AKTIIVI Plus ja muu hankeverkosto on järjestänyt vuosien kuluessa koulutusta moninaisista aiheista. Vuosina 2013-2014 järjestettyjen webinaarien eli verkkokoulutusten tallenteet ja materiaalit löydät tältä sivulta.
Lisätietoja antaa Kirsi Saloniemi (etunimi.sukunimi@lapinamk.fi)
Syksyn 2014 päätapahtuma oli AKTIIVI Plus -hankkeen “Tule tekemään ja kokemaan” -loppuseminaari, joka järjestettiin 19.11. Helsingissä.
Lisätietoja seminaarisivulla
Seminaarista julkaistaan videotallenne joulukuun 2014 aikana.
SYKSYLLÄ 2014 PIDETYT WEBINAARIT JA NIIDEN TALLENTEET
Jos kävit katsomassa ja kuuntelemassa tallenteen, ole hyvä ja täytä esr-osallistujalomake.
3.11.2014 klo 13-13.45 Mobiilisovellukset aktiivista kansalaisuutta tukemassa
Mika Sihvonen ja Miikka Sipilä, Tampereen yliopisto
Webinaarissa käsitellään muun muassa seuraavia kysymyksiä:
Millaisia palveluja on tarjolla?
Millä edellytyksillä palveluiden käyttö onnistuu tavalliselta kansalaiselta?
Mitä hallinnollinen taho saa palvelusta ja sen julkaisusta?
Webinaarin tallenne
28.10.2014 klo 15-16 Kinoste-osaamiskartoitus
Tampereen yliopiston TRIM-tutkimuskeskuksessa toteutettiin kevään 2014 aikana kirjastojen tieto- ja viestintäteknisiä osaamisia koskevan työkalun pilotointi. Pilotointiin osallistuivat Helsingin, Hämeenlinnan, Joensuun, Lahden, Tampereen ja Rovaniemen kaupunginkirjastot sekä HAMK:n kirjasto. Pilotin tulokset ja loppuraportti julkaistaan webinaarissa. Lisätietoja
Kinoste-palveluun voi tutustua osoitteessa www.kinoste.fi.
Kinoste -hankkeen loppuraportti
21.10.2014 klo 15-15.45 My Data
My Data on alun perin Britanniasta lähtöisin oleva termi. Sillä viitataan käytäntöihin, joilla ihmisille annetaan oikeus ja pääsy heistä kerättyyn dataan kuten ostotietoihin, liikennetietoihin, teletietoihin, energiatietoihin, eri verkkopalveluihin kertyvään dataan jne. Keskeistä My Data -ajattelussa on, että data on teknisesti helposti käytettävissä ja yksilö voi hallita, kuinka sitä hyödynnetään ja jaetaan edelleen.
Webinaarissa Antti Poikola (Open Knowledge Finland) valottaa millaisia tulevaisuuksia ihmisten henkilökohtaisen datan hallinnoinnissa ja hyödyntämisessä saattaa olla tulossa.
Poikola on yhdessä Kai Kuikkaniemen ja Ossi Kuittisen kanssa toimittanut Liikenne- ja viestintäministeriölle 16.9.2014 julkaistavan selvityksen My Datasta.
Webinaarin tallenne
Esitysmateriaali
Hyödyllisiä linkkejä aiheeseen liittyen:
My Data -ryhmä Facebookissa
Google data download
Ohjeet Twitterin datan lataamiseen
13.10.2014 klo 14.30-15.15 Suoraa puhetta opettajien tulevaisuuden osaamisesta -ja vähän muustakin. Jouni Kangasniemi, Kehittämispäällikkö, OKM
Uudistajan mieli on näinä päivinä vähintäänkin kaksijakoinen. Joka toinen päivä saa ihastella huikeita uusia tulevaisuutta luotaavia avauksia kouluissa ja oppilaitoksissa. Seuraavana päivänä lehdestä saa lukea, että eivät opettajat eivätkä nuoret osaa vieläkään toimia digitaalistuvassa yhteiskunnassa. Kangasniemen tarkoituksena on avata omassa puheenvuorossaan Mistä tässä on kyse ja mitä tilastot kertovat? Tukevatko ne kenties molempia näkemyksiä? Esityksen lopulla Jouni Kangasniemi kysyy “kuka uskaltaa muuttua” ja “Mitkä ovat opettajan tärkeitä tulevaisuuden taitoja ja ovatko jotkut niistä tutumpia kuin arvaammekaan?”
Webinaarin tallenne
24.9.2014 klo 14-14.45 Yammer verkostotyökaluna
Yammer on organisaatioiden ja yhteisöjen viestintään ja vuorovaikutukseen tarkoitettu mikrobloggauspalvelu. Tule kuuntelemaan, kuinka Yammeria on käytetty AKTIIVI Plus-hankkeessa – mikä hyvää, mikä koettu haastavaksi. Webinaarissa saat myös lyhyen perehdytyksen Yammerin käyttöön. Kouluttajana toimii Tarjaleena Tuukkanen Laurea-ammattikorkeakoulu.
Esitysmateriaalit
Webinaarin tallenne
8.9.2014 klo 15-15.45 Dialogissa opitaan yhdessä ja luodaan uutta – mobiilistikin
Tule kuuntelemaan ja oppimaan miten mobiilioppiminen voi olla dialogista ja autenttista! HAMK Ammatillisen opettajakorkeakoulun lehtorit Anne-Maria Korhonen ja Sanna Ruhalahti avaavat DIANA-mallilla toteutetun opettajankoulutuksen opintojakson suunnitteluprosessia ja mobiilisti toteutunutta opiskelua. Toteutuksen kruunaa opiskelijoiden upeat oppimisen tulokset ja kokemukset. Nyt käytössä ollut malli on siirrettävissä kaikkeen opetukseen, jossa lähdetään liikkeelle opiskelijoiden aidosta autenttisesta tilanteesta. Pilotti on toteutettu osana Mobiilisti-hanketta.
Webinaarin tallenne
Esitysmateriaalit
28.8.2014 klo 14-14.30 Miten teet asiakkaalle arvolupauksen, josta ei voi kieltäytyä?
Onko sinulla idea, jota haluaisit kehittää innovaatioksi? Idea voi olla tutkimushanke tai kaupallinen idea tuotteesta tai palvelusta. Haasteena usein on ettemme osaa jalostaa hyviäkään ideoitamme eteenpäin systemaattisesti ja emme tunnista mitä kaikkea ideasta innovaatioksi polulla tarvitsemme. Tässä sessiossa opit maailman kuulun menetelmän perusteet siitä miten sinäkin opit tekemään arvolupauksen, josta innostuvat sekä kolleegat, rahoittajat että yhteistyökumppanit. Puhujana Jarmo Viteli, Tampereen yliopisto.
Webinaarin tallenne
WEBINAARISARJA AKTIIVI-HANKEVERKOSTON HYVISTÄ KÄYTÄNNÖISTÄ
AKTIIVI-verkoston hankkeissa ja esiselvityksissä syntyy uusia ideoita ja toimintatapoja, hyviä käytäntöjä sekä tietoa, miten ei ehkä kannata tehdä. Olemme järjestäneet webinaarisarjan, jossa hankkeet esittelevät mitä uutta käyttäjän näkökulmasta on syntynyt, millaisia kokemuksia tullut. Webinaarissa kullakin hankkeella on puoli tuntia aikaa (20 min ja keskustelu). Samalla kerralla kuullaan ja keskustellaan kahden – kolmen hankkeen kokemuksista, webinaarit myös tallennetaan ja PowerPoint-esitykset tulevat myös tänne.
Pe 10.1.2014 klo 14-15
- Pilvipalvelut hajautuneessa työyhteisössä – Marko Mehtälä. Linkki tallenteeseen.
Pe 27.9.2013 klo 10
- AYVOT – Marja Rautajoki (Linkki tallenteeseen)
Aivot aktiiviseksi: Avoin yhteisöllinen virtuaalinen oppimisympäristö – Seksuaaliterveysasema.fi ja moodle.amk.fi:ssa avautuva DIGMA geneerinen ympäristö kehittettiin Ayvot-hankkeessa. Onko aivot todellakin aktivoituneet ja millainen ympäristöstä tuli? Räätälöitiinhän Moodle-oppimisalusta avoimeksi oppimisympäristöksi. Prosessi oli mielenkiintoinen, haastava ja myös palkitseva. Lopputuloksena tuli ympäristö, jolle on ollut kysyntää kovasti ja palaute pääosin hyvää. (PowerPoint-esitys) - MOBIILISTI – Jaana Nuuttila, Pauliina Venho ja Johanna Salmia (Linkki tallenteeseen)
Mobiilit haltuun ja oppimisen välineiksi – kättä pidempää opettajan ja oppijan tueksi (PowerPoint-esitys) - AISTIEN – Minttu Räty ja Heli Laurikainen (Linkki tallenteeseen)
Aistien-tilat edistämässä oppimista ja kohtaamista: Aistien-menetelmässä hyödynnetään eri aistien kautta tulevia elämyksiä oppimisen ja hyvinvoinnin tukena. Menetelmällä edistetään erilaisten ihmisten kohtaamista, uudenlaista oppimista ja voimaantumista. Aistien-tiloja on rakennettu kirjastoihin, oppilaitoksiin ja erilaisiin tapahtumiin. (PDF-tiedosto)
Ma 23.9.2013 klo 13
- AVO 2 – Riitta Liski, Yrjö Lappalainen ja Georges Segura (Linkki tallenteeseen)
Virtuaalimaailmat opetuskäytössä: kokemuksia ja tutkittua tietoa virtuaalimaailmoissa toimimisen mahdollisuuksista ja haasteista (PowerPoint-esitys) - YHTEYS – Sari Poikela ja Jenny Viitanen (Linkki tallenteeseen)
Yhdessä tekemisen yhteisöt: Yhteistyötä ja vuorovaikutusta kansalaisopistojen, kirjastojen ja yliopistojen välillä. Esimerkkeinä verkkoseminaari ja ruohonjuuritason kansalaistoiminta tarinatuvissa ja YHTEYS-foorumeissa.
Pe 20.9.2013 klo 10
- LÄHELLÄ KAUPUNGISSA – Virpi Hirvensalo (Linkki tallenteeseen)
Hankkeessa on toteutettu verkkosivusto, joka sisältää joustavia, tutkivaa oppimista tukevia sisältöjä lähiympäristöjen tutkimisen ja paikkatietotaitojen harjoitteluun. Esitellään kokemuksia sivuston pilotoinneista opettajilta ja oppilailta. - AVO2 / NETTIKANSA – Kari A. Hintikka (siirtyi eteenpäin perjantailta)
Wikiopiston opintokokonaisuus - AVO2 – Tarmo Toikkanen (Linkki tallenteeseen)
Avointen sisältöjen tulevaisuus: Avointen sisältöjen eniten käytetyt Creative Commons -lisenssit uudistuvat 4.0-versioon. Mikä muuttuu ja mikä pysyy samana? Miten CC-lisenssit helpottavat verkkoaineiston hyödyntämistä ja miten CC-lisenssillä voi julkaista omia aineistojaan? Mihin avoin sisällöntuotanto on menossa museoissa,
julkishallinnossa ja muilla sektoreilla?
Ma 16.9.2013 klo 13
- JÄRJESTÖT LÄHIDEMOKRATIAN TUKENA – Minna Pesonen (Linkki tallenteeseen)
Mitä me olemme tehneet? Koulutukset (menneet ja tulevat), kokemuksia niistä sekä verkostoitumis-/oppimisvaihe, missä mennään ja mitä tehdään? (PowerPoint-esitys) - AVO 2 – Joanna Kalalahti (Linkki tallenteeseen)
Kokemuksia lisätyn todellisuuden koulutuksista: AVO 2 -hankkeen kolmiuloitteiset ja mobiilit oppimis- ja osallistumisympäristöt sekä kokemuksia lisätyn todellisuuden koulutuksista. (PowerPoint-esitys) - eMESSI – Minna Rajalin (Linkki tallenteeseen)
Vertaismentoroinnin toteuttaminen verkossa, eMessi-ryhmien toteutus käytännössä, työelämäkyselyn tulokset, haasteet ja onnistumiset, jatkokehitysideat. (PDF-tiedosto)
Pe 6.9.2013 klo 10
- KANSALAISTOIMINNAN KESKUKSET AVOIMINA OPPIMISYMPÄRISTÖINÄ – Pertti Myllyselkä (Linkki tallenteeseen)
Kansalaistoiminnan keskukset Suomessa – nykytilanne ja tulevaisuus (PowerPoint-esitys) - AVARA MUSEO – Pauliina Kinanen (Linkki tallenteeseen)
Uusia osallistumisen toimintatapoja museoissa (PowerPoint-esitys)
Ma 2.9.2013 klo 13
- AVO 2 – Anne Rongas (Linkki tallenteeseen)
Avoimet oppiresurssit ja oppiainerajoja ylittävä ilmiöpohjainen oppiminen: Mitä ovat avoimet oppiresurssit? Mistä niitä voi löytää ja miten niitä voi käyttää? Miksi ylittää oppiainerajoja? - SÁPMI MIEHTÁ – Ellen Pautamo ja Tero Riskilä (Linkki tallenteeseen)
Uusia konsteja kielenopetuksessa: Apuvälineitä keskustelukurssin pitämiseen netissä sekä verkkonäyttelyn toteuttaminen - TYYNE – Ama Auvinen (Linkki tallenteeseen)
Työelämä tulevaisuuden oppimisympäristönä: Nykyajan muuttuvissa työympäristöissä jatkuva oppiminen on entistä tärkeämmässä asemassa. Oppiminen on muuttumassa, koska suuri osa työssä oppimisesta tapahtuu perinteisen koulutuksen ulkopuolella. Työelämässä oppiminen on myös muuttumassa yksilön osaamisen kehittämisestä koulutuksella ja kurssituksella entistä selkeämmin jatkuvaksi yhteisölliseksi toiminnaksi.
Pe 30.8.2013 klo 10
- AVO2 / NETTIKANSA – Raimo Muurinen (Linkki tallenteeseen) (PowerPoint-esitys)
- PILVIPALVELUT – Marko Mehtälä (Linkki tallenteeseen)
Miten pilvipalvelut auttavat ja palvelevat työtä ja sen tekijää?