Toivotamme kaikille iloista Lucian päivää kaikille!
Itsenäisyyspäivän tervehdys
Viestintä
Kommunikaatio on tärkeää opiskelussa sekä työelämässä. Sekä suullisen että kirjallisen viestinnän tulee olla selkeää. Jos viestinnässä on epäselvyyksiä, kannattaa ne selvittää mahdollisimman pian erehdyksien välttämiseksi.
Lisäksi on hyvä miettiä, miten muotoilla viesti, kun lähetät viestin tai vastaat viestiin. Muotoile tekstisi ymmärrettäväksi. Sähköpostiviestiä kirjoittaessasi hyödynnä tarvittaessa wordin oikolukua kirjoitusvirheiden välttämiseksi. Älä kirjoita viestejä kiireessä ja harmistuneena. Joskus aikalisän ottaminen on hyödyllistä — sen minkä kirjoittaa, pitää pystyä sanomaan myös kasvotusten.
Opiskeluhyvinvointiin vaikuttaa sosiaalinen opiskeluympäristö
Sosiaalinen opiskeluympäristö muodostuu ihmisistä, joiden kanssa olemme tekemisissä. Tähän ympäristöön kuuluu kaikki läheisimmät ihmiset ja sosiaaliset verkostot, jotka muodostamme opiskeluelämässä. Hyvä sosiaalinen ympäristö on tärkeä hyvinvoinnille ja sen tunnusmerkkejä ovat muun muassa huolenpito, turvallisuus, avoimuus ja kunnioittava vuorovaikutus. Sosiaalisesti esteettömässä opiskeluympäristössä on ilmapiiri, jossa jokainen voi olla ilman pelkoa syrjinnästä, väheksymisestä tai kiusaamisesta.
Lue lisää esteettömästä sosiaalisesta ympäristöstä tästä linkistä: Vates-säätiö
Opiskeluhyvinvointiin vaikuttaa fyysinen opiskeluympäristö
Fyysiseen opiskeluympäristöön kuuluvat muun muassa oppilaitoksen tilat, opetusvälineet, ja oppimateriaalit . Fyysisen opiskeluympäristön tulee olla esteetön niin liikkumisen, näkemisen kuin kuulemisenkin osalta. Esteetön opiskeluympäristö mahdollistaa tasapuoliset mahdollisuudet kaikille opiskelijoille toimintakyvystä riippumatta.
Lue lisää fyysisestä esteettömyydestä tästä linkista: Vates-säätiö
Miten hyödynnän vahvuuksiani
Missä olet hyvä? Mitkä ovat sinun vahvuutesi? Näihin kysymyksiin voi olla vaikea vastata esimerkiksi työhaastattelussa, jos ei ole miettinyt asiaa sen syvemmin. Vahvuudet ovat taitoja, kykyjä ja ominaisuuksia, jotka tuovat parhaat puolemme esiin. Omien vahvuuksien tunnistaminen tuo lisää itsevarmuutta ja näitä vahvuuksia pystyy hyödyntämään opiskelu- ja työelämässä.
Motivaation ylläpitäminen
Opiskelua vie eteenpäin ennen kaikkea opiskelijan oma motivaatio. Opiskelua voi motivoida useampikin asia: uuden oppiminen, opiskeltavan alan erikoisuuksiin perehtyminen ja tietenkin itse tutkinto.
Motivaation vaihtelu opintojen aikana on varsin yleistä. Se on hyvä tiedostaa, ja tarvittaessa tarkastella, millä tavoilla motivaatiotason saa taas nousemaan. Tehtävien saaminen valmiiksi, opiskeleminen yhdessä muiden opiskelutovereiden kanssa sekä henkilökohtaiset tavoitteet lisäävät kaikki mielekkyyttä opiskeluun.
Joskus voi tulla toisiin aatoksiin opiskelemastaan alasta. Se on hyvä asia huomata ja myöntää, että harha-askelia voi sattua kenelle tahansa. Tärkeintä on löytää se oma opiskeluala ja sen myötä motivaatio opiskeluun palaa varmasti.
Missä opiskelen?
Opiskelu vaatii paljon aikaa ja energiaa, on siis tärkeää löytää itselle hyvä paikka opiskella luentojen ulkopuolella. Kannattaa kokeilla useimpia paikkoja. Opimme eri tavoilla, joten on luonnollista olettaa, että erilaiset tilat motivoivat meitä eri tavalla. Toiset vaativat työskentelyyn täydellisen hiljaisuuden, toiset taas tarvitsevat vilisevää elämää ympärilleen ja toisille riittää mukava ja tuttu ympäristö. Minkä näistä tunnistat omaksesi?
Vastuullisuus
Korkeakoulussa opiskelijat ottavat vastuun omasta opiskelusta. Opintojen aikana tulee tehtyä useita projekteja yksin tai ryhmässä. Jotta työt saadaan tehtyä, pitää ottaa vastuu omasta työpanoksesta. Muistetaan siis pysyä ahkerina ja pidetään hyvä työrytmi yllä, näin mikä tahansa projekti saadaan ajoissa valmiiksi. Ryhmätöitä tehdessä näin säästyy ylimääräiseltä draamalta, kun kaikki tehdään sovitusti ja ajallaan.
Otetaan mukaan ja ollaan mukana
Vapaa-aika
Opiskelun alkaessa on paljon opittavaa ja tehtävää. Olethan muistanut jättää aikaa myös itsellesi ja opiskelun ulkopuoliselle aktiviteetille?
Seuraavissa hoksautuksissa käsittelemme Ilveksen, Poron ja Koiran kanssa vapaa-ajan tärkeyttä. Opiskelun ja vapaa-ajan tasapainottaminen on yksi keino opiskeluhyvinvoinnin saavuttamiseksi.
Harrastukset
Opiskelun vastapainoksi on hyvä olla jokin harrastus. Harrastusten avulla voi myös löytää samanhenkisiä ihmisiä ja saada uusia ystäviä.
Rovaniemen kampuksen opiskelijoiden ”Hyvinvointipassi” sisältää vakioharjoitusvuoroja, kuntosalipalveluita, kulttuuria sekä muita erilaisia hyvinvointia tukevia palveluita. Hyvinvointipassia koordinoi Lapin yliopiston ylioppilaskunta. Hyvinvointipassin tarjonta kootaan ja päivitetään LYY:n verkkosivulle (https://lyy.fi/hyvinvointipassi/)
Kemissä ja Torniossa opiskeleville on tarjolla erilaisia opiskelijahintaisia liikunnan ja kulttuurin hyvinvointietuja. Tutustu tarjontaa tästä linkistä:Liikuntapalveluiden sivut
Voit halutessasi hyödyntää myös ammatikorkakoulumme hyvinvointiohjaajan palveluita. Ohjaaja antaa sinulle vinkkejä ja neuvoja liikunnan aloittamiseen, hyvinvointiin ja jaksamiseen. Tapaamiset voivat tapahtua esimerkiksi puhelimen, etäyhteyden tai sähköpostin välityksellä. Myös lähitapaaminen on mahdollista niin sovittaessa.
Ota rohkeasti yhteyttä!
Rovaniemi, Kemi ja Tornio
Mika Vettainen
mika.vettainen(at)ulapland.fi
040 182 6341
Lukuvuosi ja lukukausi
Mitä, mikä, missä?
Opiskelun alkaessa ammattikorkeakoulussa on hyvä saada käytössä oleva termistö haltuun.
Lukuvuosi tarkoittaa opiskeluvuotta, joka jakaantuu syys- ja kevätlukukauteen. Lukuvuosi starttaa ammattikorkeakoulussa koulutuskohtaisesti syyslukukaudella elo- tai syyskuussa ja kevätlukukaudella tammikuussa. Lukuvuoteen kuuluu myös itsenäisiä opiskeluviikkoja, joulutauko ja mahdollisia kesäopintoja.
Olethan suorittanut opiskelun aloitukseen liittyvän Startti korkeakouluopintoihin -itseopiskelupaketin?
Opintopiste
Hyväksiluku
Mitä tarkoittaa hyväksiluku?
Lapin ammattikorkeakoulun tutkintosäännön mukaan opiskelija saa tutkintoa suorittaessaan lukea hyväkseen muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa
korkeakoulussa tai muussa oppilaitoksessa suorittamiaan opintoja sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla samantasoisilla opinnoilla. Opiskelija saa lukea hyväkseen tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin hankitulla osaamistavoitteiden mukaisella osaamisella .
Jos sinulla on aikaisempaa hankittua osaamista, tämä osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (HOT-käytäntö) on mahdollista. Hyväksilukuun liittyvät toiminnot on hyvä käynnistää keskustelemalla koulutuksesi opinto-ohjaajan kanssa.
Opiskelijatuutorit
Mikä on opiskelijatuutori?
Opiskelijatuutori on Lapin ammattikorkeakoulussa aiemmin opiskelunsa aloittanut opiskelija, joka on saanut koulutuksen tuutortoimintaan. Koskipa asiasi sitten opiskelua, harrastuksia tai vaikka iltaelämää, voit kääntyä oman koulutuksesi opiskelijatuutorin puoleen. Kaikki kampuksen tuutorit ohjaavat opiskelijoita riippumatta omasta opiskelualastaan. Kampuksen käytävillä tuutorit tunnistaa punaisista huppareista ja tavallisesti he myös esittäytyvät aloittaville opiskelijaryhmille opiskelun ensimmäisten viikkojen aikana.
Lukuvuoden 2021-2022 opiskelijatuutorlistan näet tästä linkistä: https://www.lapinamk.fi/fi/Opiskelijalle/Ohjaus-ja-neuvonta/Tuutorointi
Ajanhallintaa
Opiskelu, perhe, ystävät, työnteko, harrastukset, nukkuminen, palautuminen – ELÄMÄ?!
Miten tämän kaiken ehtii ja pystyy tekemään? Osalle ajanhallinta on luontaista ja osalle taas ei. Ammattikorkeakoulumme kuraattorit ovat julkaisseet kotisivullaan “Arjen ituja” paljon hyvää materiaalia opiskeluhyvinvointiin liittyen. Sivulla on tietoa myös ajanhallintaan liittyen. Tutustu sisältöön tästä linkistä: https://blogi.eoppimispalvelut.fi/arjenituja/riittaako-aika-muistanko-kaiken/
Asuminen
Oman asunnon hankkiminen on jännittävää aikaa.
Olemme koonneet tähän Lapin ammattikorkeakoulun “Aloittavan opiskelijan oppaassa” olevaa tietoa. Tutustu siis linkistä avautuvaan sisältöön, jossa on vinkkejä muun muassa asunnon hakemiseen:
https://www.lapinamk.fi/fi/Opiskelijalle/Opiskelijaelamaa/Asuminen
Kun muutat opiskelupaikkakunnalle, tee tilapäinen muuttoilmoitus maistraattiin. Jos haluat siirtyä vakinaisesti uuden kunnan asukkaaksi, teet sen samalla muuttoilmoituksella: https://www.posti.fi/fi/henkiloille/muuttoilmoitus
Asunnon hankkimiseen kuuluu monenlaisia tehtäviä. Muista tarkistaa, kuuluuko asuntosi vuokraan sähkö ja vesi, vai maksetaanko ne erikseen? Sähkö- ja vesisopimus kannattaa hoitaa kuntoon jo ennen muuttoa. Ota myös taloyhtiön puhelinnumerot talteen ja tutustu asuntosi asumisoppaaseen, mikäli sellainen on saatavilla. Muistathan maksaa kaikki asumista koskevat laskut ajallaan.
Osa meistä arvostaa asunnon sijaintia lähellä opiskelukampusta, osa haluaa asua lähempänä keskustaa, työpaikkaansa, tai harrastuksiaan. Jos asuntosi sijainti on kauempana kampukselta ja et omista autoa, ota selvää kampuskaupunkisi julkisen liikenteen kulkuyhteyksistä. Pyörällä pääsee mukavasti paikasta toiseen ilman erillisiä maksuja.
Lapin AMK:lla on toimipisteissään pysäköintialueita, joissa on lämmitystolpallisia ja lämmitystolpattomia paikkoja. Lämmitystolpattomat paikat ovat opiskelijoiden käytössä vapaasti. Lämmitystolpallisille paikoille pysäköinti on luvallista 1.11.-15.4. välillä vain pysäköintiluvalla, muuna aikana paikalle pysäköinti on sallittua ilman lupaa. Pysäköintilupa on maksullinen. Mikäli haluat itsellesi pysäköintiluvan, olethan yhteydessä opiskelukampuksesi kiinteistömestariin: kiinteistomestarit.kemitornio@lapinamk.fi ja kiinteistomestarit.rovaniemi@lapinamk.fi
Kela – opintotuki
Opintojen rahoittamisesta
Ammattikorkeakouluopintoihin voi saada korkeakouluopiskelijoiden opintotukea. Opintotuen myöntämisen edellytyksinä ovat oppilaitokseen hyväksyminen, päätoiminen opiskelu, opintojen riittävä edistyminen ja taloudellisen tuen tarve. Aikuiskoulutustukea voivat saada työelämässä olevat palkansaajat ja yrittäjät, joilla on yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa.
Lapin ammattikorkeakoulun Aloittavan opiskelijan oppaaseen on koottu tietoa opintojen rahoittamiseen liittyen. Tutustu sisältöön tästä linkistä: https://www.lapinamk.fi/fi/Opiskelijalle/Opiskelu/Opintojen-rahoitus
Talouden hallinta
Talouden hallinta
Oman talouden hallinta voi olla haasteellista ensikertalaisille. Rahankäytön seuraaminen on ensimmäinen askel tasapainottamaan talouttasi.
Jotta saat rahatilanteestasi selkeämmän kuvan, tarkkaile rahankäyttöä esimerkiksi muutaman viikon ajan. Aloita keräämällä ostoskuitit ja kirjaa käyttämäsi summat ja kohteet ylös. Selvitä myös säännölliset tulosi ja menosi verkkopankkista.
Vähennä tuloistasi pakolliset kulut, kuten asuminen, ruoka, puhelin ja netti sekä muut mahdolliset laskut. Näin selviää kuinka paljon rahaa sinulle jää “muuhun elämiseen”.
Takuusäätiö on voittoa tavoittelematon sosiaalialan järjestö, joka ehkäisee ja ratkaisee kotitalouksien talous- ja velkaongelmia. Takuusäätiön verkkosivuilla on tietoa arjen rahankäytöstä, kulutusvalinnoista ja säästämisen aloittamisesta. Sivuilla on työkaluja ja vinkkejä budjetointiin ja kohtuulliseen kuluttamiseen. Tutustu järjestön sivuihin tarkemmin tästä linkistä: https://www.takuusaatio.fi/hallitserahojasi/