Jatkumo-hankkeen asiantuntijat kokoontuivat maaliskuussa virtuaalisessa työpajassa ideoimaan yhteistä toimintamallia hyödynnettäväksi ammattikorkeakoulujen palveluliiketoiminnassa. Työpajan suunnittelivat Jatkumon työpaketti kolmen asiantuntijat, joiden päävastuulla on toimintamallin muotoilu. Työpajan suunnitteluryhmään kuuluu asiantuntijoita Humanistisesta ammattikorkeakoulusta, Oulun ammattikorkeakoulusta, Centria ammattikorkeakoulusta ja Lapin ammattikorkeakoulusta.

Toimintamallin on tarkoitus ohjata mukana olevien ammattikorkeakoulujen välistä yhteistyötä niiden palvelutoiminnassa, kuten yritysten jatkuvan oppimisen tarpeisiin räätälöityjen koulutusten tuottamisessa. Toimintamalli myös auttaa ammattikorkeakouluja yhteisten tarjousten tekemisessä yrityksille ja organisaatioille hankkeen päätyttyä. Mallin ensimmäinen versio valmistuu ennen kesää ja sitä on tarkoitus testata syksyllä 2022 järjestettävässä koulutuspilotissa.

Puhujina maaliskuun työpajassa toimintamalliin liittyvistä aiheista olivat Lapin ammattikorkeakoulusta palvelupäällikkö Mirva Juntti sekä Karelia ammattikorkeakoulusta palveluliiketoiminnan koordinaattori Anne Prepula. Mirva Juntti herätteli Jatkumo-hankkeen asiantuntijoita pohtimaan palvelutoiminnan yhteisiä prosesseja vaiheittain aina asiakkaan ongelman tunnistamisesta palveluiden tuotteistamiseen. Anne Prepula puolestaan alusti aihetta hinnoittelusta ja resursoinnista.

Alustusten jälkeen Jatkumon asiantuntijat jakoivat ajatuksiaan ja keskustelivat aiheista yhdessä. Keskusteluissa tunnistimme muun muassa riskejä ja haasteita liittyen palvelutoiminnan prosesseihin sekä hinnoitteluun ja resursointiin. Lisäksi pohdimme kehitysideoita nykyisiin toimintatapoihin. Mietimme myös onnistumisen edellytyksiä ja esimerkkejä jo olemassa olevista hyvistä käytänteistä. Työskentelyn apuna käytimme virtuaalista valkotaulua Miroa. Jatkumon asiantuntija Ville Kärkkäinen OAMK:ista fasilitoi työpajan kulkua.

Työpaja sujui hyvin ja keskustelu oli aktiivista. Asiantuntijat kertoivat ideoitaan ja mielipiteitään ja täyttivät Miroa ajatuslapuilla. Työpajasta saatuja tuloksia hyödynnetään toimintamallin suunnittelussa. Jatkumon projektipäällikkö Riia Valvimon mielestä työpajatyöskentely on tärkeä osa hankkeessa tapahtuvaa yhteiskehittämistä.

– Vastaavanlaiset verkkotyöpajat, joissa osallistujien on helppo tuoda ajatukset ja ideat esille, näyttelevät tärkeää roolia usean toimijan yhteishankkeessa. Jatkumossa on mukana asiantuntijoita kymmenestä ammattikorkeakoulusta ja on tärkeää, että kaikilla on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin verkon välityksellä tapahtuvissa tapaamisissa, hän summaa.

Kevään aikana järjestetään yhteensä kolme toimintamallin kehittämiseen liittyvää työpajaa. Muissa työpajoissa Jatkumon asiantuntijat keskustelevat aiheista palvelutarjonta, markkinointi sekä projektin johtaminen ja muodostavat yhteistä näkemystä näistä aiheista.

 

Anniina Hannila, Lapin ammattikorkeakoulu
Markkinoinnin ja viestinnän harjoittelija
Pohjoinen hyvinvointi ja palvelut
Vastuulliset palvelut

Artikkelikuva Pexels: https://www.pexels.com/photo/photo-of-people-near-wooden-table-3184418/