Opintojen aloittaminen

Tästä se alkaa!

Opiskelun alkaessa on paljon uutta opittavaa: opiskelukäytänteet – ja työvälineet,  opiskeluun liittyvä termistö, kampuksen tilat, terveydenhuollon palvelut, Kela… Miten voisi saada kaiken uuden haltuunsa?

Opintojen alku voi tuntua stressaavaltakin.     Tässä  blogiteemassa  Poro, Ilves, Koira ja Harakka opastavat sinua opintojen aloitukseen liittyvissä asioissa.

Lukuvuosi ja lukukausi

Vaihtoehtoinen teksti: Kuvituskuva, lukuvuosi kuvattuna Poron koulumatkoissa: Syys, talvi, kevät

 

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva lukukaudesta. Ensimmäinen ruutu: Harakka on pelinappulana lautapelissä. Hänellä on syysteemainen pukeutuminen ja hän on lukukauden ensimmäisellä ruudulla: "Mikä on lukukausi? Syyslukukausi alkaa 1. päivänä elokuuta..." Toinen ruutu: Harakka on edennyt lukukausi-lautapelin viimeiselle ruudulle talviteemaisessa asussa. Hän jatkaa: "... Ja päättyy 31. päivänä joulukuuta!" Kolmas ruutu: Harakka on nyt kevätlukukausilautapelin aloitusruudulla: "Kevätlukukausi alkaa 1. päivänä tammikuuta..." Neljäs ruutu: Harakka on kulkenut kevätlukukauden viimeiselle ruudulle kesäasussa: "... Ja päättyy 31. päivänä heinäkuuta!" Sarjakuvan loppu.

Mitä, mikä, missä?

Opiskelun alkaessa ammattikorkeakoulussa on hyvä saada käytössä oleva termistö haltuun.

Lukuvuosi tarkoittaa opiskeluvuotta, joka jakaantuu syys- ja kevätlukukauteen. Lukuvuosi starttaa ammattikorkeakoulussa koulutuskohtaisesti syyslukukaudella elo- tai syyskuussa ja kevätlukukaudella tammikuussa.    Lukuvuoteen kuuluu myös itsenäisiä opiskeluviikkoja, joulutauko ja  mahdollisia kesäopintoja.

Olethan suorittanut opiskelun aloitukseen liittyvän Startti korkeakouluopintoihin -itseopiskelupaketin?

 

OPS ja HOPS

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva OPS- ja HOPS-aiheesta. Ensimmäinen ruutu: Harakka kertoo termeistä palapeliesimerkin avulla: "Mikä on OPS ja HOPS?" Toinen ruutu: Palapeleissä lukee opetussuunnitelmaan liittyvää sisältöä: Osaamistavoitteet, laajuuden ajankohta, ammattiopinnot, arviointikriteerit, perusopinnot. Harakka jatkaa: "OPS eli opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. OPS:sta näkee opintohen osaamistavoitteet, laajuuden ajankohdan ja opintojaksojen arviointikriteerit." Kolmas ruutu: Harakka lisää Harjoittelu-palan palapeliin. "HOPS eli Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laadinta jo opintojen alussa opiskelijan ohjaajan (opo) avustuksella opetussuunnitelman pohjalta. Neljäs ruutu: Palapeliin on lisätty seuraavat palat: Vapaavalintaiset opinnor, opinnäytetyö, hyväksiluetut opinnot. Harakka: "HOPS:ssa opintojen kulku suunnitellaan opinto- ja urasuunnitelman mukaisesti, esim. vapaasti valittavat opinnot, harjoittelu ja hyväksiluettavat opintojaksot. eHOPS näkyy Peppin kirjautuneella käyttäjällä." Sarjakuvan loppu.

Oletko jo käynyt tutustumassa koulutuksesi opetussuunnitelmaan? Opetussuunnitelmat löytyvät ammattikorkeakoulumme sivuilta: https://opinto-opas-amk.peppi.lapit.csc.fi

Lapin ammattikorkeakoulussa opetussuunnitelmat ovat osaamisperustaisia ja ne muodostuvat  ydinosaamisen,  profiloivan osaamisen, tutkimus- ja kehittämisosaamisen sekä ammattitaitoa edistävän harjoittelun osioista. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelusuunnitelmallesi (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta ryhmäsi opinto-ohjaajalta.

 

Opintopiste

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva opintopisteistä. Ensimmäinen ruutu: Harakka selittää termiä folioilmapallojen avulla. "Mikä on opintopiste?" Toinen ruutu: Harakka ottaa kädestään pois 5-numeron muotoisen pallon. "Ammattikorkeakouluasetuksen mukaan opintojen mitoituksen peruste on opintopiste." Kolmas ruutu: Harakka ojentaa irrottamansa pallon opiskelijalle, jolle on kertynyt 135 tuntia opinnoissa. Harakka jatkaa: "Opintojaksot pisteytetään niiden edellyttämän työmäärän mukaan." Neljäs ruutu: Harakka esittää rivin opiskelijoita, joille on kertynyt paljon opintopisteitä folioilmapallojen muodossa. "Ammattikorkeakoulututkintoon johtavien opintojen laajuus on 180, 210, 240 tai 270 opintopistettä." Sarjakuvan loppu.

Yksi opintovuosi on 1600 tuntia opiskelijan päätoimista työskentelyä. Se vastaa 60 opintopisteen suoritusta opintovuoden aikana. Yhden opintopisteen työmäärä on opiskelijalle noin 27 tuntia. Opintopistettä vastaava työmäärä arvioidaan suhteessa osaamistavoitteisiin.

 

Hyväksiluku

Vaihtoehtoinen teksti: Kuvituskuva, monisteeseen on leimattu sana: hyväksiluettu. Monisteessa lukee: Aikaisemmat opinnot, liitetty osaksi opintoja.

Mitä tarkoittaa hyväksiluku?

Lapin ammattikorkeakoulun tutkintosäännön mukaan opiskelija saa tutkintoa  suorittaessaan lukea hyväkseen muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa
korkeakoulussa tai muussa oppilaitoksessa suorittamiaan opintoja sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla samantasoisilla opinnoilla. Opiskelija saa lukea hyväkseen tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin hankitulla osaamistavoitteiden mukaisella osaamisella .

Jos sinulla on aikaisempaa hankittua osaamista, tämä osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (HOT-käytäntö) on mahdollista. Hyväksilukuun liittyvät toiminnot on hyvä käynnistää keskustelemalla koulutuksesi opinto-ohjaajan kanssa.

 

Verkko-opinnot

Vaihtoehtoinen teksti: Kuvituskuva, Koira on kannettavan tietokoneensa äärellä kuuntelemassa etäopetusta Adobe Connect- alustan kautta. Web-kameralla esiintyvä Harakka ilmoittaa: "Tervetuloa etäluennolle!"

Mitä ovat verkko-opinnot?

Etä-, eli verkko-opinnoissa oppimistapahtuma ei ole sidottu kampuksella tapahtuvaan luokkaopetukseen, vaan opiskelet osittain tai kokonaan erilaisissa verkkoympäristöissä.  Verkko-opiskelussa toteutuu samat elementit kuin perinteisessä luokkaopetuksessa kampuksella, sillä myös verkko-opintojaksolla luet, kirjoitat, kuuntelet ja keskustelet.

Verkko-opiskeluun tarvitset toimivan tietokoneen ja internet-yhteyden. Verkon välityksellä tapahtuva opiskelu ei vaadi erityistä tietoteknistä osaamista.  Lapin AMKin eOppimispalveluiden tukihenkilöt antavat tarvittaessa henkilökohtaista apua  tietoteknisissä ongelmissa maanantaista perjantaihin klo 8–21 ja lauantaisin sopimuksen mukaan.  eOppimispalveluiden sivulle on koottu paljon hyvää tietoa juurikin verkko-opiskeluun liittyen. Tutustu sisältöön ja mm. päivystävän tukihenkilön yhteystietoihin  tästä linkistä:https://eoppimispalvelut.fi/

 

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva verkko-oppimisympäristöstä Moodlesta. Ensimmäinen ruutu: Harakka pitää Moodle-alustan logoa kädessään: "Mikä on Moodle?" Toinen ruutu: Ilves katsoo opetusta kannettavastaan. Harakka jatkaa tietokoneen ruudulta: "Moodle on verkko-oppimisympäristö..." Kolmas ruutu: Harakka antaa tietokoneen ruudun läpi monisteita Ilvekselle. Harakka jatkaa: "... johon opettajat antavat opiskelijoille materiaalit, toimeksiannot..." Neljäs ruutu: Ilves saa lisää monisteita. Harakka vielä sanoo: ... ja tehtävät." Sarjakuvan loppu.

Verkko-oppimisympäristö Moodle toimii opintojaksojen kotisivuna, mistä löytyy mm. opintojakson opiskelumateriaalit, tehtävät ja tehtävien palautuslaatikot. Opintojakson Moodle-ympäristön aukeaminen vaatii opiskelijan ilmoittautumisen ko. opintojaksolle – muistathan siis tehdä ilmoittautumisen vähintään 2 viikkoa ennen opintojakson alkamista!

Opiskelu verkon välityksellä vaatii, kuten muukin opiskelu, oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta sekä ajankäytön hallinnan ja tiedonhankinnan taitoja. Verkko-opiskelun määrä vaihtelee koulutusohjelmittain kokonaisesta verkkotutkinnosta pienempiin verkko-opintokokonaisuuksiin.

Antoisaa verkkotyöskentelyä!

Opiskelijatuutorit

Mikä on opiskelijatuutori?

Opiskelijatuutori on Lapin ammattikorkeakoulussa aiemmin opiskelunsa aloittanut opiskelija, joka on saanut koulutuksen tuutortoimintaan. Koskipa asiasi sitten opiskelua, harrastuksia tai vaikka iltaelämää, voit kääntyä oman koulutuksesi opiskelijatuutorin puoleen. Kaikki kampuksen  tuutorit ohjaavat opiskelijoita riippumatta omasta  opiskelualastaan. Kampuksen käytävillä tuutorit tunnistaa punaisista huppareista ja tavallisesti he myös esittäytyvät   aloittaville opiskelijaryhmille opiskelun ensimmäisten viikkojen aikana.

Lukuvuoden 2021-2022 opiskelijatuutorlistan näet tästä linkistä: https://www.lapinamk.fi/fi/Opiskelijalle/Ohjaus-ja-neuvonta/Tuutorointi

 

 

Ajanhallintaa

Opiskelu, perhe, ystävät, työnteko, harrastukset, nukkuminen, palautuminen      – ELÄMÄ?!

Miten tämän kaiken ehtii ja pystyy tekemään? Osalle ajanhallinta on luontaista ja osalle taas ei. Ammattikorkeakoulumme kuraattorit ovat julkaisseet kotisivullaan “Arjen ituja” paljon hyvää materiaalia opiskeluhyvinvointiin liittyen. Sivulla on tietoa myös ajanhallintaan liittyen. Tutustu sisältöön tästä linkistä: https://blogi.eoppimispalvelut.fi/arjenituja/riittaako-aika-muistanko-kaiken/

 

 

Opiskeluterveydenhoito

 

Vaihtoehtoinen teksti: Kuvituskuva, Ilves on terveydenhoitajan vastaanotolla. Terveydenhoitajan puhekupla: "YTHS".

Ammattikorkeakouluopiskelijan opiskeluterveydenhuollon palveluista vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, eli YTHS. Opiskeluterveydenhuollon palvelut kattavat terveyden- ja sairaanhoidon lisäksi opiskelijoiden terveyden ja opiskelukyvyn sekä opiskeluympäristön ja -yhteisön hyvinvoinnin edistämisen.

Tutustu tästä linkistä YTHS:n palveluihin ja mm. ajanvarauskäytäntöihin: https://www.yths.fi/

Osallistu myös opintojesi aloitukseen kuuluvaan YTHS-infoon!

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa . Terveydenhoitomaksu täytyy maksaa jokaiselta lukukaudelta riippumatta siitä, käyttääkö opiskelija palveluita lukukauden aikana. Kela ei lähetä maksusta erillistä laskua, vaan maksu täytyy muistaa maksaa  oma-aloitteisesti. Lue lisää Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksu

 

Saavutettavuus – yksilölliset järjestelyt

Lapin ammattikorkeakoulussa opiskelun yksilölliset järjestelyt toteutetaan opiskelijan tarpeet huomioiden. Taustalla voi olla esimerkiksi fyysinen tai psyykkinen sairaus, vamma, oppimisvaikeus, jännittämisongelmat, elämän hallinnan haasteet tai erilaiset kriisitilanteet.

Yksilöllisiä järjestelyitä voidaan tarjota määräaikaisesti tai koko opintojen ajalle. Sisältö ja toteutus pohjautuvat opiskelijan tarpeisiin, elämän- ja opiskelun tilanteeseen. Tukimuodot voivat liittyä esimerkiksi opetus- ja ohjaustilanteisiin, oppimisympäristön järjestelyihin tai tenttitilanteisiin. Ne voivat olla mm. opetusjärjestelyjä, erilaisia opetusmateriaaleja tai apuvälineiden käyttömahdollisuuksia.

Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa yksilöllisistä järjestelyistä.

Saavutettavuus Lapin ammattikorkeakoulussa.