MATKAILUN TUTKIMUS-, KEHITYS- JA INNOVAATIOTOIMINTA (TKI)

JULKAISUJA
Niesin luonto- ja kyläma

Niesin luonto- ja kylämatkailun kehittämissuunnitelma

Anni Kauppila, Hanna Korpua, Mirva Tapaninen & Annika Virtanen

2023

Tämä julkaisu sisältää Niesin luonto- ja kylämatkailun kehittämissuunnitelman, joka on toteutettu Lapin ELY-keskuksen rahoittamassa Niesin luonto- ja kylämatkailun kehittämissuunnitelma -hankkeessa. Hankkeen kehittämistavoitteena on ollut edistää Niesin alueen matkailun kasvua ja luoda yhteistyöverkostoja alueen toimijoiden välille sekä laatia pitkän tähtäimen kehittämissuunnitelma Niesin luonto- ja kylämatkailuun.

Kehittämissuunnitelma ottaa huomioon Niesin alueen ainutlaatuiset piirteet, kuten luonnon, hiljaisuuden, paikallisen kulttuuriperinnön ja tarinat, antaa työkaluja matkailun kehittämiseen sekä kuvaa Niesin luonto- ja kylämatkailun kehittämisen painopisteitä, tavoitteita ja vision vuosille 2023–2028. 

Pieni opas vastuullisiin käytänteisiin ruokamatkailussa – Via Karelian –reitin varrelta ja sen vierestä

Minna Sipponen, Suvi Ranta

Vastuullisuus on välittämistä, se on välittämistä esimerkiksi luonnosta, ihmisistä, työntekijöistä, asiakkaista, eläimistä, yhteisöstä, paikasta, rakennuksista ja kulttuurista. Miten vastuullisuutta voi edistää yrityksessä? Miten vastuullisuus näkyy yrityksen toiminnassa ja viestinnässä? Tämä opas johdattaa lukijan ruokamatkailun vastuullisiin esimerkkeihin.

Opas on työkirjamainen ja sen vastuullisuuskartta auttaa suunnistamaan kohti kestävämpää tulevaisuutta. Vastuullisuuskartta johdattaa lukijaa hahmottamaan vastuullisuuden nykytilan, tunnistamaan hyviä käytänteitä,
lisäämään uusia vastuullisia toimia ja kehittämään toimintaa kohti tavoitteita.

Pdf-linkki: http://www.lapinamk.fi/loader.aspx?id=67716cae-1a72-41c4-af7e-8d623835d2bb

Suomen kalastusmatkailun nykytila ja kehittämistarpeet

Pasi Satokangas, Jussi Soppela & Aki Ranta
Matkailu, ruoka ja luonto 14/2022

Kalastusmatkailun nykytila ja kehittämistarpeet -julkaisussa on käsitelty kalastusmatkailun tilaa ja alan kasvun esteitä, edellytyksiä ja mahdollisuuksia. Julkaisussa esitelty tieto on koottu osana kalastusmatkailun kansallisen toimenpideohjelman laatimisprosessia.

Meri-Lapin teollisuusmatkailun konsepteja kehittämässä

Jenni Kemi, Mirva Tapaninen & Satu Valli (toim.)
Liiketoiminta ja yrittäjyys 10/2022

Tämä julkaisu on laadittu Teollisuusmatkailun konseptointi -hankkeessa antamaan matkailualan toimijoille virikkeitä erityyppisten teollisuusmatkailun konseptien kehittämiseen. 

Phenomena of Arctic Nature Workbook – Tools for developing Nature-based Tourism Business

Mervi Angeria, Milla Hirvaskari, Outi Kähkönen & Mirva Tapaninen
Matkailu, ruoka ja luonto 8/2022

The Phenomena of Arctic Nature workbook provides practical tools and knowledge for planning nature-based tourism concepts. The workbook is for tourism companies, municipalities and stakeholders who are interested in systematic and responsible business development aimed at creating high-quality customer experiences.

Tarinoita ja taidetta – Meri-Lapin kulttuuriperintö osaksi teollisuusmatkailua

Mervi Löfgren Autti, Tuija Hautala-Hirvioja, Jonna Katajamäki & Marja Ylioinas
Matkailu, ruoka ja luonto 6/2022

Tarinoita ja taidetta – Meri-Lapin kulttuuriperintö osaksi teollisuusmatkailua -julkaisussa esitellään kemiläisten kuvataiteilijoiden yksittäisiä teoksia, joiden aihe kiinnittyy Kemin ja Meri-Lapin elinkeinoihin.

Digitaalinen vastuullisuusviestintä – Tietoperusta lappilaisten matkailuyritysten vastuullisuusviestinnälle digitaalissa kanavissa

Sisko Häikiö & Kati Koivunen
Liiketoiminta ja yrittäjyys 5/2022 • 57 s. • Sähköinen

Katse tulevaisuuteen – Selvitys kansainvälisen matkailun kehittämisestä Kemijärvellä

Anni Kauppila

Matkailu, ruoka ja luonto 3/2022  • 82 s. • Sähköinen  

Phenomena of Arctic Nature – Principles and Practices of Nature-Based

Mervi Angeria, Milla Hirvaskari & Outi Kähkönen (eds.)
Matkailu, ruoka ja luonto 2/2022

The phenomena of Arctic nature are key attractions in Arctic tourism. This collection of articles discusses them from various viewpoints: nature-based tourism in protected areas, experiencing and learning about the phenomena of arctic nature, business development through concept planning and customer insight in improving tourism experiences.

Suo ja sen mystiikka yritysten palvelutoiminnan tueksi

Juho Haveri-Heikkilä
Matkailu, ruoka ja luonto 7/2021

Julkaisussa on selvitetty suomalaisen suon tarinaa ja sen merkitystä suomalaisille. Julkaisussa käsitellään suon merkitystä kansanperinteessä, kirjallisuudessa, virkistyskäytössä sekä matkailussa. Selvitys on koottu Lappi luxus -hankkeelle hyvinvointialalla toimivien yrittäjien avuksi ja tueksi tuotteistaa suoelinympäristöä hyvinvointipalveluihin.

Kohdekokemus – Yhteinen näkemys

Heidi Kaihua, Merja Koikkalainen, Outi Kähkönen, Marja Lempiäinen, Matti Liimatta, Mirva Tapaninen & Noora Vuontisvaara (toim.)

Matkailu, ruoka ja luonto 3 / 2020

 

Positiivinen työntekijäkokemus – Opas esimiehille

Kaihua Heidi, Kemi Jenni, Tapaninen Mirva & Vähäkuopus Mari

Matkailu, ruoka ja luonto 4/2020

Oppaan lisäksi saatavilla on myös Positiivinen työntekijäkokemus -kortit.

Makumatkalla Lapissa – Ideoita paikallisen ruokaperinteen hyödyntämiseen matkailussa

Milla Hirvaskari, Heli Ilola, Ritva Saari & Mirva Tapaninen (toim.)

Matkailu, ruoka ja luonto 5/2018