NAAPA DESIGN: juurevaa taidekäsityötä

Naapa design syntyi rohkeudesta ja itsensä kohtaamisesta. Se on samaan aikaan tulos vuosien työskentelystä itsensä kanssa sekä työväline itsensä kanssa työskentelyyn. Eräänlainen eteenpäin puskeva voima, uskallus hypätä tuntemattomaan, siirtymä turhautumisesta toimintaan. 

Naapa on kahden naisen yhteinen askel kohti luovaa itsensä ilmaisua.

Olemme tunteneet toisemme nuoruusiästä saakka. Jakaneet unohtumattomia kokemuksia Nuorgamissa kioskimyyjinä sekä Helsingissä reggaen tahdissa tanssahdellen, kasvaneet yhdessä elämää pohtien, tukeneet toista hetkissä eläen. 

Taiteen parantava voima näkyy meissä molemmissa. Se näkyy kuluneissa vuosissa ja siinä minkä matkan olemme kumpikin tahoillamme kulkeneet tähän pisteeseen. Se näkyy tässä hetkessä, jossa muotoutuu me, Naapa designin kaksi rohkeaa perustajaa. Yhtäkkiä yhdessä tekemässä sitä, mistä on vuosia vain haaveiltu. 

Sana Naapa ei tietääksemme tarkoita mitään suomen kielessä, mutta meille siihen kiteytyy kelottuneiden aapojen keskellä avautuva sekä tunturirakkojen laelta henkeä haukkova sielujemme maisema. Korujemme poro jutaa noita maisemia aikansa, elää ja kulkee taipaleensa. Kunnioitamme sen merkitystä pohjoisen elämän ikiaikaisena mahdollistajana. 

Haluamme luoda materiaalimme arvoista kestävää kauneutta.

Marika Kavakka on 31-vuotias, pian sisustus- ja tekstiilimuotoilun maisteriksi valmistuva taidekäsityöläinen Rovaniemellä. Hän on kiinnostunut ihmisen henkisen hyvinvoinnin tukemisen mahdollisuuksista suunnittelijan työssään. Hänelle on tärkeää luoda teoksia, joilla on merkitystä ja jonkinlainen sanoma itsessään kerrottavana. Marika on kotoisin Sodankylästä ja lappilaisuus onkin aina vetänyt hänet etelästä takaisin pohjoiseen. 

”Poronnahkaa työstäessäni mieleni vie minut omille juurilleni, Sompiolaiseen kulttuuriperintöön. Isäni lapsuudenkoti on jäänyt altaan alle, mutta tunnen yhä kantavani mukanani tarinoita tältä alueelta”. 

Sisna eli kasviparkittu poronnahka on materiaalina ainutlaatuinen niin tunnultaan kuin tuoksultaankin. Poron sarvi taas kätkee sisäänsä erilaisia muotoja ja yksilöllisyys korostuu sarven palasia käsin hioessa ja koruiksi muotoillessa. 

Koruista voi aistia materiaalin kunnioituksen ja tuntea korpisoiden runollisen kauneuden.

ELSA HÄKKINEN on 31-vuotias taiteilija ja taidekäsityöläinen. Hän asuu Rovaniemellä ja toivoo voivansa luoda merkityksellisyyden hippusia maailmaan. Poronkynnessä materiaalina houkuttaa sen harvinaisuus ja vielä löytämättömät, kutkuttavat mahdollisuudet. Kovan materiaalin elämästä kertovat sen pienet hauraat, arvokkaat uurteet, mitään silottelematta. Tekovaiheessa korostuvat voimakas konkreettisuus ja omat onnistumisen kokemukset. Jokainen uniikki kynsi tuntuu tehdessä kertovan, minkä muodon korua varten haluaa ottaa.

Tervetuloa seuraamaan Naapan tarinaa:

www.instagram.com/naapadesign

www.facebook.com/naapadesign

 

Postauksen kuvat: Marika Kavakka ja Elsa Häkkinen