Jatkumo-hanke (1.8.2020-31.7.2023) on tullut päätökseensä. Jatkumo oli 10 suomalaisen ammattikorkeakoulun yhteinen hanke, jonka tarkoituksena oli ammattikorkeakoulujen yhteisen palveluliiketoiminnan kehittäminen ja siihen liittyvien toimintatapojen luominen. Idea hankkeeseen syntyi vuonna 2019 kun 11 ammattikorkeakoulua laativat yhteisen tarjouksen kilpailutukseen. Tarjouksen laatimisessa huomattiin puutteita referensseissä ja yhteisissä toimintatavoissa. Näitä puutteita täyttämään suunniteltiin Jatkumo-hanke.

 

Yhteistyön edellytykset

Hankkeessa on suunniteltu yhteisesti yhteistyön edellytyksiä ja luotu sitä tukevia työkaluja. Hankkeen alussa hankkeen toteuttaja-ammattikorkeakoulujen vahvuuksia kartoitettiin ja visualisoitiin. Kullakin ammattikorkeakoululla on erilaista osaamista ja niitä yhdistelemällä ammattikorkeakoulut voivat yhdessä tarjota asiakkaille sellaisia palveluja, joihin yksittäisen ammattikorkeakoulun osaaminen tai resurssit eivät riitä.

Hankkeessa luotiin palvelumalli, toimintamalli ja arviointimatriisi yhteistyön tueksi. Palvelumalli kuvaa asiakkaan ja ammattikorkeakoulun välistä vuorovaikutusta ja ohjaa huomioimaan asiakaskokemuksen palvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Toimintamalli yhdistää palvelutoimijat ja ohjeistaa yhteistyön edellytyksissä. Arviointimatriisi toimii keskustelun tukena yhteisen toimen toteutuskelpoisuuden ja onnistumisen arvioinnissa. Palvelu- ja toimintamalli sekä arviointimatriisi on esitelty hankkeessa tuotetussa käsikirjassa.

 

Yhteistyön testaus

Yhteistyötä testattiin ketterissä kokeiluissa ja pilotissa. Ketteriä kokeiluja järjestettiin kaksi ja niissä oli mukana 2-3 ammattikorkeakoulua. Toinen kokeiluista oli suunnattu Pohjois-Savon sairaanhoitopiirille ja toisessa asiakkaina olivat sellaiset henkilöt, jotka halusivat suorittaa kesken jääneen korkeakoulututkintonsa loppuun, päivittää ammattikoulututkinnon korkeakoulututkinnoksi tai kouluttautua toiseen ammattikorkeakoulututkintoon. Kokeilut ovat vielä käynnissä olevia, joten niiden arvioinnit painottuvat kokeilujen suunnitteluvaiheeseen.

Palveluliiketoiminnan pilotti järjestettiin kolmen ammattikorkeakoulun voimin Raasepori-Hanko kuntakokeilukunnan henkilöstölle. Pilotti toteutettiin kolmen webinaarin sarjana ja aiheet rakennettiin kuntakokeilukunnan toiveiden mukaisesti. Pilotista saatu palaute koulutuksen tilaajalta ja kohderyhmältä oli positiivista. Tilaajan mielestä hankintaprosessi oli kokonaisuudessaan hyvin onnistunut ja hän näki yhteistyön myös tulevaisuudessa mahdolliseksi. Kohderyhmä oli tyytyväinen selkeästi rakennettuun koulutukseen, jonka tärkeänä antina oli webinaareissa käyty dialogi. Suurin osa koulutukseen osallistuneista suosittelisi sitä. Ketterien kokeilujen ja pilotin lisäksi kokemuksia ja dokumentaatiota kerättiin muista hankkeen ulkopuolisista yhteistoteutuksista. Dokumentaatiota hyödynnettiin palvelu- ja toimintamallin sekä arviointimatriisin luomisessa ja kehittämisessä.

 

Hankkeen viestintä

Hanke järjesti neljä webinaaria ja yhden työpajan hankkeen eri kohderyhmille. Työpaja ja yksi webinaareista oli suunnattu kuntakokeilukuntien toimijoille. Näissä kartoitettiin kuntakokeilukuntien tarpeita ja asiakkaan palvelupolkua sekä esiteltiin ratkaisuja, joita ammattikorkeakouluilla on tarjota kuntakokeilukunnille. Työpajan pohjalta Jatkumo-hanke sai myös pilottikohteensa.

Toinen webinaari oli suunnattu ammattikorkeakoulujen henkilöstölle. Webinaarissa aiheina olivat jatkuvan oppimisen uudistus ja ammattikorkeakoulujen rooli jatkuvassa oppimisessa. Lisäksi ammattikorkeakoulujen henkilöstölle esiteltiin Jatkumo-hanketta. Kolmas webinaari oli suunnattu organisaatioiden esihenkilöille ja johdolle. Webinaarissa käsiteltiin organisaatioiden kilpailukykyä ja jatkuvaa oppimista työelämässä. Näiden lisäksi webinaarissa kuultiin kahdelta organisaatiolta kokemuksia yhteistyöstä ammattikorkeakoulujen kanssa. Viimeinen webinaari oli Jatkumo-hankkeen loppuseminaari. Webinaarissa käsiteltiin hankkeen tavoitteita ja tuloksia. Lisäksi webinaarin puheenvuorot käsittelivät työvoimapulan selättämistä alueellisella yhteistyöllä ja jatkuvan oppimisen jatkumista yli 60 vuotiailla henkilöillä.

Hankkeen asiantuntijat kirjoittivat erilaisia asiantuntija-artikkeleita hankkeesta ja hankkeeseen liittyvästä tematiikasta. Lisäksi hankkeen verkkosivuille julkaistiin hankkeen teemaan ja kulkuun liittyviä blogitekstejä ja tiedotteita. Artikkelit ja hankkeen tulokset on koottu hankkeen verkkosivuilla olevaan Materiaalipankkiin.

 

Hankkeen jälkeinen aika

Hankkeessa aloitetun yhteistyön toteuttamista jatkaa ammattikorkeakoulujen palvelutoimijoiden verkosto. Verkosto koostuu ammattikorkeakoulujen palvelumyynnin parissa työskentelevistä henkilöistä. Hankkeen toteuttaja-ammattikorkeakoulut ovat nimenneet edustajat verkostoon ja sen lisäksi verkostoon on kutsuttu edustajat kaikista muista suomalaisista ammattikorkeakouluista. Verkoston ideana on toimia tiedonkulkuvälineenä ja kannustajana yhteistyöhön. Verkosto saa hyödynnettäväkseen Jatkumo-hankkeen tulokset ja dokumentit.

Verkoston tapaamisissa voidaan esimerkiksi käydä läpi ajankohtaisia palvelumyyntiin liittyviä asioita, jakaa hyviä kokemuksia ja suunnitella yhteisiä palveluliiketoiminnan toteutuksia. Verkoston ensimmäisen vuoden tapaamiset koordinoi Lapin AMKin palvelupäällikkö. Tapaamisten alustuksista vastaavat verkoston jäsenet vuorollaan.

 

Kiitos kaikille hankkeen toimintaan osallistuneille! Hankkeessa tuotettuun käsikirjaan pääset tutustumaan tästä.

 

Anniina Hannila, asiantuntija, projektikoordinaattori
Lapin ammattikorkeakoulu

 

Artikkelikuva: Adobe Stock