PAKKORUOTSI VAI SAAMENKIELEN ELVYTYS?

Pakkoruotsi on vuosikymmeniä jakanut mielipiteitä Suomessa. Järkeviä perusteita pakkoruotsin jatkamiseen ei oikein tunnu löytyvän, mutta rohkeus tehdä muutoksia on vasta pikkuhiljaa heräämässä. Pakkoruotsin kannattajat tuntuvat kokevan asian henkilökohtaisena hyökkäyksenä ruotsin kieltä kohtaan, mikä on tietysti ylitulkintaa. Ruotsin kieli on käyttökelpoinen, jopa tarpeellinen, joissakin tehtävissä. Mutta todellinen tarve ruotsin kielen osaamiselle koko väestön osalta on täysin utopistinen.

 

Ruotsi ei myöskään kielenä ole mitenkään vaarantunut, saati häviämässä. Ja tästä päästäänkin itse asiaan… Suomessa, ja meillä Sodankylässä on kieli joka on vaarantunut, ja tarvitsee elvytystä. Saamen kieli on osa lappilaista kulttuuria ja sitä pitää muun lappilaisuuden ohella vaalia. Nämä toimet ovat kunnassa jo hyvin käynnissä, ja esimerkiksi Vuotson kielipesä on toiminut jo vuosia. Nyt on kirkonkylällekin saatu kielipesä, ja se on iso asia kirkonkylällä asuville perheille jotka haluavat lastensa puhuvan saamea. Kielipesä on kuitenkin vielä jatkuvuuden ja rahoituksen kannalta epävarmalla pohjalla.

 

Nyt olisi Sodankylän kunnalla mahdollisuus tehdä rohkea liike saamen kielen elvyttämiseksi. Poistetaan Sodankylästä pakkoruotsi ja annetaan lapsille mahdollisuus opiskella sen sijaan esimerkiksi saamea. Koska suurin osa lapsista haluaa opiskella joka tapauksessa englantia, vie pakkoruotsi käytännössä valinnan vapauden kieliopiskeluissa. Kolmen vieraan kielen opiskelu ei suurimmalle osalle ole mielekästä. Valinnan vapauden toteutuessa voitaisiin olettaa englannin olevan se yleisin ensimmäinen vieras kieli, mutta toisen vieraan kielen valinta kohdistuisi sitten kolmeen seuraavaksi todennäköisimpään vaihtoehtoon eli saameen, venäjään ja ruotsiin.

 

Jo tällä hetkellä alkuinnostus saamen kieltä kohtaan annetaan päiväkodeissa ja esiopetuksessa. Itse olen ollut todella tyytyväinen että lapsilla on saamen tunteja jo hyvin pienenä. Rauni Äärelä on tehnyt tässä asiassa hienoa työtä ja intohimolla mutta kiihkottomasti tuonut kieltä ja kulttuuria ”tavallisten” Sodankyläläislasten saataville. Moni näistä lapsista valitsisi varmasti tulevaisuudessa saamen kielen ensimmäiseksi tai toiseksi vieraaksi kieleksi jos tällainen mahdollisuus annettaisiin.

 

Nyt olisi kaiken lisäksi oikea aika tarttua haasteeseen ja olla rohkea. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vahvisti tammikuussa Perussuomalaisten aloitteesta lähteneen kokeilun pakollisen ruotsin kielen poistavasta kokeilusta. Kokeilun on tarkoitus alkaa syksyllä 2017. Sodankylä voisi hyvillä perusteilla lähteä mukaan kokeiluun. Vaarantuneen saamen kielen elvytys olisi perusteluna varmasti kovimmasta päästä. Vuonna 2014 Sodankylän väestöstä ruotsinkielisiä oli 0.2%, ja saamenkielisiä 1.6%, joten meillä olisi kokonaisuutena oikeat lähtökohdat muutokseen.

One thought on “PAKKORUOTSI VAI SAAMENKIELEN ELVYTYS?”

  1. Tästä ideasta pitäisi persujen ponnistaa kaikissa saamelaisalueen kunnissa! Niissä saamelaisia on vielä paljon enemmän suhteessa ruotsinkielisiin kuin Sodankylässä.

Kommentointi on suljettu.