Joustavista verkostoista WhatsAppiin

Asiantuntijanäkemyksiä avoimista oppimisympäristöistä ja käytännön menetelmiä verkkotyöskentelyyn.

Tälle sivulle on koottu verkostoitumista, avoimuuden merkityksiä sekä verkon moninaisia työkaluja ja – muotoja käsitteleviä asiantuntijapuheenvuoroja, jotka on tallennettu ITK-konferenssin yhteydessä Hämeenlinnan Aulangolla huhtikuussa 2014. Äänessä on elinkeinoelämän vaikuttajia, yliopistoväkeä ja hanketyön tuntijoita.

Videoiden tarkoitus on toimia ennen muuta käsikirjamaisena oppaana näihin oppimista ja teknologiaa käsitteleviin aiheisiin. Avoimet oppimisympäristöt saattavat monelle merkitä avointa verkko-oppimisalustaa, kun yhä useammat kokevat avoimuuden käsitteen liittyvän erityisesti mentaalisiin toimintavalmiuksiin sekä erityisesti oppijan omiin kykyihin ja asenteeseen ammentaa ympäristön tarjonnasta itseä parhaiten palveleva osaaminen ja tieto. Avoimuuteen liitetään myös jakamisen kulttuuri, jossa omat tuotokset nähdään tärkeänä osana avointa oppimisympäristöä.

Vaikka monet isot toimijat, kuten oppilaitokset käyttävät tänä päivänä teknologian suomia mahdollisuuksia laajalti hyväkseen, saattaa teknologioiden käyttö olla hyvin vähäistä esimerkiksi työelämän eri sektoreilla. Asiaan vaikuttaa myös se, millainen avoimuuden kulttuuri ja yhdessä toimimisen perinne kyseisellä toimialalla on syntynyt. Käytäntöjä voi olla vaikeaa muuttaa lyhyellä aikavälillä, mutta toiminnan hyödyt kannattaa tuoda selkeästi esiin kun uusia malleja lanseerataan.

Tarjaleena Tuukkanen ja Mika Sihvonen
AKTIIVI Plus

 

 Näkemyksiä avoimuuteen ja aktiivisuuteen

Verkon uudet toimintamallit

Menetelmät ja työkalut yhteisöllistä oppimista palvelemassa

Linkit

https://www.sourcefabric.org/en/booktype

https://drive.google.com/

http://www.whatsapp.com/

Making-of

Konferenssin yhteydessä suoritetut kuvaukset olivat myös tekijöilleen hieno sisältöä ja teknologiaa yhdistävä oppimisprosessi. Käytössämme oli ZOOM Q3HD videotallennin sekä kevyt kamerajalusta, joilla arvelimme saavamme aikaiseksi ainakin astetta parempaa laatua, kuin mitä älypuhelimet ja tablettitietokoneet tarjoaisivat.

Vain osa haastateltavista oli etukäteen varautunut haastattelutilanteeseen. Tämä asetti jonkin verran haasteita sillä konferenssialueelta ei kaikkina hetkinä löytynyt riittävän rauhallista tilaa haastattelulle. Toisaalta halusimme saada taustalle jonkin verran konferenssihälinää tunnelmaa luomaan. Ehkä erillinen mikrofoni olisi tietyissä tilanteissa varmistanut puheen paremman tallennuksen, muuten laitteisto toimi erilaiset tilat huomioiden oikein hyvin.

http://www.zoom.co.jp/products/q3hd