ETUSIVU

Lapin matkailijamäärät ovat kasvussa, mikä luo matkailualalle uusia osaamistarpeita. Tämän päivän matkailija on erittäin laatutietoinen. Hän on kiinnostunut vastuullisuudesta, paikallisesta kulttuurista ja uusista kokemuksista. Hän tutustuu mielellään paikallisiin käsityötaitoihin ja designiin. Käsityömatkailussa on potentiaalia vastata laatutietoisten matkailijoiden tarpeisiin. Käsitöiden avulla voimme tarjota matkailijalle tekemistä, näkemistä, tuntemista – sekä erityisesti kokemista ja oppimista.

Lapista käsin -hankkeessa olemme tarjonneet käsityöyrittäjille ja muille käsitöiden tekijöille mahdollisuuden oman osaamisensa lisäämiseen täydennyskoulutuksen avulla. Täydennyskoulutus alkoi lokakuussa 2019 ja päättyi keväällä 2021. Puolentoista vuoden aikana olemme yhdessä 24 opiskelijan kanssa käyneet koulutuksessa läpi  miten käsityötuotteita ja -palveluita voi kehittää matkailuelinkeinoon soveltuviksi. Olemme tutustuneet matkailun toimintakenttään, täydentäneet opiskelijoiden matkailuosaamista sekä pohtineet tuotteistamista ja tuotteiden onnistunutta kohdentamista. Lisäksi olemme ideoineet yhdessä uusia matkailupalveluita ja matkamuistoja.

Kokemukset ja opit on koottu hankkeen tuottamaan julkaisuun “Käsityömatkailun polulla – Miten teet luovuudesta elämyksen”.  Julkaisu on tarkoitettu käsityöyrittäjille ja yrittäjiksi suuntaaville omien palveluiden tuotteistamisen tueksi. Käsikirja koostuu useista matkailun ja luovan alojen asiantuntijapuheenvuoroista, harjoituksista ja kokemuspuheenvuoroista, jotka auttavat käsityömatkailutuotteen kehittämisessä. Tutustu käsikirjaan tästä linkistä!

Hanke on päättynyt 30.6.2021. Näiltä sivuilta löydät hankkeeseen liittyvää materiaalia ja tuloksia. Mikäli haluat lisätietoja hankkeesta ja täydennyskoulutusohjelmastamme, ota yhteyttä Piia Kilpimaa ja/tai Outi Kugapi etunimi.sukunimi(at)ulapland.fi.