Digiajan työhyvinvoinnin teemoja käsittelevässä blogissamme paneudutaan työhyvinvoinnin ajankohtaisiin näkemyksiin sekä tarkastellaan siihen liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita käytännönläheisesti.
Hanke sai alkunsa kiinnostuksesta selvittää, mitä digiajan työhyvinvointi oikeastaan pitää sisällään ja millaisia mahdollisuuksia kehittyvä teknologia tuo työhyvinvoinnin kehittämiseen niin Lapin alueen kuntaorganisaatioissa kuin yrityksissäkin. Tavoitteena onkin kehittää uusia sekä uudistaa vanhoja työhyvinvoinnin malleja, jotka tukevat digitalisaation kautta uudistuvan työelämän kehittämistä. Lisäksi kehitetään organisaatioiden johtamiseen ja prosesseihin uusia ennakkoluulottomia työhyvinvoinnin ratkaisuja, jotka tukevat työnantajien menestystä kilpailussa osaavista tekijöistä.
Elokuussa 2018 julkaistun Deloitten Global Human Capital Trends -tutkimuksen mukaan tämän hetken tärkein henkilöstöjohtamisen trendi Suomessa on henkilöstön hyvinvoinnin vaikutus tuottavuuteen. Tutkimus myös paljastaa, että Suomessa ei olla vielä valmiita vastaamaan suurempiin henkilöstökehittämisen haasteisiin, joita ovat mm. robotiikan ja keinoälyn kautta muuttuvat työurat, monimuotoistuva työvoima sekä henkilöstön kasvavat odotukset ja vaatimukset. Työhyvinvointi tunnistetaan tärkeäksi tuottavuuden lähteeksi, mutta useissa organisaatiossa työhyvinvointipalvelut sisältävät ainoastaan perustason työterveyspalveluita.
Huolehtiessaan työntekijöidensä hyvinvoinnista organisaatiot parantavat tuottavuuttaan sekä vetovoimaansa työnantajina. Työvoimaan kohdistuvat muutokset niin pidentyvien ja monipuolistuvien työurien kuin kansainvälisen liikkuvuuden kannalta sekä työntekijöiden kasvavat odotukset ja vaatimukset työnantajaa kohtaan haastavat tarkastelemaan työhön liittyviä vetovoimatekijöitä monelta kantilta. Tällä hetkellä suomalaisten organisaatioiden vahvuus on tasa-arvossa ja työturvallisuudessa, mutta olemme jääneet jälkeen muista länsimaista, mitä tulee organisaatioiden, johtamismallien ja henkilöstön osaamisen kehittämiseen kohti uudenlaisia globaalisti kilpailukykyisiä, ketteriä ja teknologian tukemia työympäristöjä.
Digitaalisuus avaa myös paljon mahdollisuuksia työhyvinvoinnin kehittämiseen. Työelämä muuttuu automaation ja tekoälyn kehityksen myötä pysyvästi. Haasteiden rinnalle nousevat uudet mahdollisuudet ja osaamisen kehittäminen. Töiden sisältö voi muuttua laajalla skaalalla mielekkäämmäksi, kun kasvava osa rutiineista voidaan jättää koneiden hoidettavaksi. Ihmisen tehtäväksi jää tällöin monimutkaisempien ongelmien ja tilanteiden ratkaiseminen ja uusien toimintatapojen luominen. Samoin digitalisaation kehitykseen liittyy myös erilaisten seurantavälineiden kehittyminen, jolloin sekä fyysisen että ihan uudenlaisella tavalla myös psyykkisen kuormituksen seuranta mahdollistuu. Uudenlaiset ratkaisuilla voidaan tuottaa reaaliaikaista tietoa jaksamisen tilasta ja arvioida sitä myös ennakolta.
Työhyvinvoinnin ja työkyvyn johtamisessa onkin tunnistettu siirtymä enemmän edistävään ja ennakoivaan kuin pelkästään ilmenneisiin ongelmiin reagoivaan toimintaan. Merkittäväksi avuksi saattavat tulla älyteknologiaan perustuvat ratkaisut, sillä digitaalisuus helpottaa merkittävällä tavalla työhyvinvointiin liittyvän tiedon hyödyntämistä (KEVA).
Tähän kaikkeen liittyen pyrimme hankkeen avulla kartoittamaan digiajan työhyvinvoinnin sisältöjä ja nykyistä tilannetta Lapissa. Lisäksi järjestämme seminaareja ja kehittämistyöpajoja kuntaorganisaatioille sekä muille kiinnostuneille tahoille. Lisätietoja tulevista tapahtumista löydät Tapahtumat -välilehdeltä. Lopulta hankkeen tuloksia kootaan myös yksiin kansiin käytännönläheiseksi käsikirjaksi vuoden 2021 aikana.
Tervetuloa mukaan matkalle kohti hyvinvoivaa työarkea!