Haluaisitko sovelluksen, jonka avulla pystyt etukäteen näkemään missä on parhaiten mustikoita? Entä jos vesisade yllättää marjareissulla? Haluaisitko vaatteet, jotka muuttuvat vedenpitäviksi heti kun alkaa sataa? Haluaisitko hammasharjan joka mittaa verenpaineesi ja postiputken joka toimittaisi heti tarvittavat lääkkeet suoraan kotiin? Entä älyvaatteet, jotka seuraavat jatkuvasti terveydentilaasi jopa niin tarkkaan, että ambulanssi ehtii paikalle ennen kuin sairaskohtaus on oikeastaan ehtinyt edes tulla?
Tekesin sivuilta löytyy innostava ja samalla melko huimalta tuntuva tarina Suomisen perheen arjesta vuonna 2040 sekä Suomisen perheen kesälomamatkasta vuonna 2045. Tekesin asiantuntijat ovat koonneet tavallisen perheen arkea koskettavia tulevaisuuden skenaariota ja kertovat ne Suomisen perheen äidin (s. 1995), isän (s. 1999), tyttären (s. 2023), pojan (s. 2032), mummin (s. 1968) ja vaarin (s.1957) arjen kautta. Tärkeinä teemoina ovat mm. älyliikenne ja älyvaatteet, oman terveyden seuranta, kierrätys sekä oppimisen ja työnteon skenaariot.
Oman toiminnan ja terveyden mittaaminen on yksi tärkeä tulevaisuuden suuntaus. Yksinkertainen teknologia kertoo, milloin on aika ottaa yhteyttä lääkäriin ja millaista ruokaa minäkin päivänä olisi hyvä syödä. Älyvaatteet muovautuvat lämpötilojen ja sään mukaan ja mittaavat elintoimintoja. Suomisen perheen tarina kertoo siitä, kuinka terveystarkastus muuttuu arjen rutiiniksi ja apua saa silloin kun sitä todella tarvitsee.
2010-luvulla työelämää koskevissa keskusteluissa on pinnalla etätyö ja sen mahdollistaminen yhä useammalle. Tänäkin vuonna vietetään 18.9. kansallista etätyöpäivää, jolla pyritään herättelemään yrityksiä ja organisaatioita huomaamaan etätyön mahdollisuudet ja hyödyt. Tällä hetkellä etätyöskentely ei monessakaan työpaikassa ole osa arkisia käytäntöjä, mutta tulevaisuudessa arkipäivää on se, että työntekijät pystyvät kotisohvalta pelkkien lasien avulla siirtymään virtuaaliseen moniaistilliseen työpaikkaympäristöön kellonajasta riippumatta. Suomisen perheen esimerkissä äiti osallistuu tunturin huipulta Pariisin konttorin kokoukseen robottikloonin avulla, joka kaiken lisäksi kääntää kaiken äidin puheen ranskaksi.
Suomisen perheen lasten arkeen kuuluu vapaavalintainen oppiminen, mikä tarkoittaa mm. vaarin opettamia puutöitä. Useampi koululainen kokoontuu Suomisen vaarin pitämälle puutyökurssille ja saa siitä opintopisteitä. Vastapalveluksena nuoret opettavat vaarille 3D-tulostamista. Suomisen perheen poika osallistuu myös YK:n järjestämiin ympäristöolympialaisiin, joissa he yhdessä senegalilaisten oppilaiden kanssa keksivät mullistavan ratkaisun Afrikan vesitilanteeseen. Esimerkit osoittavat, kuinka luokkahuoneella ei tarvitse olla tiukkoja fyysisiä rajoja. Vain mielikuvitus on rajana, kun puhutaan esimerkiksi pelien hyödyntämisestä oppimisessa.
Älyliikenne ja siihen liittyvät sovellukset ovat Suomisen perheen arkipäivää. Perheen mummi on ahkera reissaaja ja hyödyntää reittiopasta, joka ottaa huomioon niin yksityiset kuin julkisetkin kulkuvälineet. Osa matkasta taittuu naapurin kyydissä, koska hänen reittinsä kulkee osaksi samoja teitä kuin mumminkin. Junassa mummi törmää kuntopyöräileviin matkustajiin. Selviää, että pyöräilijät tuottavat polkemalla lisäsähköä ja ovat tästä syystä saaneet junamatkansa halvemmalla. Koko perheen lähtiessä matkalle hypätään autoon, joka ajaa itse ja ehdottaa viihtyisiä pysähdyspaikkoja. Tuulilasilta voi matkan aikana katsella elokuvia.
Tässä oli vain muutamia esimerkkejä Suomisen perheen arjesta 2040-luvulle!
Lue lisää:
Suomisen perhe 2040
Suomisen perheen kesämatka 2045