Otsikon kysymykseen olisi mukava tietää vastaus. Ennustamiseen harva kuitenkaan pystyy, mutta erilaisten trendien ja skenaarioiden arviointi on tarpeen. Tulevaisuuden ennakointi on juuri tätä arviointia ja tulevaisuuden tekemistä, joka onnistuakseen vaatii myös vankan tiedon historiasta. Ennakointyöllä saadaan tietoa, jonka avulla tämänhetkistä toimintaa voidaan suunnata kohti toivotunlaista tulevaisuutta ja voidaan pyrkiä vastaamaan tuleviin haasteisiin.
AKTIIVI -hankkeessa ennakointiteemaa on käsitelty tähän mennessä mm. ennakointikoulutuksissa ja aiheesta on tehty julkaisu “Aktiivinen kansalaisuus ja avoimet oppimisympäristöt tulevaisuudessa” (Saloniemi, K. 2011). Julkaisu on kirjallisuuskatsaus AKTIIVI -verkoston kannalta oleellisiin muutosvoimiin ja trendeihin. Julkaisun jatkoksi järjestettiin ennakointiwebinaari, jossa tulevaisuuden trendeistä oli puhumassa Jyrki Kasvi (TIEKE). Julkaisulla ja seminaarilla tavoitteena oli aktivoida verkostohankkeet pohtimaan omaa toimintaansa myös tulevaisuuden näkökulmasta. Jotta hankkeissa kehitetyt hyvät käytännöt jäisivät elämään organisaatioihin, tulisi niiden vastata pidempiaikaisiin tarpeisiin ja huomioida ympärillä mahdollisesti tapahtuvat muutokset.
AKTIIVIssa on lisäksi järjestetty kolme webinaaria koskien ennakointimenetelmiä: 1. Ennakointia ja tulevaisuusajattelua -miten se onnistuu? 2. Tehdään tulevaisuus! Apuna tulevaisuustyöskentelyn työkalupakki. 3. Miten maailma muuttuu? Tulevaisuuden muutosvoimat kiikarissa. Kouluttajina näissä toimivat Anne Laakso (HAMK) ja Jukka Vepsäläinen (Hämeen Ely-keskus). Koulutukset antoivat esimerkkejä muutosvoimista sekä hyviä työkaluja ennakointityön toteuttamiseen omassa työssä ja organisaatiossa. Lisätietoja sekä linkit webinaarinauhoitteisiin löydät täältä.
Ennakointiteemaa on hankkeen edetessä jatkettu tuotteistamisen puitteissa. Verkostolle on järjestetty tuotteistamiskoulutusta eli selkeitä työkaluja siihen, kuinka hankkeissa syntyneet hyvät käytännöt saadaan muokattua selkeästi määritellyiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Vuosien mittaan erityisesti AKTIIVI-hankkeen toimijat huomasivat, että verkostossa syntyneitä hyviä käytäntöjä on vaikea markkinoida ja myydä muille, koska selkeitä tuotteita ei ole. Tuotteistamisprosessin aikana verkostosta syntyy tuotteita, jotka jäävät elämään taustaorganisaatioissa ja toivottavasti myös laajemmassa kohdejoukossa. Jotta hankkeissa kehitetyt tuotteet todellakin jäisivät elämään pidemmäksi aikaa, tulee niissä huomioida tulevaisuuden trendejä (mm. kehittyvän teknologian tuomat mahdollisuudet, työtehtävien ja työpaikkojen muuttuminen avoimiksi oppimisympäristöiksi, oppimisen siirtyminen yhä enemmän muodollisten koulutusten ulkopuolelle, yhteisöllisen osaamisen tärkeys erilaisissa verkostoissa jne.) Tärkeänä perusteluna aktiivisille kansalaisille on se, mitä hyötyä tuotteesta tai palvelusta on nyt ja tulevaisuudessa.
AKTIIVI jatkaa tänä vuonna ennakointityötä perehtyen tulevaisuuden trendeihin ja muutosvoimiin kirjallisuuden sekä eri alan asiantuntijoiden avulla. Tärkeää on ottaa tulevaisuus haltuun eikä vain jäädä odottamaan mitä tulevat vuodet tuovat mukanaan!