Rovaniemellä järjestettiin maanantaina 1.joulukuuta tilaisuus, joka on osa tänä syksynä järjestettyä Avoimen tiedon kiertuetta. Kun kasvatustieteilijä osallistuu päivään nimeltä Avoimen tiedon kuntakiertue 2014, on lähtöasetelma helppo. Aihe on uusi ja vieras, odotuksena on vain suurin piirtein pysyä kärryillä mistä puhutaan. Koska AKTIIVI Plus -hankkeen yhtenä teemana on aktiivinen kansalaisuus, päätin miettiä päivän teemoja kansalaisen ja kuntalaisen näkökulmasta. Tätä teemaa olivatkin avaamassa mm. Elisa Kettunen (Kuntaliitto) sekä Antti Poikola (Open Knowledge Finland). Eli mitä tietojen avaaminen tarkoittaa yksittäisen ihmisen näkökulmasta? Miten siitä voi hyötyä?
Kuntaliitto on tehnyt kunnille kyselyn, miksi kunnat avaisivat omia tietojaan eli mikä motivoi kuntia. Tärkeimpinä mainittiin elinkeinoelämän hyötyminen, kansalaisten tiedonsaannin ja tiedonvälityksen paraneminen, ylläpidettyjen tietojen tuleminen nykyistä tehokkaammin käyttöön sekä kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksien ja demokratian paraneminen. Avoin tieto on siis yksi tärkeimpiä tekijöitä siinä, kuinka aktiivista kansalaisuutta edistetään kunnissa. Yksinkertaisesti kun tieto on avoimesti saatavilla on myös mahdollista vaikuttaa ja aktivoida kansalaisia mukaan ja edistää demokratiaa. Voidaan puhua päätöksenteon joukkoistamisesta. Tämä mahdollistaa myös uusien palveluiden, liikeideoiden ja innovaatioiden syntymistä.
Yhtenä kysymyksenä minulle heräsi avoimen tiedon ja avoimen datan käsitteiden erot. Puhuttaessa avoimesta datasta tarkoitetaan siis kaikkien saatavilla olevaa koneluettavaa dataa, jonka pohjalta voi luoda esimerkiksi uusia mobiilisovelluksia yms. Helsingin seudun liikenne (HSL) avasi datansa muutama vuosi sitten ja sen laskelmien mukaan säästöt siitä, että kuka vain on vain kehittää kansalaisia palvelevia mobiilisovelluksia, on miljoonaluokkaa. Tämä siis verrattuna siihen, että HSL olisi itse kehittänyt kaikki nuo palvelut ja sovellukset. Avoin tieto puolestaan määritellään, että se on saatavilla digitaalisessa muodossa ja on hyödynnettävissä laajoin käyttöoikeuksin. Avoin data ja tieto ovat maksuttomia eikä niiden käytöstä peritä maksuja.
Antti Poikola mainitsi puheenvuorossaa lyhyesti myös My datan -käsitteen. My datalla tarkoitetaan käytäntöjä, joilla yksilölle annetaan käyttöoikeudet hänestä itsestään kerättyyn dataan, esim. pankkitiedot tai teletiedot. Poikola on pitänyt aiheesta myös webinaarin AKTIIVI Plus -hankkeen webinaarisarjassa syksyllä 2014. Webinaarin tallenne löytyy täältä.
Rovaniemellä puhumassa oli myös Timo Väliharju (Coss ry) ja hän mainitsi puheenvuorossaan sivuston www.inmoov.fr, joka pitää sisällään avointa dataa liittyen robotteihin. Eli mikäli sinulla on 3D -tulostin ja “hieman” suunnittelutaitoja, voit tulostaa itsellesi robotin sivustolta löytyvän datan perusteella! Ja mikäli taitoja löytyy vielä lisää, voit ohjelmoida robotin toimimaan haluamallasi tavalla 🙂
#okroadshow #avoindata