Tutkimustehtävä
Tuloksena AKTIIVI-koordinointihankkeen toiminnalta odotetaan tutkimustietoa muun muassa verkostojen toiminnasta, hyvistä käytännöistä, itsearviointimalleista ja projektien kattavuudesta suhteessa ohjelman tavoitteisiin. Tutkimustoiminnan kannalta näistä voidaan eriyttää kaksi erillistä, mutta toisiaan tukevaa tutkimustehtävää:
1. Ohjelmaan valittujen hankkeiden keskinäisen verkostoitumisen koordinointi- ja tukitoimintaan soveltuvan, jatkuvan arviointitiedon tuottaminen ja analysointi.
2. Tutkimustiedon tuottaminen siitä, miten avoimessa verkossa olevat hankkeet verkostona toimivat.
Tutkimuksen aineisto
Aineistoa kerätään haastattelemalla hankkeiden yhteyshenkilöitä, lähettämällä hankkeille kyselyjä ja itsearviointimateriaalia sekä tarkastelemalla toimijoiden aktiivisuutta. Jatkuva kehittävä ja arvioiva tutkimusote edellyttää kykyä reagoida nopeasti soveltuvin menetelmin hankkeiden toiminnassa ilmeneviin tutkimustarpeisiin. Tällöin tutkimusta voidaan suunnata aktiivisen yhteydenpidon ja tarkentavien haastattelukysymyksien avulla.
Tutkimuskysymys ja alakysymykset
Toisena tutkimustehtävänä on selvittää, kuinka kirjasto- ja opetusalan kehityshankkeet toimivat verkostona avoimen verkkoympäristön tukemana? Kysymykseen voidaan kuitenkin saada vastaus ensimmäisen tutkimustehtävän kautta, jossa tuotetaan tutkimustietoa koordinointihankeen työskentelyä varten. Tässä tutkimustehtävässä on useita kehitykseen ja arviointiin liittyviä tutkimuskysymyksiä:
Mitä ovat hankkeiden hyvät käytännöt?
Millaisia kumppanuuksia verkosto synnyttää?
Millaista sosiaalista pääomaa yhteisössä kehittyy?
Miten tieto- ja viestintätekniset välineet, erityisesti avoin verkkoympäristö tukee verkoston toimintaa?