Asuminen

Vaihtoehtoinen teksti: Neljän ruudun sarjakuva nimeltä Asuminen. Ensimmäinen ruutu: Asunnon etsiminen, Poro huomaa ilmoitustaulusta vapaan vuokra-asunnon ilmoituksen. Puhekupla: "Nyt löytyi hyvä asunto!" Toinen ruutu: Vuokrasopimus, Poro on katsomassa tulevaa asuntoaan vuokranantajan kanssa. Vuokranantaja puhekupla: "Tehdään vielä vuokrasopimus ja asunto on sinun." Kolmas ruutu: Muut sopimukset, Poro täyttelee tietokoneellaan sopimuksia. Puhekupla: "No niin, sitten sähkösopimus." Neljäs ruutu: Muutto, Poro kantaa asuntoonsa painavaa muuttolaatikkoa. Puhekupla: "Uuh, onpas painava." Sarjakuvan loppu.

Oman asunnon hankkiminen on jännittävää aikaa.

Olemme koonneet tähän Lapin ammattikorkeakoulun  “Aloittavan opiskelijan oppaassa” olevaa tietoa. Tutustu siis linkistä avautuvaan sisältöön, jossa on vinkkejä muun muassa asunnon hakemiseen:

https://www.lapinamk.fi/fi/Opiskelijalle/Opiskelijaelamaa/Asuminen

Kun muutat opiskelupaikkakunnalle, tee tilapäinen muuttoilmoitus maistraattiin. Jos haluat siirtyä vakinaisesti uuden kunnan asukkaaksi, teet sen  samalla muuttoilmoituksella: https://www.posti.fi/fi/henkiloille/muuttoilmoitus

Asunnon hankkimiseen kuuluu monenlaisia tehtäviä. Muista tarkistaa, kuuluuko asuntosi vuokraan sähkö ja vesi, vai maksetaanko ne erikseen? Sähkö- ja vesisopimus kannattaa hoitaa kuntoon jo ennen muuttoa.  Ota myös taloyhtiön puhelinnumerot talteen ja tutustu asuntosi asumisoppaaseen, mikäli sellainen on saatavilla. Muistathan  maksaa kaikki asumista koskevat laskut ajallaan.

Osa meistä arvostaa asunnon sijaintia lähellä opiskelukampusta, osa haluaa asua lähempänä keskustaa, työpaikkaansa, tai harrastuksiaan.  Jos asuntosi sijainti on  kauempana kampukselta ja et omista autoa, ota selvää kampuskaupunkisi julkisen liikenteen kulkuyhteyksistä.  Pyörällä pääsee mukavasti paikasta toiseen ilman erillisiä maksuja.

Lapin AMK:lla on toimipisteissään  pysäköintialueita, joissa on lämmitystolpallisia ja lämmitystolpattomia paikkoja. Lämmitystolpattomat paikat ovat opiskelijoiden käytössä vapaasti. Lämmitystolpallisille paikoille pysäköinti on luvallista 1.11.-15.4. välillä vain pysäköintiluvalla, muuna aikana paikalle pysäköinti on sallittua ilman lupaa. Pysäköintilupa on maksullinen. Mikäli haluat itsellesi pysäköintiluvan, olethan yhteydessä opiskelukampuksesi kiinteistömestariin: kiinteistomestarit.kemitornio@lapinamk.fi ja kiinteistomestarit.rovaniemi@lapinamk.fi