YouTube yrityksen markkinoinnin kanavana

YouTube on etenkin nuorison keskuudessa hyvin suosittu some-kanavaan verrattavissa oleva videopalvelu, jonka käyttö on monipuolistunut vuosien saatossa musiikin kuuntelusta tubettamiseen ja erilaisten videoiden jakamiseen ja katseluun. Kuka tahansa voi tehdä itselleen YouTube-kanavan ja aloittaa videoiden tuottamisen ja jakamisen. Mututuntumalla tällä hetkellä kanavia on enemmän yksityishenkilöillä, mutta kanavat yleistyvät myös yrityspuolella. Miten tätä YouTubea voisi sitten yrityksen liiketoiminnan näkökulmasta hyödyntää? Koska teen digiassarin työssäolojaksoa Disturb Scandinavialla, otin työn alle tutkia, löytyykö muilta verkkokaupoilta YouTube-kanavia ja millaista sisältöä muut, etenkin muotia myyvät verkkokaupat ovat kanavilleen tuottaneet. Let’s see!

Ensimmäinen havaintoni oli, että yritysten kanavat olivat hieman kinkkisiä löytää YouTuben syövereistä. Esimerkiksi EMP Finland kanavan löytäminen vaati hieman etsivän taitoja, koska haku “EMP” ei tuottanut tuloksia, ainakaan ensimmäisten joukkoon. Siirtyminen heidän verkkokauppaansa ja YouTube linkin löytäminen sieltä kautta varmisti, että kyllä, heillä on käytössään oma YouTube kanava. Mietiskelin syitä tuolle, miksi EMP Finland ei löytynyt hakusanalla “EMP”. Onko YouTubella käytössään algoritmi, että yritystilit eivät nouse hauissa kovin helposti, mikäli ei tiedä mitä etsii? Tällöinhän kanava tietenkin löytyi, kun osasin hakea sitä ja kirjoitin hakuun “EMP Finland”. Kokeilin testiksi vielä, löytyykö esimerkiksi Kärkkäiseltä ja Tokmannilta omat kanavat ja kyllä, hakusanat “kärkkäinen” ja “tokmanni” tuottivat napakympin. Ja näissä tileissä nimi olikin hyvin yksinkertaistettu Kärkkäinen ja Tokmanni. Simppeliä ja hyvin löydettävissä! Kannattaa siis miettiä, miten muotoilee YouTube kanavan nimen, jotta olisi mahdollisimman helposti löydettävissä.

Mitä muuta sitten kanavan nimeämisen lisäksi kannattaisi ottaa huomioon, kun lähtee avaamaan YouTube-kanavaa yrityskäyttöön? Kanava kannattaa rakentaa hyvin ennen kuin lähdetään julkaisemaan kanavaa tai laittamaan videoita jakoon. Toimintaa kuvaava bannerikuva paikalleen ja kanavan kuvaus ovat perusasioita, jotka kannattaa laittaa ensimmäiseksi kuntoon. Ja nämähän kannattaa pitää yhdenmukaisessa linjassa taas oman yrityksen verkkosivujen sisällön ja tekstien kanssa. Lisäksi YouTube-kanavalle kannattaa lisätä linkit yrityksen verkkosivuille sekä käytössä oleviin somekanaviin. Miksi sitten mennä YouTubeen? Kanava vaikuttaa takuuvarmasti yrityksesi hakukonenäkyvyyteen positiivisesti. Kunhan käytät yrityksesi toimintaa kuvaavia sanoja myös YouTuben puolella, nousevat videot Googlen hauissa mainiosti ja lisäävät yrityksen näkyvyyttä!

Mitä sisältöä sitten tehdä kanavalle? Erilaiset tutoriaalit eli ohjevideot ovat suosittua materiaalia ja näitä löytyykin jonkun verran eri vaateverkkokauppojen YouTube-kanavista. DefShop on näppärästi yhdistänyt tutoriaalin toiseen suosittuun hakukohteeseen nimittäin unboxingiin (=videolla avataan laatikko, josta paljastuu jotain). Tumen tekemällä videolla avataan Defshopin paketti, josta paljastuu DefShopin valikoimasta koostettu muodin aallonharjalla ratsastavien räppäreiden tyyliä mukaileva asukokonaisuus. Samalla, kun videolla tsekataan paketista paljastuvia asusteita, videon julkaissut Tume kertoilee, millaisia, minkä kokoisia ja minkä tyylisiä vaatteita räppärin asukokonaisuuteen kuuluu. Tässä videossa yhdistyy muuten myös kolmas YouTubessa käytetty markkinointikikka eli Defshop on tarjonnut kaupallista yhteistyötä Tumelle, jolla on kanavallaan 201t. seuraajaa. Mitä se sitten tarkoittaa? Todennäköisesti diilissä Tume tekee kanavalleen videon DefShopin paketin sisällöstä, Tume saa uudet kledjut sekä mahdollisen palkkion ja DefShop rutkasti näkyvyyttä. Win-win!

Unboxing-videoiden sekä tutoriaalien lisäksi verkkokauppojen kanavilta löytyy esimerkiksi elämäntyyliin sopivia musiikkivideoita tai muita videoita, jotka liittyvät vahvasti verkkokaupan tarjoamaan elämäntyyliin. Otetaan esimerkiksi tähän EMP.fi vaatteiden verkkokauppa, josta rocktyylin lisäksi voi hankkia itselleen bändituotteita sekä pelien, tv-sarjojen ja elokuvien fanituotteita, kuten t-paitoja. Toisin sanoen EMP:n tarjoamaan valikoimaa leimaavat vahvasti videopelit, leffat, joten heidän YouTube kanavaltaan löytyy tyyliin sopivan musiikin lisäksi leffojen trailereita linkitettynä muilta kanavilta, esimerkiksi The Hobbit leffan traileri.

Kun YouTube kanava on kunnossa ja sisältöäkin on saatu jakoon, kannattaa tuloksia ja analytiikkaa tutkia YouTube Search Analyticsin avulla ja hyödyntää dataa kanavan sisällön optimoinnissa. YouTube Analyticsin avulla voit seurata kanavan ja videoiden menestystä, tutki ketä seuraajat ovat jne. Suomen Digimarkkinointi on tehnyt YouTube Analyticsin käytöstä blogikirjoituksen, joka kannattaa tsekata!

Ja sitten vaan kamerat laulamaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *