Digiassari palveluksessanne!

Kevään ajan olen nyt opiskellut liiketoiminnan kehittämistä digitalisaation näkökulmasta ja ensimmäinen viikko työssäolojaksoa toimeksiantajalla alkaa olla pulkassa.  Kaikki Lapin AMK Digiassari -valmennuksen digiassarit siis aloittivat työssäolojaksot valitsemissaan yrityksissä tai organisaatioissa huhtikuun alusta. Itse päädyin Disturb Scandinavia Oy:lle Keminmaahan. Onko paikka sinulle tuttu? Sanon vaan, että kannattais olla, mutta palataanpa siihen kohta! 😉 Työssäolojakso kestää 29.5.2019 saakka.

Kuvakaappaus oman Instagramini storyista.

Disturb Scandinaviahan on siis katumuodin verkkokauppa. Eikä minkä tahansa katumuodin vaan valikoimaan kuuluvat pääasiassa rock-henkiset ja valtavirrasta poikkeavat farkut, hupparit, takit ja asusteet. Valikoimaa on rock-henkisille miehille ja miehet ovatkin olleet verkkokaupan ensimmäinen ja tärkein asiakaskunta alusta alkaen. Rinnalle on sitten otettu valikoima myös naisille rock-henkisen katumuodin, mutta myös urheiluvaatteiden osalta. Että jos yhtään tuntuu siltä, että tarvitsisit hieman räväkämpää ja periksiantamatonta asennetta kuvaavia kuteita kaappiisi, suosittelen suuntaamaan Disturb.fi verkkokauppaan! 😎🤟🏼 Samalla muuten kannatat Meri-Lappilaista yrittäjyyttä ja tuet alueen elinkeinoelämää. Suosittelen!

Ensimmäisellä viikolla muotoilin kehittämistehtävän runkoa sekä tutustuin hakusanaoptimoinnin saloihin. Kehittämistehtävän rungoksi muodostui kaksi päätehtävää, joista pääpaino keskitetään ensimmäiseen osioon. Osiot ovat 1) Verkkokaupan sisällön kehittäminen hakukoneoptimoinnin näkökulmasta ja 2) YouTube kanavan käyttöönotto ja sisällön kehittäminen.

Mitäs se hakusanaoptimointi sitten on? Tai hakukoneoptimointi? Kuten jo aiemmassa postauksessani koskien Fonectan Digikuntoon kiertuetta kerroinkin, 98 % suomalaisista käyttää hakukonetta etsiessään itselleen sopivaa palveluntarjoajaa. Jos et näy siis Googlessa, on uusia konversioita aika vaikeaa saada raavittua kasaan. Hakukoneoptimoinnilla yritys kuin yritys pyrkii siis siihen, että tarjoamansa palvelut nousisivat konkreettisesti asiakkaan Googlen hakutuloksiin, mikäli heidän palvelunsa olisi vastaus asiakkaan ongelmaan. Yrityksen ei siis kuitenkaan tarvitse näkyä joka paikassa eikä kannatakaan. Esimerkiksi Disturb.fi verkkokaupan valikoima tuskin olisi vastaus jakkupukua etsivän naisen hakutuloksissa. Hakukoneoptimointi koostuu hyvin monista palasista ja työkaluja tähän Google tarjoaa valtavasti. Tämä on myös hieman hämmentävää, koska työkalut eivät ole niin sanotusti samassa pakissa vaan niitä täytyy osata yhdistellä, jotta niistä löytää haluamansa vastauksen. Työtä siis riittää. Suurimmaksi osaksi sovellukset ovat maksuttomia, mutta esimerkiksi mainontaa tehdessä ja kohdennettaessa täytyy kaivaa luottokortin tiedot esiin.

Omaa liiketoimintaa kuvaavia hakusanojahan kannattaa lähteä miettimään sieltä omasta toiminnasta käsin ja systemaattisesti tutkia hakusanoja, joilla oman yrityksen kannattaisi Googlen hakutuloksissa näkyä. Esimerkiksi miesten farkut on yksi Disturb.fi verkkokaupan palveluja kuvaava hakusanapari, joilla verkkokauppa nouseekin hakuosumiin. Näitä hakusanoja olen tässä ensimmäisen viikon aikana myös makustellut ja tutkaillut.

Yksi kevyimmistä ja kenen tahansa käytettävissä olevista Googlen sovelluksista on Google Trends, joka antaa dataa siitä, mitä ihmiset hakivat vaikkapa viimevuonna, viimekuussa tai viimeviikolla eniten. Trendsissä on mahdollista tehdä myös vertailuja eri hakusanojen kanssa. Tutkia vaikkapa kilpailevan yrityksen hakusanan hakumääriä ja verrata sitä omaan dataan. Kummalla huiskii niin sanotusti paremmin? 🤓

Muita Googlen sovelluksia ovat mm. Google Search Console, Google Analytics ja Google Tag Manager. Myös Fonecta tarjoaa maksuttoman sovelluksen Fonecta Audience Insightsin, jolla saadaan taas tietoa verkkosivujen kävijöistä. Nähtäväksi jää, mitkä näistä sovelluksista nousevat tärkeimmiksi digiassarin kehittämistehtävässä ja työssäolojaksossa.

Mutta jätetäänpäs nyt kehittämistehtävä hautumaan ja ensiviikolla jatketaan sitten hakukoneoptimoinnin parissa! Rentouttavaa viikonloppua! 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *