Kunnioitus

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva nimeltä Kunnioitus. Ensimmäinen ruutu: Ilves on eteisen peilin edessä laittamassa ulkovaatteita päälle. Laatikkoteksti: Kunnioitus on myönteinen arvostava asenne itseämme ja muita kohtaan. Toinen ruutu: Ilves avaa vanhukselle ulko-oven kohteliaisuudesta. Laatikkoteksti: Kunnioitus näkyy arjen pienissä teoissa. Kolmas ruutu: Ulkona Ilves laittaa roskan roska-astiaan. Laatikkoteksti: Valintamme ja tekomme vaikuttavat myös luontoon ja elinympäristöömme, jota tulee kohdella arvostaen. Neljäs ruutu: Ilves lyöttäytyy Koiran ja Poron seuraan. Laatikkoteksti: Hyväksytään toiset sellaisena kuin he ovat! Sarjakuvan loppu.

Kunnioitus on tapa, jonka ylläpitäminen on todella tärkeää missä ympäristössä tahansa.  Kunnioitus on ennen kaikkea vuorovaikutteista: kun arvostamme toisen työtä, sitä todennäköisesti saamme arvostusta takaisin. Sillä mitä teemme ja pyrimme tekemään, on väliä!

Yhdessä

Vaihtoehtoinen teksti: 3 ruudun sarjakuva nimeltä Erilaisuuden hyväksyminen. Ensimmäinen ruutu: Joukko erilaisia hahmoja, jotka edustavat kukin erilaisia seksuaali-, sukupuoli-, ja/ tai vammaisvähemmistöjä. Taustalla olevat tekstit: "Opiskelupolullamme tapaamme aina uusia kasvoja." "Voimme poiketa toisistamme hyvin paljon, mutta kuulumme silti samaan kouluorganisaatioon." Toinen ruutu: Harakka seisoo syrjässä haikeana, omien ajatusten ympäröimänä: "Erilaisia vähemmistöjä on aina ollut olemassa... Kuinka moni onkaan joutunut salailemaan tullakseen hyväksytyksi." "En ole suhtautunut erilaisuuteen myöntävästi. Teenkin kovasti töitä sen asenteeni muokkaamiseksi." Kolmas ruutu: Harakan seuraan lyöttäytyvät Ilves, Poro sekä Koira. He kaikki ovat ylpeinä edustamassa itseään. Harakankin mieli kirkastuu. Tekstilaatikot: "Erilaisuus saa näkyä. Saamme ilmaista itseämme." "Hyväksyntää opimme parhaiten toisiltamme." Sarjakuvan loppu.

Jokainen meistä on yksilö ja tulemme jokainen eri taustoista. Opiskelun ohella tulemme tekemään töitä monien erilaisten ihmisten parissa.

On hienoa tavata samanhenkisiä kanssaopiskelijoita, mutta on myös hyvä tutustua opiskelijoihin, joiden näkemykset, identiteetti tai arvot poikkeavat omista. Mistä sitä tietää, yhteisiä piirteitä voisi vaikka löytyäkin!

Tehdään opiskeluympäristössä opiskelusta kaikille opiskelijoille mieluista, turvallista ja mahdollista!

Voit tutustua erilaisuuden aiheisiin lisää näistä linkeistä:

https://seta.fi/

https://www.adhd-liitto.fi/

https://www.autismiliitto.fi/

https://www.invalidiliitto.fi/

 

Opintojen aloittaminen

Tästä se alkaa!

Opiskelun alkaessa on paljon uutta opittavaa: opiskelukäytänteet – ja työvälineet,  opiskeluun liittyvä termistö, kampuksen tilat, terveydenhuollon palvelut, Kela… Miten voisi saada kaiken uuden haltuunsa?

Opintojen alku voi tuntua stressaavaltakin.     Tässä  blogiteemassa  Poro, Ilves, Koira ja Harakka opastavat sinua opintojen aloitukseen liittyvissä asioissa.

OPS ja HOPS

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva OPS- ja HOPS-aiheesta. Ensimmäinen ruutu: Harakka kertoo termeistä palapeliesimerkin avulla: "Mikä on OPS ja HOPS?" Toinen ruutu: Palapeleissä lukee opetussuunnitelmaan liittyvää sisältöä: Osaamistavoitteet, laajuuden ajankohta, ammattiopinnot, arviointikriteerit, perusopinnot. Harakka jatkaa: "OPS eli opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. OPS:sta näkee opintohen osaamistavoitteet, laajuuden ajankohdan ja opintojaksojen arviointikriteerit." Kolmas ruutu: Harakka lisää Harjoittelu-palan palapeliin. "HOPS eli Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laadinta jo opintojen alussa opiskelijan ohjaajan (opo) avustuksella opetussuunnitelman pohjalta. Neljäs ruutu: Palapeliin on lisätty seuraavat palat: Vapaavalintaiset opinnor, opinnäytetyö, hyväksiluetut opinnot. Harakka: "HOPS:ssa opintojen kulku suunnitellaan opinto- ja urasuunnitelman mukaisesti, esim. vapaasti valittavat opinnot, harjoittelu ja hyväksiluettavat opintojaksot. eHOPS näkyy Peppin kirjautuneella käyttäjällä." Sarjakuvan loppu.

Oletko jo käynyt tutustumassa koulutuksesi opetussuunnitelmaan? Opetussuunnitelmat löytyvät ammattikorkeakoulumme sivuilta: https://opinto-opas-amk.peppi.lapit.csc.fi

Lapin ammattikorkeakoulussa opetussuunnitelmat ovat osaamisperustaisia ja ne muodostuvat  ydinosaamisen,  profiloivan osaamisen, tutkimus- ja kehittämisosaamisen sekä ammattitaitoa edistävän harjoittelun osioista. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelusuunnitelmallesi (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta ryhmäsi opinto-ohjaajalta.

 

Opiskelijatuutorit ja vapaa-aika

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva nimeltä Tutorin arki. Ensimmäinen ruutu: Aamu, Poro toimii tuutoropiskelijana ohjaamalla Ilvestä. Poro puhekupla: "Ja täältä pääsee ruokalaan." Ilves puhekupla: "Selvä." Toinen ruutu: Ilta, opiskelijajuhlat ovat meneillään. Poro joraa tanssilattialla ja taustalla Koira ottaa selfietä. Kolmas ruutu: Yö, Poro on kotonaan lukemassa kirjaa. Virtalähteessä olevaan puhelimeen saapuu viesti: "Poro! Lähdetkö jatkojen jatkoille!?" Neljäs ruutu: Poro vastaa saamaansa viestiin, Tekstiviesti: "Taidan passata." Sarjakuvan loppu.

Olemmekin jo aiemmin esitelleet Lapin ammattikorkeakoulun tuutortoimintaa.

Tuutorit järjestävät  opiskelijoille kaikenlaista tekemistä myös opiskelun ulkopuolella: fuksiaisia, approja, illanviettoa, askaretunteja ja muuta puuharikasta menoa. Näihin rientoihin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta ne ovat hyvä syy nähdä ja tutustua.

Tuutortoiminnasta tiedotetaan opiskelijakunta Rotkon kautta.

Verkko-opinnot

Vaihtoehtoinen teksti: Kuvituskuva, Koira on kannettavan tietokoneensa äärellä kuuntelemassa etäopetusta Adobe Connect- alustan kautta. Web-kameralla esiintyvä Harakka ilmoittaa: "Tervetuloa etäluennolle!"

Mitä ovat verkko-opinnot?

Etä-, eli verkko-opinnoissa oppimistapahtuma ei ole sidottu kampuksella tapahtuvaan luokkaopetukseen, vaan opiskelet osittain tai kokonaan erilaisissa verkkoympäristöissä.  Verkko-opiskelussa toteutuu samat elementit kuin perinteisessä luokkaopetuksessa kampuksella, sillä myös verkko-opintojaksolla luet, kirjoitat, kuuntelet ja keskustelet.

Verkko-opiskeluun tarvitset toimivan tietokoneen ja internet-yhteyden. Verkon välityksellä tapahtuva opiskelu ei vaadi erityistä tietoteknistä osaamista.  Lapin AMKin eOppimispalveluiden tukihenkilöt antavat tarvittaessa henkilökohtaista apua  tietoteknisissä ongelmissa maanantaista perjantaihin klo 8–21 ja lauantaisin sopimuksen mukaan.  eOppimispalveluiden sivulle on koottu paljon hyvää tietoa juurikin verkko-opiskeluun liittyen. Tutustu sisältöön ja mm. päivystävän tukihenkilön yhteystietoihin  tästä linkistä:https://eoppimispalvelut.fi/

 

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva verkko-oppimisympäristöstä Moodlesta. Ensimmäinen ruutu: Harakka pitää Moodle-alustan logoa kädessään: "Mikä on Moodle?" Toinen ruutu: Ilves katsoo opetusta kannettavastaan. Harakka jatkaa tietokoneen ruudulta: "Moodle on verkko-oppimisympäristö..." Kolmas ruutu: Harakka antaa tietokoneen ruudun läpi monisteita Ilvekselle. Harakka jatkaa: "... johon opettajat antavat opiskelijoille materiaalit, toimeksiannot..." Neljäs ruutu: Ilves saa lisää monisteita. Harakka vielä sanoo: ... ja tehtävät." Sarjakuvan loppu.

Verkko-oppimisympäristö Moodle toimii opintojaksojen kotisivuna, mistä löytyy mm. opintojakson opiskelumateriaalit, tehtävät ja tehtävien palautuslaatikot. Opintojakson Moodle-ympäristön aukeaminen vaatii opiskelijan ilmoittautumisen ko. opintojaksolle – muistathan siis tehdä ilmoittautumisen vähintään 2 viikkoa ennen opintojakson alkamista!

Opiskelu verkon välityksellä vaatii, kuten muukin opiskelu, oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta sekä ajankäytön hallinnan ja tiedonhankinnan taitoja. Verkko-opiskelun määrä vaihtelee koulutusohjelmittain kokonaisesta verkkotutkinnosta pienempiin verkko-opintokokonaisuuksiin.

Antoisaa verkkotyöskentelyä!

Omaan kotiin

Tervehdys kaikille uusille opiskelijoille!

Opiskelun aloitus lähestyy. Uusi jakso elämässä tuo paljon uutta opeteltavaa ja saattaa tuntua stessaavalta.  Apunasi ovat nämä blogitekstien kautta avautuvat hoksautukset. Hoksautuksissa luomamme hahmot Poro, Ilves, Koira ja Harakka opastavat sinua opiskeluun liittyvissä asioissa .

Blogimme ensimmäinen teema on “Arjen ABC”. Sisällössä tuodaan esille, mitä kaikkea aloittavan opiskelijan arkeen kuuluu ennen opintojen alkua, opintojen alkaessa ja niiden ohella.

Arjen ABC:n ensimmäinen aihe on  “Omaan kotiin”. Moni aloittavista opiskelijoista muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen ja haluamme antaa vinkkejä sekä näkökulmia oman talouden ylläpitoon.

Mukavaa opiskelun alkua kaikille!

Opiskeluterveydenhoito

 

Vaihtoehtoinen teksti: Kuvituskuva, Ilves on terveydenhoitajan vastaanotolla. Terveydenhoitajan puhekupla: "YTHS".

Ammattikorkeakouluopiskelijan opiskeluterveydenhuollon palveluista vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, eli YTHS. Opiskeluterveydenhuollon palvelut kattavat terveyden- ja sairaanhoidon lisäksi opiskelijoiden terveyden ja opiskelukyvyn sekä opiskeluympäristön ja -yhteisön hyvinvoinnin edistämisen.

Tutustu tästä linkistä YTHS:n palveluihin ja mm. ajanvarauskäytäntöihin: https://www.yths.fi/

Osallistu myös opintojesi aloitukseen kuuluvaan YTHS-infoon!

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa . Terveydenhoitomaksu täytyy maksaa jokaiselta lukukaudelta riippumatta siitä, käyttääkö opiskelija palveluita lukukauden aikana. Kela ei lähetä maksusta erillistä laskua, vaan maksu täytyy muistaa maksaa  oma-aloitteisesti. Lue lisää Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksu

 

Ruoka ja talous

Millä keinoin ruokakulut saa pidettyä kohtuullisina?

Yksi suurimmista kuluista taloudessa ovat ruokaostokset. Valmisruokia voi välillä ostaa ajan ja vaivan säästämiseksi, mutta pitkälle siinä ei kuluissa säästetä. Edullisempaa olisi ostaa raaka-aineet oman ruoan valmistamiseen. Ruoan valmistamisessa ei heti tarvitse olla paras ja apua sekä inspiraatiota ruoanlaittoon voi saada monesta eri lähteistä aina ruokakirjoista nettiresepteihin.

Jotta ravinto ei heti pääsisi loppumaan, on suositeltavampaa tehdä isoja annoksia ruokaa kerralla useammaksi päiväksi.

Ennen ruokakauppaan lähtöä kannattaa laatia ostoslista. Ostoslistaa kootessa pystyy arvioimaan paremmin ostosten yhteishinnan. Jos kauppaan lähtee nälkäisenä, saattaa herkemmin päätyä heräteostoksille, kuten Ilvekselle tässä pääsi käymään.

Muistathan vertailla eri ruoka-aineiden kilohintoja!  Hintatarjouksia sekä alennuksia voi tarpeen tullen hyödyntää. Ja sitä saa välillä suoda itselleen myös herkutteluhetkiä!

Mukavaa kauppareissua!

Lataa täältä Marttaliiton tulostettava reseptivihkonen:  Kotiruokaa kolikoilla -opas by Marttaliitto

Marttaliiton sivuilta löydät livelähetyksiä, reseptejä ja vinkkejä talouden hallintaan!