Omaan kotiin

Tervehdys kaikille uusille opiskelijoille!

Opiskelun aloitus lähestyy. Uusi jakso elämässä tuo paljon uutta opeteltavaa ja saattaa tuntua stessaavalta.  Apunasi ovat nämä blogitekstien kautta avautuvat hoksautukset. Hoksautuksissa luomamme hahmot Poro, Ilves, Koira ja Harakka opastavat sinua opiskeluun liittyvissä asioissa .

Blogimme ensimmäinen teema on “Arjen ABC”. Sisällössä tuodaan esille, mitä kaikkea aloittavan opiskelijan arkeen kuuluu ennen opintojen alkua, opintojen alkaessa ja niiden ohella.

Arjen ABC:n ensimmäinen aihe on  “Omaan kotiin”. Moni aloittavista opiskelijoista muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen ja haluamme antaa vinkkejä sekä näkökulmia oman talouden ylläpitoon.

Mukavaa opiskelun alkua kaikille!

Asuminen

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva nimeltä Asuminen. Ensimmäinen ruutu: Asunnon etsiminen, Poro huomaa ilmoitustaulusta vapaan vuokra-asunnon ilmoituksen. Puhekupla: "Nyt löytyi hyvä asunto!" Toinen ruutu: Vuokrasopimus, Poro on katsomassa tulevaa asuntoaan vuokranantajan kanssa. Vuokranantaja puhekupla: "Tehdään vielä vuokrasopimus ja asunto on sinun." Kolmas ruutu: Muut sopimukset, Poro täyttelee tietokoneellaan sopimuksia. Puhekupla: "No niin, sitten sähkösopimus." Neljäs ruutu: Muutto, Poro kantaa asuntoonsa painavaa muuttolaatikkoa. Puhekupla: "Uuh, onpas painava." Sarjakuvan loppu.

Oman asunnon hankkiminen on jännittävää aikaa.

Olemme koonneet tähän Lapin ammattikorkeakoulun  “Aloittavan opiskelijan oppaassa” olevaa tietoa. Tutustu siis linkistä avautuvaan sisältöön, jossa on vinkkejä muun muassa asunnon hakemiseen:

https://www.lapinamk.fi/fi/Opiskelijalle/Opiskelijaelamaa/Asuminen

Kun muutat opiskelupaikkakunnalle, tee tilapäinen muuttoilmoitus maistraattiin. Jos haluat siirtyä vakinaisesti uuden kunnan asukkaaksi, teet sen  samalla muuttoilmoituksella: https://www.posti.fi/fi/henkiloille/muuttoilmoitus

Asunnon hankkimiseen kuuluu monenlaisia tehtäviä. Muista tarkistaa, kuuluuko asuntosi vuokraan sähkö ja vesi, vai maksetaanko ne erikseen? Sähkö- ja vesisopimus kannattaa hoitaa kuntoon jo ennen muuttoa.  Ota myös taloyhtiön puhelinnumerot talteen ja tutustu asuntosi asumisoppaaseen, mikäli sellainen on saatavilla. Muistathan  maksaa kaikki asumista koskevat laskut ajallaan.

Osa meistä arvostaa asunnon sijaintia lähellä opiskelukampusta, osa haluaa asua lähempänä keskustaa, työpaikkaansa, tai harrastuksiaan.  Jos asuntosi sijainti on  kauempana kampukselta ja et omista autoa, ota selvää kampuskaupunkisi julkisen liikenteen kulkuyhteyksistä.  Pyörällä pääsee mukavasti paikasta toiseen ilman erillisiä maksuja.

Lapin AMK:lla on toimipisteissään  pysäköintialueita, joissa on lämmitystolpallisia ja lämmitystolpattomia paikkoja. Lämmitystolpattomat paikat ovat opiskelijoiden käytössä vapaasti. Lämmitystolpallisille paikoille pysäköinti on luvallista 1.11.-15.4. välillä vain pysäköintiluvalla, muuna aikana paikalle pysäköinti on sallittua ilman lupaa. Pysäköintilupa on maksullinen. Mikäli haluat itsellesi pysäköintiluvan, olethan yhteydessä opiskelukampuksesi kiinteistömestariin: kiinteistomestarit.kemitornio@lapinamk.fi ja kiinteistomestarit.rovaniemi@lapinamk.fi

 

Kela – opintotuki

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva nimeltä Kela. Ensimmäinen ruutu: Ilves katsoo puhelintaan ja pohtii ääneen: "Vuokra. puhelinlasku, ruoka... Miten mulla riittää rahat opintojen ajan?" Toinen ruutu: Ilves menee kannettavansa ääreen toiveikkaana. Puhekupla: "Yksin asuvana korkeakouluopiskelijana olen oikeutettu opinto- ja yleiseen asumistukeen! Haen tukea saman tien!" Kolmas ruutu: Ilves törmää hankaliin kysymyksiin hakemuslomakkeessa ja empii. Puhekupla: "Ööh... Tota..." Kannettavan ruudusta tulevat tekstit: Saatko muita tuloja, täsmennä tarkempi päivämäärä, vakuutan antamani tiedot oikeiksi. Neljäs ruutu: Ilves palaa lomakkeen täyttämisestä Kysy Kelasta -sivuille. Puhekupla: "Tarvitsen vähän apua lomakkeen täyttämisessä..." Sarjakuvan loppu.

Opintojen rahoittamisesta

Ammattikorkeakouluopintoihin voi saada korkeakouluopiskelijoiden opintotukea. Opintotuen myöntämisen edellytyksinä ovat oppilaitokseen hyväksyminen, päätoiminen opiskelu, opintojen riittävä edistyminen ja taloudellisen tuen tarve. Aikuiskoulutustukea voivat saada työelämässä olevat palkansaajat ja yrittäjät, joilla on yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa.

Lapin ammattikorkeakoulun Aloittavan opiskelijan oppaaseen on koottu tietoa opintojen rahoittamiseen liittyen. Tutustu sisältöön tästä linkistä: https://www.lapinamk.fi/fi/Opiskelijalle/Opiskelu/Opintojen-rahoitus

 

Talouden hallinta

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva nimeltä Talouden hallinta. Ensimmäinen ruutu: Koira istuu rennosti sängyllä lukien kirjaa ja huomaa saaneensa viestin puhelimeensa. Toinen ruutu: Puhelimen viestiketju. Poro: "Haluaisiko joku lähteä kahville tänään?" Ilves: "Joo :)!" Siili: "Joo!! :D" Mäyrä: "Mihin aikaan?" Kolmas ruutu: Koira miettii tarkkaavaisena. Ajatuskupla: "Mmm, olisikohan varaa lähteä kahville?" Neljäs ruutu: Koira tulee päätökseensä. Ajatuskupla: "Luulen, että voin lähteä, kunhan en ylitä laatimaani budjettia." Koira kirjoittaa viestiryhmään: "Kuulostaa hyvältä! Minne mennään?" Sarjakuvan loppu.

Talouden hallinta

Oman talouden hallinta voi olla haasteellista ensikertalaisille. Rahankäytön seuraaminen on ensimmäinen askel tasapainottamaan talouttasi.

Jotta saat rahatilanteestasi selkeämmän kuvan, tarkkaile rahankäyttöä esimerkiksi muutaman viikon ajan. Aloita keräämällä ostoskuitit ja kirjaa käyttämäsi summat ja kohteet ylös.  Selvitä myös säännölliset tulosi ja  menosi verkkopankkista.

Vähennä tuloistasi pakolliset kulut, kuten asuminen, ruoka, puhelin ja netti sekä muut mahdolliset laskut. Näin selviää kuinka paljon rahaa sinulle jää  “muuhun elämiseen”.

Takuusäätiö on voittoa tavoittelematon sosiaalialan järjestö, joka ehkäisee ja ratkaisee kotitalouksien talous- ja velkaongelmia. Takuusäätiön verkkosivuilla on tietoa arjen rahankäytöstä,  kulutusvalinnoista ja säästämisen aloittamisesta.  Sivuilla on työkaluja ja vinkkejä budjetointiin ja  kohtuulliseen kuluttamiseen. Tutustu järjestön sivuihin tarkemmin tästä linkistä: https://www.takuusaatio.fi/hallitserahojasi/

 

Ruoka ja talous

Millä keinoin ruokakulut saa pidettyä kohtuullisina?

Yksi suurimmista kuluista taloudessa ovat ruokaostokset. Valmisruokia voi välillä ostaa ajan ja vaivan säästämiseksi, mutta pitkälle siinä ei kuluissa säästetä. Edullisempaa olisi ostaa raaka-aineet oman ruoan valmistamiseen. Ruoan valmistamisessa ei heti tarvitse olla paras ja apua sekä inspiraatiota ruoanlaittoon voi saada monesta eri lähteistä aina ruokakirjoista nettiresepteihin.

Jotta ravinto ei heti pääsisi loppumaan, on suositeltavampaa tehdä isoja annoksia ruokaa kerralla useammaksi päiväksi.

Ennen ruokakauppaan lähtöä kannattaa laatia ostoslista. Ostoslistaa kootessa pystyy arvioimaan paremmin ostosten yhteishinnan. Jos kauppaan lähtee nälkäisenä, saattaa herkemmin päätyä heräteostoksille, kuten Ilvekselle tässä pääsi käymään.

Muistathan vertailla eri ruoka-aineiden kilohintoja!  Hintatarjouksia sekä alennuksia voi tarpeen tullen hyödyntää. Ja sitä saa välillä suoda itselleen myös herkutteluhetkiä!

Mukavaa kauppareissua!

Lataa täältä Marttaliiton tulostettava reseptivihkonen:  Kotiruokaa kolikoilla -opas by Marttaliitto

Marttaliiton sivuilta löydät livelähetyksiä, reseptejä ja vinkkejä talouden hallintaan!