Seitsemän vuotta yhteistä taivalta – kiitos siitä!

Yhteinen matkamme on tullut määränpäähän – seitsemän vuotta meillä on ollut mahdollisuus oppia yhdessä todella mielenkiintoisen ja laajan teeman ympärillä: Avoimissa oppimisympäristöissä aktiiviseksi kansalaiseksi. Matkan varrella on ollut monia mahtavia kohtaamisia, flow-hetkiä, yhteenkuuluvuuden kokemuksia – mutta myös törmäyksiä ja tilanteita, missä on vaadittu pidempää dialogia, että on löydetty yhteinen ymmärrys.

Oppimisprosessi on ollut mahtava – Koordinaatiohankkeen lisäksi samasta kehittämisohjelmasta sai rahoitusta 25 hyvin erilaista hanketta. Joidenkin hankkeiden sisältöjen kanssa on pysytty hyvin omalla mukavuusalueella, joidenkin hankkeiden sisällöt ovat olleet meille uusia ja siksi on jouduttu vähäksi aikaa epämukavuusalueille – mutta oppimisen näkökulmasta suurimman ilon on tuottanut olo noiden alueiden välimaastossa eli optimisuorituksen alueella olo. Tuolla alueella oppiminen on parasta ja on syntynyt uusia oivalluksia, ahaa-elämyksiä ja ideoita, mitä on edelleen kehitetty. Continue reading

Posted in Yleinen | Tagged | Comments Off on Seitsemän vuotta yhteistä taivalta – kiitos siitä!

Oppia ikä kaikki!

Erika Tanhua-Piiroinen, Tampereen yliopisto

Oppia ikä kaikki – myös avoimissa ja julkisissa ympäristöissä! Jo varhaisista ajoista lähtien turuilla ja toreilla on opittu ihmisten tavatessa toisiaan ja vaihtaessaan kuulumisten lomassa tietoja. Kun antiikin aikana filosofit keskustelivat ihmisten kanssa kasvotusten ja pitivät puheitaan avoimilla foorumeilla, nykyaikana teknologiset laitteet tuovat ihmiset ja oppisisällöt yhteen. Älypuhelimet ja tabletit kulkevat uskollisesti kansalaisten matkassa, puisto tai bussipysäkki voi hetkeksi tarjota – paitsi levähdyspaikan – myös oppimistilan. Torille tai ostoskeskukseen pystytetty infotaulu näyttää ajankohtaisia asioita ohikulkeville ja lisätietoja saa omaan laitteeseensa vaikkapa QR-koodien ja muiden lisätyn todellisuuden (AR) sovellusten kautta. Tietoja voidaan tarjota ihmisille mobiililaitteilla myös paikkatietoon perustuen heidän kulloisenkin sijaintinsa mukaisesti.

AKTIIVI- ja myöhemmin AKTIIVI Plus -koordinaatiohankkeen alla on vuosien varrella toteutettu lukuisia avointen ja julkisten tilojen oppimisympäristöhankkeita. Julkisissa tiloissa voivat oppia kaikki, kun vain tilojen suunnittelussa huomioidaan erilaiset kohderyhmät. Aikuiset ja lapset eroavat oppimistavoiltaan ja tarpeiltaan toisistaan, jotkut tarvitsevat oppimisympäristöltään erityistä tukea oppimiseensa, toiset oppivat parhaiten kuuntelemalla ja toiset tekemällä itse asioita.

Continue reading

Posted in Yleinen | Comments Off on Oppia ikä kaikki!

AKTIIVI Plus-hankkeen maaliskuun kuukausitiedote

Sápmi Miehtá -hankkeen kanssa yhteistyössä mukana olleet museot ovat valmistaneet kaikille avoimet verkkonäyttelyt!
Lapin maakuntamuseon Umpitakit -Rovaniemen alueen työtakit näyttely on osoitteessa: http://panorama.rovaniemi.fi/umpitakit/index.php.
Saamelaismuseo Siida on toteuttanut verkkonäyttelyn luonnonkasvien käytöstä ja sivusto on avattu yleisölle. Osoitteeseen http://www.samimuseum.fi/eatnansaddu/ kootulla sivustolla esitellään saamelaisten käyttämiä luonnonkasveja, niiden kasvuympäristöjä ja käyttötapoja. Kattavaa tietopakettia täydentää kasvitietokanta, johon on tallennettu noin 50 luonnonkasvin tiedot sekä tehtäväosio, jonka avulla voi testata omia tietoja pohjoisen luonnonkasveista. Verkkonäyttely on tuotettu kolmella kielellä: suomeksi, englanniksi ja pohjoissaameksi.
Lisätietoja: Saamelaismuseo Siida, museonjohtaja Sari Valkonen, sari.valkonen@samimuseum.fi, 040 767 1052

Luet nyt viimeistä AKTIIVI Plus -hankkeen kuukausitiedotetta! Koordinaatiohanke päättää toimintansa maaliskuun lopussa. Koko tiimi kiittää kaikkia verkostossa ja toiminnassa mukana olleita ja toivoo aktiivista yhteistyötä myös tulevaisuudessa. Tiimin yhteystiedot löydät täältä

AKTIIVIn Youtubesta löydät asiantuntijapuheenvuoroja mm. avoimista oppimisympäristöistä, aktiivisesta kansalaisuudesta, avoimesta datasta sekä verkostoista. Käythän katsomassa!

Tuloillaan on vielä kolme julkaisua, joista tiedotetaan blogissa ja Facebookissa.

ITK-päivillä ehkä nähdään!

Ylläs2

Posted in Yleinen | Comments Off on AKTIIVI Plus-hankkeen maaliskuun kuukausitiedote

Ajankohtaista tiedotettavaa!

ukkologovalmis2ai

Kevään aikana järjestetään useita ITK-webinaareja. Tällä viikolla on vuorossa Harri Ketamo, SkillPixels otsikolla “Oppiiko peleistä muuta kuin pelaamaan?” Muut webinaariaiheet ja lisätiedot löydät osoitteesta http://itk.fi/2015/webinaari

ITK-konferenssi järjestetään Hämeenlinnassa 15.-17.4. Ohjelma on julkaistu ja ilmoittautuminen on käynnissä! Katsohan lisää täältä.

Jaa jotain -päivä tulee taas! Jaa jotain -päivää vietetään 9.3. ja sen ideana on omien oppimateriaalien avoin jakaminen kaikille! Lisätietoja sekä ohjeita

Mobiilikesäkoulu 2015
Tänä vuonna järjestetään Mobiilikesäkoulu-picnic 13.-14.8. Mustialassa. Seuraa Mobiilikesäkoulun sivuja, lisätietoja luvassa.

Continue reading

Posted in Yleinen | Comments Off on Ajankohtaista tiedotettavaa!

Päätösseminaarin tunnelmia

Helmikuun 11. päivä pidettiin Helsingissä Opetus- ja kulttuuriministerön tiloissa AKTIIVI Plus -hankkeen Päätösseminaari. Sekaannusten välttämiseksi Loppuseminaari marraskuussa oli eri asia 🙂 Päätösseminaari oli täynnä mielenkiintoisia keskusteluja avoimuudesta, tulevaisuuden aktiivisesta kansalaisuudesta ja avoimista oppimisympäristöistä, tuotteistamisen onnistumisesta sekä hankkeissa syntyneiden hyvien käytäntöjen ja tuotteiden arkeen juurruttamisesta. Paljon olemme saaneet aikaan, mutta paljon on vielä tehtävää kansalaisten aktivoimiseksi ja oppimisympäristöjen avoimuuden takaamiseksi.
Alla muutama kuva tilaisuudesta.

Jouni Kangasniemi, OKM avasi tilaisuuden.

WP_20150211_003[1]

Continue reading

Posted in Yleinen | Comments Off on Päätösseminaarin tunnelmia

Olipa kerran….. oppimateriaali

Kuluneella viikolla meidän yläkoululaisemme valmistautui biologian kokeeseen. Aihealueena ihmisen biologia: sydän ja verenkierto, maksa ja munuaiset ja taisi siinä jotain muutakin olla. Itsekin siinä taas sai palautettua mieleen yhtä sun toista aiheesta kun kokeeseen valmistumisessa autettiin. Jonkin verran on vettä virrannut lähijoessa ja verta verisuonissa sen jälkeen kun itse niitä joutui pänttäämään. Continue reading

Posted in Yleinen | Comments Off on Olipa kerran….. oppimateriaali