Kaksipäiväinen Avoin suomi 2014 -tapahtuma järjestettiin 15.-16.9. Katajanokan Wanhassa Satamassa keräten paikalle runsaasti avoimesta tiedosta kiinnostuneita tahoja. Tapahtuma vaikuttikin todella kiinnostavan, sillä se oli loppuunvarattu jo hyvissä ajoin ennen varsinaista tapahtumaa. Paikalle oli saatu myös nimekkäitä puhujia, sillä tilaisuuden avasi pääministeri Alexander Stubb, joka korosti puheessaan avoimuuden merkitystä valtionhallinnon toimissa siltä osin, kuin se on mahdollista. Tapahtuma keräsikin paljon Valtionhallinnon alaisia tahoja. Esimerkiksi useat ministeriöt ja virastot olivat esillä tilaisuudessa niin esityksiä pitämässä kuin näytteilleasettajien muodossa. Nykyisessä hallitusohjelmassahan todetaan mm., että valtion eri virastojen tulee avata tietovarantojansa kaikkien käytettäviksi. Parin vuoden sisään onkin tietoa saatu paljon saataville. Esimerkiksi Liikennevirasto, Ilmatieteen laitos ja Tilastokeskus on monen muun toimijan kanssa avannut tietovarantojansa yleiseen käyttöön.
Ketä avoin data sitten hyödyttää? No, aikalailla ketä tahansa. Liikennedata auttaa julkisen liikenteen kulkuvälineiden käyttämisessä, kertoo teiden ruuhkautumista ja niin edelleen. Kuntien päätökset ja budjetit löytyvät paremmin niistä kiinnostuneille, mikä puolestaan luo läpinäkyvyyttä paikalliseen poliittiseen toimintaan. Oppimispuolella avoin data voi auttaa kehittämään koulua, kun eri koulujen ja kaupunkien välillä voi tehdä monenlaista vertailua, mm. budjettien, oppitulosten ja oppivälineiden kesken. Oppimisanalytiikka tuottaa puolestaan monenlaista tietoa oppimiseen liittyvistä tavoista.
Avoimen datan puolella onkin paljon pöhinää ja siihen myös panostetaan valtion ja useiden kuntien taholta. 6aika-ohjelmassa Suomen suurimmat kaupungit yhtenäistävät avoimen datan käytäntöjä kuntatasolla ja CitySDK pyrkii puolestaan yhtenäistämään rajapintoja usean eurooppalaisen kapungin kesken ja kehittämään sovelluksia kuntalaisten käyttöön.
Mitä kaikkea vielä tapahtuukaan? Vielä eletään kyselyaikaa avoimen datan kohdalta ja loistavia käytännön esimerkkejä löytyy jo monelta alalta. Paljon on vielä kuitenkin kehittämättä ja innovaatiot lisääntyvätkin sitä mukaa, kun uutta dataa avautuu käytettäväksi. Avoimen datan osalta jatketaan syksyllä Avoin Suomi -kuntakiertueen muodossa Turussa, Mikkelissä, Porissa, Oulussa, Rovaniemellä ja Tampereella.