Kuntayhteistyö

Nykypäivän kehittämistyössä verkostot ja tiedon kulkemista tukevat poikkihallinnolliset toimet saavat aikaan runsaasti toiminnan tehostumista sekä säästöjä. Monet hyödylliset innovaatiot ja hiljainen tieto leviävät, eikä eri sektoreiden tarvitse tuhlata energiaa samaan kehittämistoimintaan. Erilaisia innovaatioita ja hyviä käytäntöjä syntyy muun muassa kehittämisprojekteissa, mutta näiden siirtäminen osaksi pysyviä toimintoja tai organisaation muille toimialoille koetaan haasteeksi.

Kuntien toimintaan kuuluu erilaisia organisaatioita, jotka mahdollistavat erilaisia oppimis- ja sivistysmahdollisuuksia kuntalaisille. Muun muassa oppilaitokset, museot, kirjastot sekä opistot tarjoavat palveluitaan kuntalaisille, mutta niiden toimintatavat ja roolit ovat usein perinteisiä, eikä niiden palvelut ole usein kovinkaan joustavia. Avoimissa oppimisympäristöissä aktiiviseksi kansalaiseksi -kehittämisohjelmaan kuuluvat hankkeet pyrkivät luomaan kyseisille organisaatioille uudenlaisia toimintamalleja. Näitä toimintamalleja olisi usein mahdollista levittää sekä muihin kaupunkeihin että toisiin organisaatoihin. Monella organisaatiolla onkin samankaltaisia kohderyhmiä, jolloin tiedon levittäminen voisi hyödyttää useita osapuolia.

Kunnat tarjoavat myös erilaisia työkaluja kuntalaisille oppimiseen, vaikuttamiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen. Esimerkiksi erilaiset internet-palvelut, mobiililaitteet ja –sovellukset sekä avoin data tarjoavat kansalaisille mahdollisuuksia uudenlaiseen osallistumiseen. Hyödyntämällä näitä palveluita kunta voi tuoda omaa toimintaa läpinäkyvämmäksi ja antaa kuntalaisille uusia vaikuttamisen tapoja sekä täten luoda mahdollisuuksia kohti avoimempaa demokratiaa.

Uutta tekniikkaa hyödyntävät palvelut tarjoavat kunnalle mahdollisuuden avoimempaan toimintaan sekä paremman vuorovaikutusmahdollisuuden kunnan ja kuntalaisen välillä. Selvityksessä kerätään myös esimerkkejä siitä, miten kuntalainen voi tuottaa hyödyllistä sisältöä kunnan sekä muiden kuntalaisten hyödynnettäviksi. Yhdistelemällä erilaista tietoa, kuten liikuntareittejä tai kulttuurinähtävyyksiä karttapalveluihin, voi kuka tahansa luoda muita kuntalaisia kiinnostavia sisältöjä.

AKTIIVI Plus -hankkeen tarkoituksena on koota yhteen erilaisia esimerkkejä siitä, miten Suomessa erilaisissa kunnissa hyödynnetään uudenlaisia palveluita kansalaisten aktivoimiseen. Lisäksi pyritään selvittämään sitä, minkälaisia hyötyjä palveluista on saatu sekä minkälaisiin haasteisiin ja ongelmiin kunnissa on törmätty palveluita suunniteltaessa. Tietoa kerätään pääsääntöisesti haastattelemalla useamman erikokoisen kunnan toimijoita ympäri Suomea, keräämällä tietoa mm. muiden kuntien internet-sivuilta sekä muilta asiantuntijoilta. Selvityksen löydöksiä puolestaan pyritään levittämään erilaisilla tavoilla, kuten järjestettävissä seminaareissa.

Yksi uusista ja kiinnostavista ilmiöistä on avoimen datan hyödyntäminen. Kunnissa syntyy valtavasti tietoa, joka ei ole usein ainakaan helposti kansalaisten saatavilla. Kyseisen datan näkyväksi tekeminen palvelee avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä tukee aktiivista kansalaisuutta. Tuomalla avoin data kaikkien saataville, on kansalaisten helpompi löytää tietoa julkisista päätöksistä sekä osallistua niistä käytäviin keskusteluihin.

Avoin data voi kansalaisten aktivoimisen lisäksi synnyttää innovaatioita, joita datan haltija ei tule edes ajatelleeksi. Avoimesta datasta puhuttaessa voidaan myös miettiä sitä sisältöä, jota kansalaiset tuottavat erilaisten kanavien kautta. Nykyaikaisen tekniikan hyödyntäminen mahdollistaa myös entistä vuorovaikutteisemman kanssakäymisen kansalaisten ja päättäjien välillä.

Avoimen datan hyödyntämisessä voi olla erilaisia käytännön ongelmia. Data voi olla organisaation sisäisessä järjestelmässä, josta se ulos saaminen voi olla aikaa vievää. Data voi myös olla eri formaateissa, jolloin yhteentoimivuus toisen datan kanssa voi luoda haasteita. Lisäksi hyviä esimerkkejä avoimen datan käytöstä tarvittaisiin lisää, jotta asenteet niiden avaamiseen muuttuisivat avoimemmiksi.

AKTIIVI Plus -verkoston hankkeiden keskeisinä teemoina ovat kansalaisten osallistumisen ja tietoyhteiskuntataitojen kehittäminen aktiivisen kansalaisuuden ja avoimien oppimisympäristöjen kautta.

Avoimesta datasta löytyy tietoa mm. seuraavista linkeistä:

Open Knowledge Finland

Helsinki Region Infoshare

VM:n Avoimen tiedon ohjelma

Julkinen data -johdatus tietovarantojen avaamiseen