Aistien-hankkeen kuulumisia

Minttu Räty

Aistien – avoimia oppimisympäristöjä kehittämässä -hanke on toisena toimintavuonnaan antanut moniaistisia elämyksiä ja kehittänyt moniaistisia oppimisympäristöjä hyvin erilaisille käyttäjäryhmille.  Laurea-ammattikorkeakoulussa Aistien-menetelmää on hyödynnetty keväällä 2013 viidellä eri opintojaksolla.  Sosiaalialan opiskelijat ovat saaneet monikulttuurisia valmiuksia rakentaessaan tiloja kotouttamiskoulutuksessa olevien maahanmuuttajien kanssa. Toisaalta opiskelijat ovat löytäneet myös monta uutta tapaa käyttää tilaa, mm. Aistien-tiloja on rakennettu sairaalan ja terveyskeskuksen odotustilaan ja erilaisiin tapahtumiin. Harjoittelija sosionomiopiskelija Elli Rankka toteaa hankkeen blogissa, että ”iso osa työajasta kuluu opiskelijakollegojen ohjauksessa, mikä on ollut yllättävän kivaa ja antoisaa, vaikka alkuun vähän hikoilutti. :)… tavaraa tulee ja menee tiuhaan. Välillä on vaikeaa pysyä perässä, mitä mihinkin tehdään, mutta opiskelijat ovat olleet hyvin itsenäisiä ja omatoimisia projekteissaan. Hienoa!”

Heinolan kansalaisopistolla tiloja on käytetty mm. kielenopetuksessa ja paikallishistorian elävöittämisessä. Viime viikonloppuna loimusi virtuaalinen takkatuli Valolinnaan kootussa moniaistisessa rentoutustilassa. Kokemuksia siitä kiteyttää Laura Paronen näin: ”Jokainen kokee tilan omalla tavallaan. Jos huone käynnistää hiljaisen ihmettelyn ja sen jälkeen vapaata assosiointia, se hoitaa sen tehtävän, johon se on tarkoitettukin. Joillekin se antaa ”leiritunnelman”, jossa on helppo puhua elämän perusasioista.”

Hämeen Kylät ry:ssä on painottunut Aistien-menetelmän kehittäminen tulevaisuuden suunnittelun välineeksi, kun on kehitelty moniaistista tulevaisuustupaa herättelemään ja innostamaan “kylän” asukkaita osallistumaan oman elinympäristönsä/arjen tulevaisuuden suunnitteluun osana kyläsuunnitteluprosessia.

Päivälehden museo ja Lapin maakuntamuseo ovat lähteneet omista tiloistaan ulos, keräämään muistitietoa ja kohtaamaan asiakkaita Aistien-tilan avulla.  Onnistunut kokemus oli myös Päivälehden museon yhteistyö Vantaan kaupungin Lumon kirjaston kanssa.

Hankkeessa moniaistisuuden ja elämyksellisyyden lisäksi on korostunut erilaisten toimijoiden yhteistyö ja yhdessä tekemisen voima. Toimijaverkosto on keväällä 2013 järjestänyt kaksi koulutusta Aistien-menetelmän käytöstä ja kolmas erityisesti museo- ja kirjastoväelle suunnattu on tulossa syksyllä 2013. Valmisteilla on myös Aistien-ohjekirja, joka tulee jakoon viimeistään hankkeen loppuseminaarissa marraskuussa 2013.

Aistien-hanke

This entry was posted in Tiedotteet and tagged . Bookmark the permalink.