Yrityksen omistajavaihdoksen osapuolet
Yrityksen omistajanvaihdoksen peruselementit ovat myyjä, ostaja ja myytävä yritys. Lisäksi kuvioon kuuluu usein myös ulkopuolinen asiantuntija/asiantuntijoita, ainakin rahoittaja. Rahoittaja arvioi yritysostossa muun muassa hinnan sopivuutta, liiketoiminnan kannattavuutta ja sitä, kannattaako yritystä ostaa. Rahoittaja ei lähde rahoittamaan ylihinnoiteltua kohdetta. Rahoittaja on mukana suunnittelemassa rahoitusratkaisua yrityskauppaan.
Myytävän yrityksen löytäminen
Vuonna 2018 toteutetun Omistajavaihdosbarometrin mukaan yli 55-vuotiaista yrittäjistä 24 % uskoo yritystoiminnan jatkajan löytyvän omasta perheestä. Mistä sitten ostaja löytää ostettavat yritykset? Yhden merkittävän kanavan yrityksen myyjän löytämiseen muodostaa internet. Nykyään myytäviä yrityksiä löytyy useilta kymmeniltä eri www-sivuilta.
Toiseksi myyntiä harkitseva yrittäjä voi itse arvioida yritystoimintaansa lähellä olevat tahot (työntekijät, asiakkaat, opiskelija työelämäjaksolla, toinen yritys) ja heidän kiinnostustaan yritystoiminnan ostoon. Toimitusjohtaja Sari Fiorentinolle Lapin Laukusta kävi niin, että hänelle työnantaja ehdotti hänelle osaa yrityksen ostoa.
- Minä kerkesin olla tässä noin vuoden töissä, kun omistaja kysyi, että haluanko alkaa jatkajaksi. Koska olin jo miettinyt omaa yritystä, niin tämä tuli sitten sopivaan saumaan.
Seuraavaksi yrittäjä voi olla yhteydessä omistajanvaihdosasiantuntijaan ja selvittää, josko hänellä olisi mahdollisuuksia löytää myytävä yritys. Hoivapalvelukeskus Hoiva Villa Oy löysi uuden omistajan Rovaniemen Kehityksen, nykyisen Business Rovaniemen kautta. Hoivapalvelukeskuksen nykyisellä toimitusjohtajalla Merja Määtällä oli aluksi aikomuksena perustaa uusi yritys, mutta Business Rovaniemen asiantuntija tarjosi kyseistä yritystä Merja Määtälle ostettavaksi.
- Alun pitäen ajattelin perustaa ihan alusta oman yrityksen ja olin silloiseen Rovaniemen Kehitykseen yhteydessä, ja silloin sieltä tuli tieto, että Hoivapalvelukeskus Hoiva Villa Oy on myynnissä, sitä kautta sitten ostin kuitenkin valmiin yrityksen.
Yrityksen kehittäminen
Kannattavalle liiketoiminnalle löytyy aina ostaja. Ostajaa kiinnostaa rahoitusjärjestelyt ja liiketoiminnan kehittäminen yrityskaupan jälkeen. Sari Fiorentino Lapin Laukusta oli jo seuraavana päivänä remontoimassa ja kehittämässä toimitiloja, samalla kun kauppa oli koko ajan auki.
- Torstai-iltana tehtiin ne kaupat, ja perjantaiaamuna miehen kanssa alettiin heti remontoimaan ja tekemään innokkaana tietysti sitä omannäköistä myymälää.
Hoiva Villa Oy:n Merja Määtällä myös oli selvät sävelet, miten yritystä kehitetään heti kaupanteon jälkeen.
- Minulla oli aika selvä, mihin päin lähden viemään yritystä. Lisäsimme kotisairaanhoitoa, ja uutena tuli ensiapukoulutuspalvelut mukaan. Parin vuoden aikana haluttiin liikevaihto kaksinkertaistaa, ja siihen ollaan päästykin. Myös itsensä kehittämistä olen ajatellut ja kouluttautua eli hakeutua esimieskoulutukseen.
Kumpikin yrittäjä piti yritysoston kautta yrittäjäksi alkamista hyvänä vaihtoehtona: saat valmiin maineen, asiakaskunnan ja toimintakonseptin. Säästät aikaa ja rahaa. Yrityksen kehittäminen voi alkaa jo seuraavana päivänä kaupanteosta.
Eira Maijala
opettaja
Lapin koulutuskeskus REDU
(Artikkeli julkaistu 31.8.2020)