Tiedon ja aktiivisuuden merkitys työelämässä

Tiedon merkitys korostuu nykypäivänä. Työ muuttuu, ja työntekijän on muututtava sen mukana. Työntekijältä odotetaan, että hän on valmis toimimaan uudella tavalla ja lisäksi on kyettävä tekemään yhdessä työtä niin, että tiedon jakamisen lisäksi myös tietämättömyyttä uskalletaan jakaa avoimesti. Nykypäivänä ongelmana ei niinkään ole tiedon puute tai sen saatavuus vaan enemmänkin sen suuri määrä. Tietoa, erityisesti oleellista tietoa, pitäisi pystyä jollakin tavoin suodattamaan ja pystyä keskittymään yritykselle tärkeisiin asioihin ja tekemiseen.

Nousevina trendeinä big data ja ns. internet of things, tavaroiden liittäminen tietoverkkoon, mahdollistavat osaltaan hyödyn esiinkaivamisen, data miningin, suuresta määrästä avointa tietoa, joka liikkuu erilaisissa tietoverkoissa. Juuri kehitystehtävät ja muutoksen hallinta ovat tulevaisuuden työtehtäviä. Suomessa eletään rakennemuutosta, jossa talous muuttuu kohti informaatio- ja palvelutaloutta. Nykyaikainen työ ei ole ohjeiden vastaanottamista ja niiden mukaan toimimista. Työntekijältä odotetaan, että hän itse määrittelee yhdessä muiden kanssa, mitkä ovat työn tavoitteet, ja kuinka niihin päästään. Työlle tunnusomaisia piirteitä ovat tiedon tuottaminen, vastaanottaminen ja käsittely. Usein tähän liittyy myös tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen.

Useammat pienyritykset keskittyvät hyvin intensiivisesti omaan liiketoiminnan ydinosaamiseen ja kehittävät vain tämän osaamista ja tietämystä. Kuitenkin yrityksen pyörittämisessä on muitakin asioita joita tulee ymmärtää, tietää ja kehittää. Näitä ovat mm. liiketoimintasuunnitelma, markkinointi, myynti, taloushallinto, viestintä, tila- ja laitehankinnat, huolto jne. Listaa on lähes päättymätön ja vaatii meitä olemaan monen alan mestari samanaikaisesti. Tässä avoimet tietokannat ja dokumentit ovat avuksi monelle. Ne nopeuttavat, helpottavat ja parantavat päämäärien toteutumista.

Lue lisää:
Sähköinen liiketoiminta / Merja Helin, Minttu Lampinen ja Toni Järvinen.
Julkaisussa: Sähköisen liiketoiminnan kehittäminen / Merja Helin (toim.), Hämeen ammattikorkeakoulu, 2014.

Suomen Ekonomiliitton raportti 1/ 2011:
Työnantajien arviot kauppatieteiden maistereiden ja kandidaattien osaamisesta ja kilpailukyvystä suomalaisilla työmarkkinoilla.

 

This entry was posted in Yleinen and tagged , . Bookmark the permalink.