Niesin luonto- ja kylämatkailun kehittämissuunnitelma
Anni Kauppila, Hanna Korpua, Mirva Tapaninen & Annika Virtanen
2023
Tämä julkaisu sisältää Niesin luonto- ja kylämatkailun kehittämissuunnitelman, joka on toteutettu Lapin ELY-keskuksen rahoittamassa Niesin luonto- ja kylämatkailun kehittämissuunnitelma -hankkeessa. Hankkeen kehittämistavoitteena on ollut edistää Niesin alueen matkailun kasvua ja luoda yhteistyöverkostoja alueen toimijoiden välille sekä laatia pitkän tähtäimen kehittämissuunnitelma Niesin luonto- ja kylämatkailuun.
Kehittämissuunnitelma ottaa huomioon Niesin alueen ainutlaatuiset piirteet, kuten luonnon, hiljaisuuden, paikallisen kulttuuriperinnön ja tarinat, antaa työkaluja matkailun kehittämiseen sekä kuvaa Niesin luonto- ja kylämatkailun kehittämisen painopisteitä, tavoitteita ja vision vuosille 2023–2028.
PDF-linkki: https://lucit.sharepoint.com/:b:/s/Julkisettiedostot/EYOw6pGstddCnlxQj5rwDrgByr-dZPbU8XFWY6y6xNVp1Q?e=S8Psvl
Pieni opas vastuullisiin käytänteisiin ruokamatkailussa – Via Karelian –reitin varrelta ja sen vierestä
Minna Sipponen, Suvi Ranta
Vastuullisuus on välittämistä, se on välittämistä esimerkiksi luonnosta, ihmisistä, työntekijöistä, asiakkaista, eläimistä, yhteisöstä, paikasta, rakennuksista ja kulttuurista. Miten vastuullisuutta voi edistää yrityksessä? Miten vastuullisuus näkyy yrityksen toiminnassa ja viestinnässä? Tämä opas johdattaa lukijan ruokamatkailun vastuullisiin esimerkkeihin.
Opas on työkirjamainen ja sen vastuullisuuskartta auttaa suunnistamaan kohti kestävämpää tulevaisuutta. Vastuullisuuskartta johdattaa lukijaa hahmottamaan vastuullisuuden nykytilan, tunnistamaan hyviä käytänteitä,
lisäämään uusia vastuullisia toimia ja kehittämään toimintaa kohti tavoitteita.
PDF-linkki: https://lucit.sharepoint.com/:b:/s/Julkisettiedostot/EdH6lviLyeBJlu0l-rfEReIBsnESmedSvlVpEmyg1OM9Dg?e=AyQISc
Suomen kalastusmatkailun nykytila ja kehittämistarpeet
Pasi Satokangas, Jussi Soppela & Aki Ranta
Matkailu, ruoka ja luonto 14/2022
Kalastusmatkailun nykytila ja kehittämistarpeet -julkaisussa on käsitelty kalastusmatkailun tilaa ja alan kasvun esteitä, edellytyksiä ja mahdollisuuksia. Julkaisussa esitelty tieto on koottu osana kalastusmatkailun kansallisen toimenpideohjelman laatimisprosessia.
Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-457-4
Meri-Lapin teollisuusmatkailun konsepteja kehittämässä
Jenni Kemi, Mirva Tapaninen & Satu Valli (toim.)
Liiketoiminta ja yrittäjyys 10/2022
Tämä julkaisu on laadittu Teollisuusmatkailun konseptointi -hankkeessa antamaan matkailualan toimijoille virikkeitä erityyppisten teollisuusmatkailun konseptien kehittämiseen.
Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-442-0
Phenomena of Arctic Nature Workbook – Tools for developing Nature-based Tourism Business
Mervi Angeria, Milla Hirvaskari, Outi Kähkönen & Mirva Tapaninen
Matkailu, ruoka ja luonto 8/2022
The Phenomena of Arctic Nature workbook provides practical tools and knowledge for planning nature-based tourism concepts. The workbook is for tourism companies, municipalities and stakeholders who are interested in systematic and responsible business development aimed at creating high-quality customer experiences.
Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-444-4
Tarinoita ja taidetta – Meri-Lapin kulttuuriperintö osaksi teollisuusmatkailua
Mervi Löfgren Autti, Tuija Hautala-Hirvioja, Jonna Katajamäki & Marja Ylioinas
Matkailu, ruoka ja luonto 6/2022
Tarinoita ja taidetta – Meri-Lapin kulttuuriperintö osaksi teollisuusmatkailua -julkaisussa esitellään kemiläisten kuvataiteilijoiden yksittäisiä teoksia, joiden aihe kiinnittyy Kemin ja Meri-Lapin elinkeinoihin.
Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-433-8
Digitaalinen vastuullisuusviestintä – Tietoperusta lappilaisten matkailuyritysten vastuullisuusviestinnälle digitaalissa kanavissa
Sisko Häikiö & Kati Koivunen
Liiketoiminta ja yrittäjyys 5/2022 • 57 s. • Sähköinen
Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-432-1
Katse tulevaisuuteen – Selvitys kansainvälisen matkailun kehittämisestä Kemijärvellä
Anni Kauppila
Matkailu, ruoka ja luonto 3/2022 • 82 s. • Sähköinen
Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-430-7
Phenomena of Arctic Nature – Principles and Practices of Nature-Based
Mervi Angeria, Milla Hirvaskari & Outi Kähkönen (eds.)
Matkailu, ruoka ja luonto 2/2022
The phenomena of Arctic nature are key attractions in Arctic tourism. This collection of articles discusses them from various viewpoints: nature-based tourism in protected areas, experiencing and learning about the phenomena of arctic nature, business development through concept planning and customer insight in improving tourism experiences.
Permanent link: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-426-0
Suo ja sen mystiikka yritysten palvelutoiminnan tueksi
Juho Haveri-Heikkilä
Matkailu, ruoka ja luonto 7/2021
Julkaisussa on selvitetty suomalaisen suon tarinaa ja sen merkitystä suomalaisille. Julkaisussa käsitellään suon merkitystä kansanperinteessä, kirjallisuudessa, virkistyskäytössä sekä matkailussa. Selvitys on koottu Lappi luxus -hankkeelle hyvinvointialalla toimivien yrittäjien avuksi ja tueksi tuotteistaa suoelinympäristöä hyvinvointipalveluihin.
Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-410-9
Kohdekokemus – Yhteinen näkemys
Heidi Kaihua, Merja Koikkalainen, Outi Kähkönen, Marja Lempiäinen, Matti Liimatta, Mirva Tapaninen & Noora Vuontisvaara (toim.)
Matkailu, ruoka ja luonto 3 / 2020
Positiivinen työntekijäkokemus – Opas esimiehille
Kaihua Heidi, Kemi Jenni, Tapaninen Mirva & Vähäkuopus Mari
Matkailu, ruoka ja luonto 4/2020
Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-371-3
Oppaan lisäksi saatavilla on myös Positiivinen työntekijäkokemus -kortit.
Venäläisten matkailijoiden tarpeet 2020-luvulla – Kulutuskäyttäytymisen ja matkustusmotiivien selvitys
Pasi Satokangas
Matkailu, ruoka ja luonto 19/2019
Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-321-8
Makumatkalla Lapissa – Ideoita paikallisen ruokaperinteen hyödyntämiseen matkailussa
Milla Hirvaskari, Heli Ilola, Ritva Saari & Mirva Tapaninen (toim.)
Matkailu, ruoka ja luonto 5/2018
Linkki pysyvään julkaisuun: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-316-222-8