Ohjaustyön ja matalan kynnyksen ryhmä- ja workshoptoimintojen (Potkurit ja muut kohtaamispaikat) tavoitteina ja periaatteina on mahdollistaa nuorille aikuisille onnistumisen kokemuksia ja luoda tilanteita harjoitella toimijuutta ja osallisuutta. Tärkeää on tukea itsetunnon vahvistamista ja rohkeutta tarttua asioihin – niin omaan arkeen ja vapaa-aikaan liittyen kuin askeleina opiskeluun ja työhön.
Nuoren aikuisen ammatillisen polun rakentuminen edellyttää työ- ja toimintakyvyn tuntemista ja vahvistamista. TuPa- ohjaustyössä on sovellettu suunnitelmallista ja tavoitteellista sosiaalityön ja psykologisen ammatinvalinnanohjauksen prosessia.
Ohjausmuotoina ovat
- Sosiaalisen tilanteen selvitys, joka on alkututustumisen ja yhteistyösuhteen solmimisen jälkeen ensimmäinen ohjaustyön vaihe. Se on ikään kuin kivijalka.
- Yksilöllinen palveluohjaus. Se on yksilöllistä neuvontaa ja ohjausta asioiden hoitamisessa. Palveluohjaaja jäsentää nuoren aikuisen asiakkaan kanssa hänen palvelukokonaisuutta sekä etsii ratkaisuja sen toteuttamiseen.
- Psykologinen ammatinvalinnanohjaus on voimavarojen ja erityisominaisuuksien löytämistä psykologisten tutkimusmenetelmien avulla. Siinä jäsennetään ammatillista kiinnostusta ja pyritään löytämään realistinen urasuunnitelma.
Näistä voit lukea lisää Toimintakorteista ja hankkeen raportista “Palvelutarpeesta palvelutuotteeksi“.
Julkaisusta poimittuina itsenäiset artikkelit
Ohjaten osallisuuteen
Ohjaten osallisuuteen; Sari Harju, Kaisu Pulju, Mikko Raappana ja Emilia Vuori
Neuropsykiatrinen valmennus sosiaalisen kuntoutuksen osana
Neuropsykiatrinen valmennus sosiaalisen kuntoutuksen osana; Sari Harju ja Sari Karihtala
TUPA-toiminta nuoren aikuisen ammatillisen kasvun túkena
TUPA-toiminta nuoren aikuisen ammatillisen kasvun tukena; Rauni Räty
Psykologinen tuki TUPA-toiminnassa