Työympäristön ja työikäisten terveyden edistäminen

Opintojakson tavoitteet:

    • Osaa perustaa toiminta työikäisen väestön kansanterveydellisiin ja yhteiskunnallisiin painopistealueisiin.
    • Osaa edistää ja tukea työ- ja elinympäristön sekä yksilöiden terveyttä ja hyvinvointia työturvallisuus- ja työterveyslakien sekä hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaisesti.
    • Osaa arvioida työympäristön ja -yhteisön kuormitusta ja riskitekijöitä sekä niiden merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille.
    • Osaa ohjattuna toteuttaa työpaikkaselvityksiä sekä työikäisten ja ikääntyvien terveystarkastuksia.
    • Osaa toimia moniammatillisissa tiimeissä ja verkostoissa sekä osaa soveltaa työ- ja toimintakykyä tukevaa työotetta ja terveysteknologian käyttömahdollisuuksia työikäisten terveyden edistämisessä.
    • Opintojakson jälkeen tunne liiketoiminta-, yrittäjyys- ja tuotekehitysosaamisen periaatteita.

Miten olen saavuttanut opintojakson tavoitteet?

Tämän opintojakson teoreettisenosuuden suoritin syksyllä 2018. Tein harjoittelun syksyllä 2019 Työterveys Lappicalla Rovaniemellä. Toimintan perustaminen työikäisen väestön kansanterveydellisiin ja yhteiskunnallisiin painopistealueisiin tuli käytännössä tutuksi harjoittelun aikana. Pääsin soveltamaan työ- ja elinympäristön ja yksilöiden terveyttä ja hyvinvointia edistävää ja tukevaa terveydenhoitotyötä, jossa huomioitiin työturvallisuus- ja työterveyslakien sekä hyvän työterveyshuoltokäytännön mukainen terveydenhoitotyö.

Ohjattuna pääsin osallistumaan työpaikkaselvityksien tekoon, sekä toteuttamaan työikäisten ja ikääntyvien terveystarkastuksia. Terveystarkastuksella ja sairasvastaanotolla olen oppinut arvioimaan ja tukemaan työikäisten työkykyä ja työhyvinvointia, edistämään työikäisten terveellisiä tapoja, tunnistamaan työikäisten voimavaratekijöitä, antamaan neuvoja ja ohjausta, antamaan tietoa työn riskeiltä suojautumiseksi terveyden, sekä hyvinvoinnin seurannan ja arvioinnin. Osaan sairasvastaanottoon liittyvät tutkimukset, kuten Ultramax-tutkimus, CRP:n otto, nielun ja korvien tutkimus, nieluviljelyn otto jne. Olen rokottanut ja poistanut haavan tikit sekä suorittanut audiogrammitutkimusta sujuvasti.

Työpaikkaselvityksessä olen oppinut arvioimaan työympäristöjen ja -yhteisöjen riskitekijöitä ja terveydellisiä altisteita sekä vaara- ja kuormitustekijöitä, ja antamaan tarvittavia toimenpide-ehdotuksia yrittäjän, työntekijöiden ja asiakkaiden terveyden edistämiseksi. Olen oppinut, miten työpaikkaselvitysraportti ja toimintasuunnitelma tehdään. Pääsin arvioimaan työympäristön ja -yhteisön kuormitusta ja riskitekijöitä sekä niiden merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille.

Pääsin seuraamaan työfysioterapeutin työskentelyä ja olen oppinut, minkälaisia tarkastuksia fysioterapeutit tekevät työikäisten hyvinvoinnin ja työkyvyn edistämiseksi ja yläpitämiseksi. Pääsin myös yksin konsultoimaan lääkäriä asiakkaaseen liittyvistä asioista.

Olen perehtynyt työterveyshuollon toimintaan ja työterveyshoitajan työnkuvaan. Harjoittelun avulla ymmärsin hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteet ja tunnen keskeisen lainsäädännön ja linjaukset sekä korvauskäytännön (mitkä asiat/tutkimukset kuuluvat KL1:een ja KL2:een). Harjoittelussa sain olla mukana toimimassa moniammatillisissa tiimeissä ja verkostoissa sekä pääsin soveltamaan työ- ja toimintakykyä tukevaa työotetta ja terveysteknologian käyttömahdollisuuksia työikäisten terveyden edistämisessä. Teoria jakson ja harjoittelun aikana olen kokenut, että osaamiseni näillä osa-alueilla on vahvistunut.

Harjoittelun aikana opin paljon työterveyshuollosta. Odotin työterveydenharjoittelua kaikista eniten koko terveydenhoitaja koulutuksen ajan. Teoriaosuudesta sai hyvän pohjan harjoitteluun, mutta vasta harjoittelussa todella valkeni, kuinka laajasti työterveyshoitajan tulee hallita eri lähteistä tulevaa tietoa. Harjoittelun jälkeen oloni siitä, että tämä on se mitä tahdon tulevaisuudessa tehdä on vain vahvistunut.