Sosiaalisen kuntoutuksen paikka itsenäisenä toimintamuotona osana palvelujärjestelmää on epäselvä.Tämä on mahdollistanut sen, että hyvin monen tyyppistä kuntouttavaa toimintaa on voitu järjestää sosiaalisena kuntoutuksena ja sen toimintamuodot vaihtelevat merkittävästi paikallisesti. Haasteita ovat tuottaneet myös tiedottamisen puutteet oikeuksista ja palveluista ja sen myötä syntyneet kokemukset oikeuksien toteutumattomuudesta. Sosiaalisen kuntoutuksen määritelmän ja sisällön jäsentäminen ja palvelun vakiinnuttaminen ovatkin erittäin tärkeitä sekä asiakkaiden aseman, yhdenvertaisuuden, oikeuksien ja tarkoituksenmukaisten palvelujen saamisen että palveluiden kehittämisen näkökulmasta.
Sosiaalisen kuntoutuksen käsitteellisen, toiminnallisen ja asemoitumisen epäselvyyden johdosta määrittelytarve säilyy edelleen: Mitä nuorten sosiaalinen kuntoutus on, mitä sillä tavoitellaan, miten sitä toteutetaan ja kuka palvelua tarjoaa?
Määrittelyn pohjalta sosiaalisen kuntoutuksen paikkaa olemassa olevassa järjestelmässä on mahdollista pohtia, sekä sen edellyttämää asiantuntijuutta ja osaamista, painopistealueita ja verkostoitumista. On tarpeen jäsentää, mitä on nimenomaan sosiaalinen sosiaalisessa kuntoutuksessa.
Tätä asiaa olemme hankkeen matkalla paljonkin pohtineet nuoren aikuisen kehityksen, kasvun ja tukemisen näkökulmista. Sosiaalinen kuntoutus on ollut kohtuullisen pitkään osa suomalaista kuntoutusjärjestelmää, mutta vasta vuoden 2015 sosiaalihuoltolain uudistuksen myötä sosiaalinen kuntoutus määriteltiin sosiaalihuoltolain mukaiseksi sosiaalipalveluksi. Silti sen on edelleen sisällöllisesti määrittämätön ja epäselvä. Lakimuutoksen myötä kunnissa on alettu hahmottamaan sosiaalista kuntoutusta osaksi palvelujärjestelmää. Välillä huomio ja painopiste on kiinnittynyt erityisesti erilaisiin ryhmiin ja niiden mahdollisuuksiin sosiaalisen kuntoutuksen kontekstissa ja yksilötyöskentely on jäänyt vähemmälle huomiolle.
Kuva: Pixabay
Sosiaalisen kuntoutuksen yksilötyöskentelyä tarvitaan kuitenkin etenkin sellaisten asiakkaiden kanssa, joiden sosiaalista toimintakykyä ja osallisuutta heikentävät ja syrjäytymistä aiheuttavat ongelmat ovat päässeet kasautumaan ja pitkittymään.
Voit lukea lisää hankkeen julkaisusta já siitä poimituista artikkeleista:
Sosiaalisen kuntoutuksen määritelmä ja sisällöt
Sosiaalisen kuntoutuksen määritelmä ja sisällöt; Kati Kataja ja Marjo Romakkaniemi
Sosiaalinen kuntoutus toimintana ja käytäntöinä