Open knowledge roadshow alkaa ensi viikolla

Ensi viikon perjantaina (27.-28.9.2013) alkaa Tampereelta Open Knowledge Finlandin järjestämä Open knowledge roadshow, joka ulottuu yhteensä kuuteen eri kaupunkiin (Tampere, Turku, Mikkeli, Jyväskylä, Oulu ja Kuopio) syksyn mittaan. Tapahtumassa tutustutaan erilaisiin avoimen tiedon hyödyntämistapoihin ja erityisesti paikallisten toimijoiden tuottamat palvelut ja tuotokset pääsevät esille. Kun roadshow ulottuu eri puolille Suomea, pääsevät aiheesta kiinnostuneet tutustumaan laajemmin Suomessa tapahtuvaan avoimen tiedon hyödyntämiseen.

Avoimen datan hyödyntämisen suomalaisen edelläkävijän, Helsinki region infosharen (http://www.hri.fi), lisäksi toimintaa löytyy muualtakin ja onkin mielenkiintoista kuulla miten pienemmillä paikkakunnilla ja erityisesti pienemmillä resursseilla toimiessa syntyy toimivia tuotoksia. Itse olen seurannut miten Tampereella on avattu datavarantoja ja miten niitä on lähdetty hyödyntämään. Esimerkiksi Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkuna-palvelusta (http://www.paikkatietoikkuna.fi/) löytyy pelkästään Tampereen kaupungin tuottamia datavarantoja tänä päivänä 78 kappaletta. Näitä varantoja yhdistetään karttapalveluihin ja esimerkiksi kaikki Tampereen vireillä olevat kaavat ajankohtaisine dokumentteineen löytyvät karttaa klikkaamalla. Tämänkaltaiset palvelut tuovatkin kunnan toimintaa läpinäkyvämmäksi kuntalaisille, kun tieto on löydettävissä missä ja milloin tahansa. Muista roadshown paikkakunnista esimerkiksi Mikkelin tapahtumaa (7.11.2013) odotan mielenkiinnolla, sillä siellä on käynnissä laaja Digitaalinen Mikkeli -ohjelma, jonka tarkoituksena on laajojen kokonaisuuksien
uudistaminen, joka sisältää mm. sähköisten palveluiden lisäämistä kunnan toimijoiden sekä kuntalaisten hyödynnettäväksi sekä kunnallisen datan avaamista.

Avoimuuden eetos onkin tervetullut lisä useiden erilaisten toimijoiden hyödynnettäväksi. Monenlaisen tiedon saavutettavuuden lisääntyminen sekä hyödyntäminen auttaa esimerkiksi niin toimittajien, opettajien kuin aktiivisten kuntalaistenkin oppimista. Kun tietoa on pyritty pitkään omimaan mm. patenttien ja tekijänoikeuksien turvin, tarjoavat esimerkiksi Creative commons -lisenssit sekä erilaiset kattavat datakatalogit mahdollisuuksia tiedon levittämiseen laajalti. Monipuoliset työkalut erilaisessa muodossa
olevaan tiedon jakamiseen ja mahdollisuudet sen jatkojalostamiseen tarjoavatkin uudenlaisia oppimisen välineitä. Syksyn roadshowssa kuullaan ja opitaan taas lisää uutta.

Lisätietoja http://fi.okfn.org/roadshow/

This entry was posted in Yleinen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.