Verkkopalvelut ja -kanavat

Nykyään jokaiselta löytyy älypuhelin taskustaan, jolla voi Googlata vaikka kaupan hyllyjen välissä, onko hyppysiin tarttunut shampoo hyvää kamaa vai aivan surkeaa tavaraa. Sen lisäksi, että tietoa on heti saatavilla mobiilin avulla, on asiakkaalla myös käytettävissään paljon enemmän eri kanavia, joista hän voi etsiä tietoa kiinnostavasta tuotteesta, vertailla, katsella tuotevideoita, lukea toisten arvosteluja jne.

Digitalisaation myötä palveluiden myynti ja markkinointi on siirtynyt paljolti sähköiseen muotoon ja on syntynyt uusia verkkopalveluja sekä -kanavia, joita yritykset voivat tarpeidensa mukaan hyödyntää yritystoiminnassaan. Palveluiden myynti ja markkinointi menee nykyään siis Internetiin sen sijaan, että mainos on lehdessä tai tuote-esite kaupan hyllyssä. Mitäs niitä verkkopalveluja ja -kanavia sitten on?

Verkkopalveluja ovat verkkokaupat, yrityksen oma kotisivut ja erilaiset palvelukanavat, joita yrityksellä voi olla käytössä, esimerkiksi chat-palvelu. Verkkokanavia ovat myös sosiaalisen median kanavat, joita yritys voi ottaa tarpeen mukaan käyttöön. Myös näissä some-kanavissa voidaan markkinoida ja myydä tuotteita sekä palvella asiakkaita. Tutkaillaan näitä somen kanavia hiukan tarkemmin seuraavassa postauksessa!

Kun yritys rakentaa verkkopalveluja – ja kanavia, tulee sisällöntuotannossa ottaa huomioon sisällön kiinnostavuus. Mitä klikkaisin, jakaisin, katsoisin, lukisin tai peukuttaisin? Tästä puhutaan myös nimellä “Online Value Proposition” eli hyöty, jota verkkopalvelun toiminnot ja sisällöt antavat kuluttajalle. Sisällön täytyy olla arvokasta lukijalleen, jotta se saa näkyvyyttä, tylsä sisältö ei palvele ketään eikä tuota lisää asiakkaita. Yritys on siis myös nykyään myös media, joka jakaa esimerkiksi informatiivisia videoita, tuottaa ohjekirjoja jne. eri verkkokanaviinsa. Miksi tätä sisältöä sitten tuotetaan? Lyhyesti sanottuna verkkosisällön tarkoituksena on tavoittaa asiakas, vuorovaikuttaa, konvertoida eli saada asiakas ostamaan ja sen jälkeen sitouttaa palveluun eli saada asiakaas ostamaan uudestaan.

Digitaalisen markkinoinnin kokonaisuuteen kuuluu myös sähköpostimarkkinointi. Se on vuorovaikutusta asiakkaan ja yrityksen välissä. Sähköpostimarkkinointia varten tarvitsee kerätä liidejä eli potentiaalisia asiakkaita, jotka ovat osoittaneet kiinnostuksena yrityksen palveluja tai tuotteita kohtaan. Liidejä voi kerätä esimerkiksi tarjoamalla uutis- tai tarjouskirjettä tilattavaksi sähköpostiin, jolloin asiakaskandidaatti samalla sitoutuu tilamaan uutiskirjeen itselleen. Mikäli liidi ei ole sinulle ennestään tuttu termi, voit tutustua siihen Matterin blogissa. Liidit ovat myös osa inbound-markkinointia, josta puhuin edellisessä blogi-postauksessani.

Mihin lähetetty markkinointimielessä lähetetty sähköposti sitten johtaa? Olet ehkä kuullut aiemminkin termin “landing page” eli laskeutumissivu. Asiakas voidaan ohjata sähköpostista ostoksille laskeutumissivulle, tuttavallisemmin ländärille, mutta myös suoraan esimerkiksi Google-hausta tai somen kanavista voidaan yhtä lailla ohjata asiakasliikenne laskeutumissivulle. Mikäs tämän sivun tarkoitus sitten on? Ländärin tarkoitus on myydä esimerkiksi tiettyä tuotetta tai toimia markkinointikanavana, kun aloitetaan uusi kampanja. Tällaisesta kampanjasta voisi olla vaikka esimerkkinä kylpylä-hotellin pääsiäistarjoukset, joihin asiakas päätyisi Googlaillessaan pääsiäislomalleen aktiviteettejä. Googlesta asiakas pääsisi suoraan vaikka Kuusamon Tropiikin ländärille ja siitä ostamaan virikkeitä pääsiäiseksi.

 

2 thoughts on “Verkkopalvelut ja -kanavat

  • 18.3.2019 at 20:56
    Permalink

    Tässä oli hyvin kiteytetty asioita. Verkkopalveluissa ja kanavissa olevan sisällön osalta myyvyys on tietysti tärkeää, mutta ei sovi unohtaa myös siitä saatavaa hyötyä/hupia asiakkaan kannalta. Hyödyllinen sisältö vahvistaa brändiä ja luo myönteistä asiakaskokemusta.

    Reply
    • 22.3.2019 at 08:28
      Permalink

      Näinpä juuri Mika, puhut aivan tosi juttuja. Sen lisäksi, että sisältö on relevanttia ja tuo lisäarvoa asiakkaalle, tulee sen myös olla viihdyttävää/hupia asiakkaalle. Tylsiä infosivuja tai päivityksiä ei jaksa kukaan katsella 😅

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *