Peräpohjolan Opisto rakensi oman virtuaalisen aloitusperehdytyksen

 

Lapin eAmis -hankkeen tuloksena Peräpohjolan Opisto sai oman virtuaalisen aloitusperehdytyksen. Jokainen uusi opiskelija on syksystä 2021 alkaen aloittanut opinnot aloitusperehdytyksen tekemisellä. Erityisesti ajasta ja paikasta riippumaton aloitusperehdytys palvelee jatkuvassa haussa sisään tulevia opiskelijoita, jotka aloittavat yleensä opinnot kesken lukuvuoden. Aloitusperehdytys madaltaa kynnystä opintojen aloittamiseen. Oppilaitos, toimintatavat ja henkilökunta ovat aloitusperehdytyksen myötä tutumpia.

 

Aloitusperehdytys on todettu kattavaksi ja toimivaksi opiskelijapalautteissa. Opiskelijapalautteessa korostui materiaalin selkeys ja se, että oli mukava perehtyä opistoon ennen opintojen alkamista. Erityisesti videot saivat hyvää palautetta. Opiskelijat kokivat, että lyhyet videot auttoivat hyvin tutustumaan opistoon ja sen henkilökuntaan.

Peräpohjolan Opisto suunnitteli yhdessä muiden Lapin eAmis -hankkeen oppilaitosten kanssa yhteisen pohjan virtuaaliselle aloitusperehdytykselle. Pohja sisältää seuraavat teemat: 1) Opiskelu Peräpohjolan Opistolla, 2) Järjestelmät ja 3) Hyvinvointi ja opiskelijan tukipalvelut.

Opiston oma aloitusperehdytys rakennettiin Moodleen. Meillä ei ole aikaisemmin ollut virtuaalista perehdytyspakettia, joten hankkeessa tehtiin iso työ materiaalin suunnittelussa ja laadinnassa. Yhteistyö hankkeen muiden organisaatioiden kanssa kannatti. Saimme heiltä paljon vinkkejä aloitusperehdytykseen.

Aloitusperehdytys sisältää mm. campus-alueen virtuaalisen esittelyn. 360-kameran avulla kuvasimme campus-aluetta. Esittelyn 360-kuvineen rakensimme ThingLink-sovellukseen, joka mahdollistaa virtuaalisen kierroksen campus-alueella.

Opiston toimintojen ja henkilökunnan esittelyssä päätimme tehdä paljon videoita tekstimateriaalin sijaan. Teimme myös PowToon-animaatiosovelluksen avulla ohjevideoita ammatillisesta koulutuksesta ja opiston käyttämistä tietojärjestelmistä. Nämä ovat olleet onnistuneita ratkaisuja aloitusperehdytyksessä.

Olemme myös osallistaneet opiskelijoita perehdytyssisällön suunnitteluun. Saimme heiltä hyviä huomioita opiskelijanäkökulmasta, mitä esimerkiksi campus-esittelyssä tulee huomioida.

Johdantovideo aloitusperehdytykseen: https://www.youtube.com/watch?v=vtdbQJs_8Gc

Petra Pudas, PPO