Hakukoneoptimointi on muutakin kuin sisältöä!

Digiassareiden hakukoneoptimoinnin opiskelu huipentui viime perjantaina Kranu Oy:n koulutukseen, jossa sain mukavasti vahvistusta aiemmille ajatuksilleni, mutta myös uusia vinkkejä koskien hakukoneoptimoinnin viidakkoa. Kranu on siis oululainen hakukoneoptimoinnin asiantuntijayritys, jonka perustaja Jarno Tuovinen piti meille koulutuksen koskien verkkokaupan hakukoneoptimointia. Huippua! Tutkaillaanpas, mitä tältä reissulta jäi sitten digiassarin käteen.

Aiemmassa postauksessani koskien hakukoneoptimointia kerroinkin, että hakukoneoptimoinnin yksi osa on laadukkaan sisällön tuottaminen verkkokaupan sivuille, mutta se ei ole yksi totuus. Hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat myös monet muut tekijät, joista tärkeimmät ovat 1) sisällön lisäksi 2) linkit verkkosivuille/verkkokauppaan muilta sivustoilta sekä 3) sivuston tekniikka eli se, että sivu toimii nopeasti ja tökimättä eikä linkit ole rikki. Monissa hakukoneoptimointia koskevissa artikkeleissa kerrotaan sisällön olevan tärkein, mutta sen ei tarvitse olla täydellistä – hyvä riittää. Panosta sisällön lisäksi myös näkyvyyteen ja sivun toimivuuteen niin homma rokkaa!

Toisessa blogipostauksessani koskien Google Search Consolea ja sen käyttöä kerroin myös siitä, että orgaaniset hakutulokset ovat yleensä suositumpia klikkailtavia hakutuloksissa kuin mainostetut. Yleensä jakauma menee niin, että 30 % googlailijoista klikkaa mainosta ja 70 % orgaanista hakutulosta. Mielenkiintoinen havainto on myös se, että kun asiakas hakee tarkasti tuotetta esimerkiksi “naisten musta parka takki”, tämä kertoo siitä, että hän on tehnyt jo ostopäätöksen ja ostaa melko varmasti tuotteen kaupasta kuin kaupasta, kunhan vain mieluisa löytyy. Tässä kohtaa, mikäli potentiaalinen asiakas saa maksettuihin mainoksiin nappiin osuvan hakutuloksen, jossa on näkyvillä unelmien takki sekä kerrotaan myös takin hinta, kääntyykin myös orgaanisen tuloksen klikkailija maksettujen mainosten puoleen ja aiempi jakauma 30/70 kiepsahtaakin toisin päin eli 70 % ostoaikeissa olevista asiakkaista valitsee maksetun mainoksen, mikäli takki löytyy maksetuista mainoksista sopivaan hintaan.

Sitten linkeistä hieman asiaa. Verkkokauppaan voi tehdä verkkokaupan sisäisiä linkkejä eli linkkejä, jotka johtavat esimerkiksi eri kategorioihin tai tuotteisiin. Tämän lisäksi ulkoiset linkit (back links) eli muilta sivuilta verkkokauppaan tuovat linkit ovat kultaakin kalliimpaa ja näihin kannattaakin panostaa. Ulkoiset linkit ovat sisällön lisäksi yksi tärkeimpiä asioita hakukoneoptioimointia tehtäessä.

Miten omille sivuille johtavia linkkejä sitten voisi kerryttää?  Erilaisia vaihtoehtoja on mm. yhteistyökumppaneiltaan voi ostaa linkin omille sivuilleen ja somen linkit ovat hyvä tapa lisätä linkkejä webbiin. Linkkien hankkimisessa ja verkoston rakentelussa lähinnä on mielikuvitus rajana, joten ei muuta kuin harrastamaan out of the box -ajattelua! Älä kuitenkaan rakentele webbiin feikkilinkkejä – ne eivät ole sallittuja ja haittaavat taatusti hakukonenäkyvyyttä. Linkkejä rakentaessa kannattaa muistaa se, että määrä ei korvaa laatua. Linkit ovat siis sitä vahvempia, mitä vahvemmilta sivustoilta linkit johtavat verkkosivuille tai -kauppaan.

Molemmissa, sekä sisäisissä, mutta etenkin ulkoisissa linkeissä kannattaa panostaa siihen, että linkin ankkuriteksti on kuvaava, koska tämäkin vaikuttaa suoraan linkkien vahvuuteen. Ankkuritekstien nimeämisessä kannattaa myös olla kuitenkin varovainen, ettei Google tulkitse sitä hakutulosten manipuloinniksi. Hyvä ankkuriteksti on siis linkin sisältöä kuvaava, mutta ei liian tarkka.

Linkityksiä ja niiden määriä voi tutkailla mm. hakukoneoptimoinnin työkalulla Ahrefsillä, joka on maksullinen, mutta hyvä työkalu, mikäli haluaa panostaa hakukoneoptimointiin. Linkitysten lisäksi Ahrefsin työkalu antaa muutakin mielenkiintoista tietoa sivustosi reittauksesta ja siitä, kuinka luotettavaksi se koetaan käyttäjien keskuudessa.

Sisällön ja linkkien lisäksi hakukoneoptimointia voidaan tehdä hyvin monella tapaa ja ne eroavat aina hieman riippuen tarpeista. Esimerkiksi kivijalkaliikkeen hakukoneoptimointi tehdään hieman eri näkökulmasta kuin verkkokaupan sivujen hakukoneoptimointia. Verkkokaupan hakukoneoptimointia voidaan sisällön ja linkkien lisäksi tehdä myös verkkosivun valokuvien kuvaavalla nimeämisellä, jotta ne nousevat paremmin Googlen kuvahauissa. Aiemmin tutkaillut hakusanat voi myös yhdistää kivaan, yleisöön vetoavaan sisältöön omassa blogissa, jossa voidaan kertoa omasta liiketoiminnasta,  ajankohtaisista asioista koskien toimintaa jne. Jos blogin kirjoittelu innostaa, kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää tämä mahdollisuus, koska yllätys yllätys, blogi vaikuttaa suotuisasti hakukonenäkyvyyteen, kuten myös videot, joita voidaan taas jakaa omalla YouTube -kanavalla. Näiden tekijöiden lisäksi hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa myös se, että verkkokaupan title eli Googlen hakutuloksen ikkuna-otsikko sekä meta-kuvaus, joka kertoo siis hakutuloksissa verkkosivun sisällöstä olisivat mahdollisimman napakat ja kuvaavat. Lisäksi kannattaa pitää siitä kiinni, että linkit toimivat ja sivusto toimii hyvin mobiilissa eli on responsiivinen ja latautuu nopsaan eikä ole esimerkiksi tehty raskaaksi liian isoilla kuvatiedostoilla. Näihin meta-kuvausten, titlen ja linkkien toimivuuteen voit ottaa avuksi Screamingfrog -työkalun, jota voi osittain käyttää myös ilmaiseksi.

Vaikutusmahdollisuuksia hakukonenäkyvyyteen on siis paljon ja Googlen algoritmien muuttuessa jatkuvasti on tämä suo niin sanotusti loputon. Ei kuitenkaan kannata lannistua ja heittää hanskoja tiskiin! Tutki ja havainnoi omaa tilannetta, tee muutoksia, havainnoi vaikutukset ja aloita taas alusta! Näin se homma etenee. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *