AKTIIVI-verkoston hankkeissa ja esiselvityksissä syntyy uusia ideoita ja toimintatapoja, hyviä käytäntöjä sekä tietoa, miten ei ehkä kannata tehdä. Syksyn 2013 aikana järjestämme webinaarisarjan, jossa hankkeet esittelevät mitä uutta käyttäjän näkökulmasta on syntynyt, millaisia kokemuksia tullut. Webinaarissa kullakin hankkeella on puoli tuntia aikaa (20 min ja keskustelu). Samalla kerralla kuullaan ja keskustellaan kahden – kolmen hankkeen kokemuksista, webinaarit myös tallennetaan ja PowerPoint-esitykset tulevat myös tänne.
Webinaarisarja jatkuu vuonna 2014.
Tälle samalle sivulle tulee kunkin webinaarin osallistumislinkki. Ja jos haluat kommentoida kuuntelemiasi/katsomiasi webinaareja, alhaalta löytyy Jätä kommentti -linkki.
Webinaareihin kannattaa osallistua kuulemaan miten hankkeissa toimitaan ja mitä on saatu aikaan! Webinaarit löytyvät tästä artikkelista myös tallenteina. Jos käyt katsomassa ja kuuntelemassa tallenteen, ole hyvä ja täytä esr-osallistujalomake.
Vuoden 2014 webinaaritoiminta aloitettiin perjantaina 10.1. klo 14-15, jolloin Marko Mehtälä kertoi Pilvipalvelut-hankkeen tuloksista otsikolla ”Pilvipalvelut hajautuneessa työyhteisössä”. Ja tässä pidetyn webinaarin webinaaritallenteeseen.
1. Pe 30.8. klo 10
- AVO2 / NETTIKANSA – Raimo Muurinen (Linkki tallenteeseen) (PowerPoint-esitys)
- PILVIPALVELUT – Marko Mehtälä (Linkki tallenteeseen)
Miten pilvipalvelut auttavat ja palvelevat työtä ja sen tekijää?
2. Ma 2.9. klo 13
- AVO 2 – Anne Rongas (Linkki tallenteeseen)
Avoimet oppiresurssit ja oppiainerajoja ylittävä ilmiöpohjainen oppiminen: Mitä ovat avoimet oppiresurssit? Mistä niitä voi löytää ja miten niitä voi käyttää? Miksi ylittää oppiainerajoja? - SÁPMI MIEHTÁ – Ellen Pautamo ja Tero Riskilä (Linkki tallenteeseen)
Uusia konsteja kielenopetuksessa: Apuvälineitä keskustelukurssin pitämiseen netissä sekä verkkonäyttelyn toteuttaminen - TYYNE – Ama Auvinen (Linkki tallenteeseen)
Työelämä tulevaisuuden oppimisympäristönä: Nykyajan muuttuvissa työympäristöissä jatkuva oppiminen on entistä tärkeämmässä asemassa. Oppiminen on muuttumassa, koska suuri osa työssä oppimisesta tapahtuu perinteisen koulutuksen ulkopuolella. Työelämässä oppiminen on myös muuttumassa yksilön osaamisen kehittämisestä koulutuksella ja kurssituksella entistä selkeämmin jatkuvaksi yhteisölliseksi toiminnaksi.
3. Pe 6.9. klo 10
(Syötä etunimi, sukunimi ja sähköpostiosoite, ja paina Submit. Hyväksy kaikki mitä selain pyytää, Firefoxissa etsi latauksista join-session.exe ja aja (run) tiedosto.)
- KANSALAISTOIMINNAN KESKUKSET AVOIMINA OPPIMISYMPÄRISTÖINÄ – Pertti Myllyselkä (Linkki tallenteeseen)
Kansalaistoiminnan keskukset Suomessa – nykytilanne ja tulevaisuus (PowerPoint-esitys) - AVARA MUSEO – Pauliina Kinanen (Linkki tallenteeseen)
Uusia osallistumisen toimintatapoja museoissa (PowerPoint-esitys)
4. Ma 16.9. 13
- JÄRJESTÖT LÄHIDEMOKRATIAN TUKENA – Minna Pesonen (Linkki tallenteeseen)
Mitä me olemme tehneet? Koulutukset (menneet ja tulevat), kokemuksia niistä sekä verkostoitumis-/oppimisvaihe, missä mennään ja mitä tehdään? (PowerPoint-esitys) - AVO 2 – Joanna Kalalahti (Linkki tallenteeseen)
Kokemuksia lisätyn todellisuuden koulutuksista: AVO 2 -hankkeen kolmiuloitteiset ja mobiilit oppimis- ja osallistumisympäristöt sekä kokemuksia lisätyn todellisuuden koulutuksista. (PowerPoint-esitys) - eMESSI – Minna Rajalin (Linkki tallenteeseen)
Vertaismentoroinnin toteuttaminen verkossa, eMessi-ryhmien toteutus käytännössä, työelämäkyselyn tulokset, haasteet ja onnistumiset, jatkokehitysideat. (PDF-tiedosto)
5. Pe 20.9. klo 10
- LÄHELLÄ KAUPUNGISSA – Virpi Hirvensalo (Linkki tallenteeseen)
Hankkeessa on toteutettu verkkosivusto, joka sisältää joustavia, tutkivaa oppimista tukevia sisältöjä lähiympäristöjen tutkimisen ja paikkatietotaitojen harjoitteluun. Esitellään kokemuksia sivuston pilotoinneista opettajilta ja oppilailta. - AVO2 / NETTIKANSA – Kari A. Hintikka (siirtyi eteenpäin perjantailta)
Wikiopiston opintokokonaisuus - AVO2 – Tarmo Toikkanen (Linkki tallenteeseen)
Avointen sisältöjen tulevaisuus: Avointen sisältöjen eniten käytetyt Creative Commons -lisenssit uudistuvat 4.0-versioon. Mikä muuttuu ja mikä pysyy samana? Miten CC-lisenssit helpottavat verkkoaineiston hyödyntämistä ja miten CC-lisenssillä voi julkaista omia aineistojaan? Mihin avoin sisällöntuotanto on menossa museoissa,
julkishallinnossa ja muilla sektoreilla?
6. Ma 23.9. klo 13
- AVO 2 – Riitta Liski, Yrjö Lappalainen ja Georges Segura (Linkki tallenteeseen)
Virtuaalimaailmat opetuskäytössä: kokemuksia ja tutkittua tietoa virtuaalimaailmoissa toimimisen mahdollisuuksista ja haasteista (PowerPoint-esitys) - YHTEYS – Sari Poikela ja Jenny Viitanen (Linkki tallenteeseen)
Yhdessä tekemisen yhteisöt: Yhteistyötä ja vuorovaikutusta kansalaisopistojen, kirjastojen ja yliopistojen välillä. Esimerkkeinä verkkoseminaari ja ruohonjuuritason kansalaistoiminta tarinatuvissa ja YHTEYS-foorumeissa.
7. Pe 27.9. klo 10 (Linkki webinaaritilaan)
- AYVOT – Marja Rautajoki (Linkki tallenteeseen)
Aivot aktiiviseksi: Avoin yhteisöllinen virtuaalinen oppimisympäristö – Seksuaaliterveysasema.fi ja moodle.amk.fi:ssa avautuva DIGMA geneerinen ympäristö kehittettiin Ayvot-hankkeessa. Onko aivot todellakin aktivoituneet ja millainen ympäristöstä tuli? Räätälöitiinhän Moodle-oppimisalusta avoimeksi oppimisympäristöksi. Prosessi oli mielenkiintoinen, haastava ja myös palkitseva. Lopputuloksena tuli ympäristö, jolle on ollut kysyntää kovasti ja palaute pääosin hyvää. (PowerPoint-esitys) - MOBIILISTI – Jaana Nuuttila, Pauliina Venho ja Johanna Salmia (Linkki tallenteeseen)
Mobiilit haltuun ja oppimisen välineiksi – kättä pidempää opettajan ja oppijan tueksi (PowerPoint-esitys) - AISTIEN – Minttu Räty ja Heli Laurikainen (Linkki tallenteeseen)
Aistien-tilat edistämässä oppimista ja kohtaamista: Aistien-menetelmässä hyödynnetään eri aistien kautta tulevia elämyksiä oppimisen ja hyvinvoinnin tukena. Menetelmällä edistetään erilaisten ihmisten kohtaamista, uudenlaista oppimista ja voimaantumista. Aistien-tiloja on rakennettu kirjastoihin, oppilaitoksiin ja erilaisiin tapahtumiin. (PDF-tiedosto)