuksia tuntuvasti. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että halu yrittää on suurempi kuin pelko epäonnistua. Pieniltäkin tuntuvat valinnat voivat lopulta vaikuttaa yrityksen menestymiseen merkityksellä tavalla, joten asenteen on oltava kohdillaan niin suuria kuin pieniäkin päätöksiä tehdessä. Onnea matkalle kohti entistäkin menestyvämpää yritystä!